Telenor fyller krigskassen etter milliardsalget

Etter milliardsalget i Øst-Europa vil Telenor betale ut en god del av inntektene til aksjonærene, men ikke alt. Konsernsjef Sigve Brekke vil fortsatt holde gjeldsgraden lav og ha penger i reserve hvis det dukker opp noe.


<p><b>FYLLER PÅ KONTANTKORTET:</b> Telenors konsernsjef Sigve Brekke og finansdirektør Jørgen C. Arentz Rostrup får snart inn store milliardbeløp på konto takket være salget i Øst-Europa. Arkivbilde.</p>

FYLLER PÅ KONTANTKORTET: Telenors konsernsjef Sigve Brekke og finansdirektør Jørgen C. Arentz Rostrup får snart inn store milliardbeløp på konto takket være salget i Øst-Europa. Arkivbilde.

– Hvis man går tilbake ett års tid, så sa vi til finansmarkedet at vi ville forenkle Telenor og fokusere på det som skaper mest verdi. Vi har jo ikke gått ut selv og annonsert at vi ville selge virksomheten i Øst- og Sentral-Europa, men når dette tilbudet kom til oss, så konkluderte vi med at vi vil være mer tjent på å selge og fokusere på de to store regionene våre: Skandinavia og Asia.

Det sier konsernsjef Sigve Brekke i Telenor på telefon med E24.

Han landet i morges i Ungarn, der han skal bruke tid på å treffe og snakke med de ansatte i Telenor-systemet. Senere tar han turen til de andre landene der Telenor har virksomhet i regionen.

– Det synes jeg de fortjener, sier Brekke.

Onsdag varslet Telenor at de selger den såkalte CEE-virksomheten (Ungarn, Bulgaria, Serbia og Montenegro, samt Telenor Common Operation) for 2,8 milliarder euro, tilsvarende 26,5 milliarder kroner. Salget kommer etter at Telenor i januar bekreftet at det var forhandlinger på gang.

Ifølge Telenor-sjefen var det noen viktige hovedingredienser som gjorde at de takket ja: Kjøperen betaler kontant, Telenor får «en pris vi er fornøyd med», og det faktum at virksomheten ikke utgjør mer enn ni prosent av Telenors globale virksomhet.

– Selger dere fordi dere mener det ikke er noe særlig mer å hente i disse markedene, uten å måtte bruke for mye tid eller penger på å skape ny vekst?

– Dette er fire land med negativ befolkningsutvikling, der vi ser en negativ utvikling i bransjeinntektene fremover. I tillegg har vi kun en mobilvirksomhet og ikke fastnett i disse landene, sier Brekke.

Avviser utbytte-kritikk

Telenor-aksjen hadde frem til lunsj steget en knapp prosent på nyheten om milliardsalget på kontinentet.

Analytikere E24 har snakket med var ikke helt enige om prisen var høy eller som ventet, men det var én ting de fleste var enige om: De hadde ventet at Telenor ville betale ut mer i ekstraordinært utbytte, gitt de enorme salgsinntektene.

– Først vil jeg si at vi betaler et ganske solid utbytte i 2018 allerede, for vi har foreslått en økning i det ordinære utbytte til 8,10 kroner per aksje. På toppen av dette foreslår vi at generalforsamlingen skal gi fullmakt til et nytt tilbakekjøpsprogram, og på toppen av det igjen foreslår vi et ekstraordinært utbytte på 4,4 kroner per aksje, sier Brekke og fortsetter:

– Summen av dette mener jeg er et veldig solid utbytte. Når vi får inn penger som vi gjør nå, fortjener aksjonærene også en del av det.

Mens Telenor får inn rundt 26,5 milliarder kroner fra salget, så vil selskapet bruke 6,6 milliarder på det ekstraordinære utbyttet (4,4 kroner per aksje) og 12,2 milliarder på det ordinære utbyttet for 2017 (8,1) i år, til sammen 18,8 milliarder.

Dermed vil Telenor sitte igjen med om lag 7,7 milliarder netto. Samtidig vil Telenor også be om fullmakt til en ny runde med tilbakekjøp av aksjer. Telenor annonserte i fjor at de skulle bruke 4,3 milliarder til dette formålet, men endte med å bruke 1,4 milliarder, ifølge årsregnskapet.

Legger de opp til samme tilbakekjøp i år, vil selskapet altså sitte igjen med 6,3 milliarder fra salget i Øst-Europa, penger som kan legges rett i krigskassen.

Telenor vil trolig også bruke betydelige midler på tilbakekjøp av aksjer i år. Totalt brukte selskapet 13,3 milliarder på utbytter og tilbakekjøp i 2017, men summen i år vil altså trolig øke til godt over 18,8 milliarder.

Likevel er dette nok til at kassen fylles ytterligere opp fra de 22,3 milliardene Telenor hadde av likvider og kontanter ved utgangen av 2017.

Vil ha penger i beredskap

Telenor-sjef Sigve Brekke er åpen på at selskapet ønsker å beholde noe av pengene selv:

– Samtidig som vi betaler mer utbytte, er det viktig at vi har muligheten til å opprettholde den finansielle politikken vi har satt: At vi skal ha en solid balanse, evne til å øke utbyttene år for år, og at vi kan ha en finansiell beredskap for å kunne gripe sjanser som kan dukke opp, sier Brekke.

– Er det høstens frekvensauksjon i Thailand eller noen andre prosjekter dere sparer penger til?

– Vi har ikke noen nye prosjekter på blokken nå, og vi bruker tiden på å beholde fokuset på effektiviseringen og den digitale omstillingen vi nå holder på med i Telenor. Så det er ingen store nye prosjekter på gang per dags dato, sier Brekke.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå