Resultatet faller, men aksjonærene skal få mer

Utfordringer i Myanmar og Thailand bremset Telenor på slutten av 2018. Selskapet fortsetter samtidig moderniseringsarbeidet og vil gi aksjonærene mer penger tilbake på konto.

Oslo 20181024. Konsernsjef Sigve Brekke og finansdirektør Jørgen C. Arentz Rostrup (t.h) i Telenor presenterte kvartalsresultatene for 3. kvartal under en seanse på Telenor Expo. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Oslo 20181024. Konsernsjef Sigve Brekke og finansdirektør Jørgen C. Arentz Rostrup (t.h) i Telenor presenterte kvartalsresultatene for 3. kvartal under en seanse på Telenor Expo. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Telenor slapp onsdag morgen resultatene for fjerde kvartal 2018.

Regnskapet viser en lavere omsetning og et lavere brutto driftsresultat (EBITDA) enn det analytikerne hadde ventet i forkant.

Samtidig frister selskapet med økte utbetalinger til aksjonærene i form av økte utbytter og nok et tilbakekjøpsprogram av aksjer. Totalt regner selskapet med å tilbakeføre rundt 19 milliarder kroner i år.

Utbyttet foreslås økt til 8,40 kroner per aksje for 2018, utbetalt i to omganger, noe selskapet sier til utgjøre rundt 12 milliarder kroner.

I fjor økte selskapet utbyttenivået fra 7,80 til 8,10 kroner per aksje, og betalte i tillegg et ekstraordinært utbytte på 4,4 kroner pr. aksje etter salget av virksomheten i Øst-Europa.

I tillegg vil Telenor også i år gjennomføre et tilbakekjøpsprogram av aksjer. Det er snakk om tre prosent av aksjene til om lag syv milliarder kroner.

I fjor endte Telenor opp med å kjøpe tilbake 29 millioner aksjer fra staten og de andre aksjonærene til en verdi av 4,6 milliarder kroner.

Under fremleggelsen av resultatene for tredje kvartal i oktober justerte Telenor på prognosene sine for året. Selskapet tok blant annet ned den forventede inntektsveksten, men økte forventet driftsmargin og kuttet forventet investeringsnivå.

I onsdagens rapport kommer Telenor med prognoser for 2019, men de holder Thailand utenfor fordi mobilselskapet dtac ikke har sine egne prognoser klare ennå.
  • For 2019, og uten Thailand, venter Telenor en egenvekst i trafikk- og abonnementsinntekter på null til to prosent, mot null til én prosent for 2018.
  • En egenvekst i brutto driftsresultat (EBITDA) uten Thailand på én til tre prosent, mot tre til fire prosent i 2018
  • Et investeringsnivå, inkludert Thailand, på 16 til 17 milliarder før lisensutgifter, noe som er det samme som i fjor.

– Halvveis inn strategiplanen vi la frem i 2017 opprettholder vi både prioriteringene og de finansielle ambisjonene fram mot 2020. Vi fortsetter vår innsats innen digital transformasjon, og jeg er stolt over å ha dedikerte ansatte med ambisjoner om å kontinuerlig vokse og forbedre vår virksomhet, og å levere suverene kundeopplevelser, sier Sigve Brekke, konsernsjef i Telenor, i en uttalelse.

Vil øke gjeldsgraden

Telenor endrer nå også målet sitt for kapitalstrukturen.

Tidligere hadde et mål som sa at belåningen (netto gjeld) maksimalt skulle ligge på 2,0 ganger brutto driftsresultat (EBITDA). Nå er målet justert til at man skal ligge på mellom 1,5 og 2,0 ganger.

Ved utgangen av 2018 lå Telenor imidlertid nede på 0,9, noe som betyr at selskapet har relativt lite gjeld. Det nye målet indikerer at selskapet vil øke belåningsgraden og altså sitte på mindre kontanter i kassen relativt sett.

Med dette kommer selskapet noen av kritikerne i møte, som har ment at selskapet har en for sterk balanse.

- Telenor mener den nye målsatte kapitalstrukturen vil gi en god balanse mellom aksjonæravkastning og stabil tilgang til kapitalmarkedet, samt støtte til Telenors strategiske prioriteringer, skriver Telenor.

Lavere omsetning og resultat

Selv om inntektene endte relativt stabtilt på 110,4 milliarder og resultat etter skatt økte fra 14,9 til 17,4 milliarder i fjor, var resultatene i fjerde kvartal svakere.

Telenors omsetning falt i de tre siste månedene av året fra 28,68 til 28,14 milliarder kroner mot samme periode året før.

Brutto driftsresultat (EBITDA) falt fra 10,44 til 7,97 milliarder kroner, mens resultat etter skatt falt fra 2,91 til 1,54 milliarder kroner.

I forkant hadde analytikerne ventet at omsetningen skulle falle med 0,7 prosent til 28,47 milliarder, mens brutto driftsresultat før avskrivninger (EBITDA) var ventet å falle 17,9 prosent, fra 10,44 til 8,57 milliarder. Resultat før skatt er ventet å falle fra 3,52 til 3,0 milliarder, mens resultat etter skatt er ventet å falle hele 32 prosent til 1,52 milliarder. Det viser konsensustall fra TDN/SME.

– I Bangladesh og Pakistan hadde vi en noe treg start på året, men har nå kommet tilbake og viser god vekst. De siste seks månedene har vært utfordrende i Myanmar og Thailand og dette har negativ effekt på konsernets resultater for fjerde kvartal. Å komme tilbake til vekst i disse markedene vil være en av våre viktigste prioriteringer i 2019, sier Sige Brekke i en uttalelse og fortsetter:

– Gjennom 2018 har vi gjort store fremskritt på modernisering av selskapet og vår ambisjon om å levere nettverkskvalitet i verdensklasse. Vi oppgraderte flere basestasjoner enn noen gang tidligere, og vi tok viktige skritt mot en enklere selskapsstruktur. I Thailand gikk vi fra konsesjon- til lisensmodell, og sikret oss tilgang til viktig spektrum og infrastruktur. I tillegg fortsatte vi å levere på effektiviseringsagendaen og våre finansielle ambisjoner.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå