Analytiker: – Viktig at Telenor leverer på kostnadskutt

Sterkere kostnadskutt enn ventet er årsak til Telenors svært sterke andre kvartal. Det gjør kuttplanene frem mot 2020 mer troverdige, mener analytiker.


<p><b>OVERRASKET POSITIVT:</b> Finansdirektør  Jørgen C. Arentz Rostrup (t.v.) og konsernsjef Sigve Brekke i Telenor under presentasjonen av resultatet for andre kvartal 2017 på Fornebu. Telenor leverte mandag sterkere tall enn ventet.</p>

OVERRASKET POSITIVT: Finansdirektør  Jørgen C. Arentz Rostrup (t.v.) og konsernsjef Sigve Brekke i Telenor under presentasjonen av resultatet for andre kvartal 2017 på Fornebu. Telenor leverte mandag sterkere tall enn ventet.

– Man må gi Telenor anerkjennelse på at dette var et bra kvartal, sier analytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities.

Mandag morgen leverte Telenor tall for andre kvartal.  Tallene var sterkere enn ventet, noe som har utløst en kursoppgang i Telenor-aksjen på 8,6 prosent til 154,9 kroner per aksje.

– Telenor har klart å kutte kostnader mer enn vi har forventet, og de har økt EBITDA-margin-guidingen. Men vi må se at dette fortsetter mer enn et kvartal fremover, sier Trondsen.

Telenor kunne slå i bordet med et rapportert driftsresultat (EBITDA) før andre inntekter og kostnader på 12,7 milliarder kroner i andre kvartal. Det er en økning på 12 prosent sammenlignet med samme periode året før.

 <p>Analytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities.</p>

Analytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities.

EBITDA-marginen i kvartalet var på 40 prosent. Selskapets driftsinntekter i perioden beløp seg til 31,5 milliarder kroner, opp fra 30,9 milliarder.

Selskapet har dessuten skrudd opp forventningene for året, og annonserte i tillegg tilbakekjøp av inntil to prosent av det samlede antallet aksjer i selskapet.

Ingen inntektsvekst

Trondsen påpeker at rapporten viser at det ikke er noen inntektsvekst i Telenor, og hun ser heller ingen verdidrivere for inntektsvekst fremover.

– Nå som fasen med inntektsvekst er over, er det viktig at selskapet leverer på kostnadskutt og at de kutter kostnader på de riktige områdene, så det ikke går utover videre vekst, sier Arctic-analytikeren.

Det som var spesielt bra i rapporten var at Norge, som er det viktigste markedet for Telenor, leverte bedre resultat enn ventet, mener Trondsen.

– Det skjer fordi de har kuttet kostnader, som inkluderer ansattkostnader og provisjoner, forklarer hun.

– I tillegg var også Sverige, Danmark, Ungarn, Thailand og Bangladesh bedre enn ventet, og også i disse landene skyldes det hovedsakelig sterkere kostnadskutt. Vi kommer til å dra opp estimatene våre etter dette, sier hun.

Mer troverdig kuttplan

Carnegie-analytiker Håvard Nilsson mener Telenor leverte svært sterke tall mandag.

– Tallene var veldig sterke, som følge av at de har klart å kutte kostnadene mer enn ventet. Topplinjen er relativt stabil, mens kostnadskuttene de har fått til er veldig sterke, og så hever de guidingen for i år, oppsummerer Nilsson.

Telenor har som mål å kutte kostnadene med en til tre prosent hvert år frem til 2020. Mandagens rapport viser at de totale driftskostnadene falt med åtte prosent fra andre kvartal 2016 til andre kvartal i år – fra 2,468 millioner i 2016 til 2,271 millioner denne perioden. De siste tolv månedene har organiske driftskostnader blitt kuttet med 600 millioner kroner. 

– Generelt sett kan vi si at kostnadskuttene fremover mot 2020 ble mer troverdig i dag, sier Nilsson.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå