Telenor etter nye milliardtap i India: – Alle alternativer er på bordet

Telenor-sjefen har ikke bestemt seg for hva han vil gjøre med India-satsingen, men etter nok et milliardtap er han åpen for alle alternativer.


<p><b>OVERRASKET:</b> Konsernsjef Sigve Brekke (t.h.) og finansdirektør Morten Karlsen Sørby i Telenor kunne onsdag vise til et overraskende sterkt driftsresultat i tredje kvartal. Samtidig endte bunnlinjen med et milliardunderskudd takket være nedskrivninger i India og aksjesalget i VimpelCom.</p>

OVERRASKET: Konsernsjef Sigve Brekke (t.h.) og finansdirektør Morten Karlsen Sørby i Telenor kunne onsdag vise til et overraskende sterkt driftsresultat i tredje kvartal. Samtidig endte bunnlinjen med et milliardunderskudd takket være nedskrivninger i India og aksjesalget i VimpelCom.

Onsdag morgen la Telenor frem en fersk kvartalsrapport som var tydelig preg av to problemområder for telegiganten.

Selv om selskapet hadde solid drift med stadig effektivisering på kostnadssiden, sørget virksomheten i India og aksjesalget i VimpelCom for at konsernet hadde et underskudd på hele 4,8 milliarder kroner.

Telenor-ledelsen jobber nå intenst med å finne en løsning på India-floken.

Selv om man for første gang på lenge kunne vise til et positivt driftsresultat i tredje kvartal, er det liten tvil om at noe må gjøres.

Tidligere i år varslet konsernsjef Sigve Brekke at han vil ha en endelig løsning på pass for India-virksomheten innen nyttår.

– Vi vurderer fortsatt hva vår langsiktige løsning skal være. Alle alternativer er på bordet, men det er for tidlig å si akkurat hva det blir, sier Brekke til E24 etter at han har presentert resultatene.

– Ikke bærekraftig

Under kvartalspresentasjonen onsdag sa Sigve Brekke at driften i India var god i tredje kvartal, til tross for veldig røff konkurranse i markedet.

Han påpekte også at virksomheten hadde positiv kontantstrøm, etter mange kvartaler med tap.

– Men spektrum (mobilfrekvenser, journ.anm.) er en utfordring. Vi valgte å ikke delta i frekvensauksjonen i oktober, og vi har ikke en frekvensløsning som er bærekraftig på lang sikt, sa Brekke på presentasjonen.

Mens Telenor satt på sidelinjen, meldte konkurrenter som Vodafone, Bharti, Reliance, Tata og Aircel seg på auksjonen der indiske myndigheter for første gang åpnet 700-båndet for teleoperatørene, i tillegg til en hel rekke andre frekvenser.

Når Telenor nå ikke er med, gjør det at de havner enda mer bakpå i konkurransen i én av verdens største fremvoksende økonomier.

Det at Telenor droppet auksjonen i India blir av mange tolket som det siste tegnet i en rekke på at Telenor er på vei ut. Telenor-sjefen forklarer til E24 at det rett og slett ble for dyrt:

– Vi så at vi ikke klarte å regne hjem og skape lønnsomhet på de startprisene som var i auksjonen.

Selv om markedet er tøft i India, er det liten tvil om at det finnes store muligheter for dem som klarer å lykkes. En fersk studie fra den internasjonale bransjeforeningen til mobilindustrien, GSMA, anslår at mobilmarkedet i India vil vokse til én milliard brukere innen 2020.

– Hva er det i den vurderingen dere nå gjør som taler for å bli i India?

– Vi er i India av én årsak, og det er å skape verdier. Så alle eventuelle muligheter må ligge innenfor den rammen, sier Brekke, og legger ikke skjul på at både oppkjøp, samarbeid eller et salg i India er på bordet:

– Vi ser om det er opsjoner som gjør at vi kan klare å skape verdier i årene som kommer, eller om det ikke er det. Det er dette som er det essensielle, sier Brekke.

EU sa nei til Telenor-fusjon og ja til VimpelCom

I tredje kvartal kunne Telenor også vise til en bedre utvikling i Malaysia og Thailand, mens det var en stor oppsving i blant annet datainntektene i Pakistan og Bangladesh.

I Myanmar fortsetter den eventyrlige veksten, og etter å ha lansert 4G i hovedstaden i sommer jobber Telenor nå med å få rullet dette ut i resten av landet.

Sigve Brekke poengterte at det nå er tredje kvartal på rad at Myanmar-virksomheten går med positiv kontantstrøm.

Hele Myanmar-satsingen har så langt gått langt bedre enn Telenor turte å håpe på selv da de lanserte tjenestene sine i landet for et par år siden, og Sigve Brekke påpekte at vekstfarten trolig kommer til å avta litt etter hvert som stadig større deler av befolkningen har fått mobil:

– Man vil ikke se en like fantastisk vekst der fremover, men veksten er langt fra ferdig.

Situasjonen hos én av våre nærmeste naboer er derimot langt tøffere for Telenor. Utviklingen i Danmark er på linje med fjoråret, men det er fortsatt syltynne marginer og små resultater sammenlignet med for eksempel Norge og Sverige.

– Jeg har ikke gitt noen tidsfrist for Danmark. Men gitt den konkurransesituasjonen man har hatt der over en periode, så er det ikke mulig å tjene penger hvis ikke man finner noen konsolideringsalternativer. Det er noe vi ser på hele tiden, men vi har ikke noen konkrete planer akkurat nå. Det må komme en langsiktig løsning på det, sier Brekke.

Telia og Telenor forsøkte å slå sammen de danske mobilselskapene sine til ett selskap, men det satte EUs konkurransemyndigheter foten ned for. Samtidig har VimpelCom og Hutchison for få dager siden fått grønt lys for å så sammen Wind og Italia 3 i Italia til ett felleseid selskap.

Brekke sier at de har gått grundig gjennom EUs beslutning i deres sak, og at de også analyserer andre beslutninger som har kommet siden, inkludert godkjennelsen som ble gitt i Italia.

– Vi ser på forskjellige scenarioer som kan gi en mulig EU-godkjennelse, men akkurat hva det er blir det for tidlig å si, sier Brekke.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå