Terje Stykket tjente 94 millioner kroner i fjor

Tax-free-kongen Terje Stykket (66) fra Mjøndalen har på fem år rukket å bygge et nytt milliardimperium etter han solgte livsverket Validus.


<p>Terje Stykket på Kleppstad i Lofoten, hvor Stykket pleide å være hos sine besteforeldre som barn. Bildet er fra 2011.</p>

Terje Stykket på Kleppstad i Lofoten, hvor Stykket pleide å være hos sine besteforeldre som barn. Bildet er fra 2011.

Gjennom investeringsselskapet Stykket Holding tjente Terje Stykket 94 millioner kroner etter skatt i fjor.

Det er opp fra 69 millioner i 2017.

Omsetningen til Stykket Holding-konsernet steg i samme periode fra 811 millioner kroner til 1,2 milliarder. Det er det høyeste for Stykket siden helsekost- og kosmetikkbiten av Validus ble solgt i 2013, og første gang milliarden er rundet siden.

Stykket-konsernet består av ulike datterselskap innen blant annet eiendom og utleie, it- og televirksomhet, biloppretting og handel i sportsutstyr, i tillegg til taxfree handel gjennom tax-free-selskapet Travel Retail Norway (TRN).

Økningen i resultatet etter skatt fra 2017 til 2018, skjer på tross av at TRN-resultatet i fjor var det laveste på ti år.

Styreleder og daglig leder Per Christian Voss i Stykket holding forteller til E24 at de er fornøyde med året.

– Fjoråret har under det store og det hele gått bra. Det er en hyggelig utvikling og en konsekvens av hvordan det gikk i de forskjellige selskapene vi er engasjert i.

Voss ble kjent med Terje Stykket da de begge ble valgt til hovedstyret i Røde Kors i 1999. Siden har han fungert som styreleder i en rekke av Stykkets virksomheter i 2008.

Selskapsinformasjon

Selskap: STYKKET HOLDING AS

Organisasjonsnummer: 994 520 792

Netthandel for dametreningsutstyr skuffet

Av virksomhetene som ikke var like tilfredsstillende for Stykket i fjor var Mylna Gruppen, som driver handel i treningsutstyr, som Stykket eier 64 prosent av. Selv om det meste av driften gikk ganske bra, ifølge Voss, dro nettbutikken X-life, som spesielt retter seg mot damer, ned resultatet i fjor for Mylna Gruppen.

Nå har det blitt gjort en rekke grep for å bedre lønnsomheten:

– Vi er i gang med en ganske stor snuoperasjon som både går på sortiment og oppbygging av nettsider, sier Voss.

Årsregnskapet for 2018 for X-life er enda ikke publisert i Brønnøysund. I 2017 omsatte nettbutikken for 87 millioner, og fikk et underskudd på 10,9 millioner før skatt.

– Vi har hatt en del utfordringer med nytt IT-system og med å finne ut av sortiment og pris til et marked som er veldig transparent. Det svært lett å sammenligne priser og merker, så her er det egentlig bare den som er best i klassen som klarer seg godt. Samtidig er det veldig viktig for oss å være til stede i kanalen. Man har jo sett hvordan det har gått med aktørene som ikke er til stede på nett, sier Voss.

Så langt i år har X-life hatt en stor forbedring, som følge av tiltakene, og 2019 skal bli vesentlig bedre enn fjoråret, ifølge Voss.

Flatt år for taxfree

Tax-free-virksomheten, som er hovedinntektskilden til Stykket-konsernet, hadde det svakeste året på lenge i fjor. Stykket eier 26 prosent av TRN, som lenge har vært en pengemaskin for investoren.

Selskapet omsatte for 5,5 milliarder i fjor, og fikk et driftsresultat på 193 millioner kroner.

– Travel Retail lever jo sitt liv og hadde en ganske flat utvikling i 2018. Selskapet har en fin utvikling i 2019, sier Voss.

Det var særlig den svake kronekursen som svekket tax-free-kjedens resultat.

– TRN er valutaeksponert og med høye europriser presser jo det når vi konkurrerer med andre land som handler i euro. Valutaen kan være litt uforutsigbar med tanke på binding til valutakurser.

Voss forteller at det nå gjøres store anstrengelser for å forlenge kontrakten med Avinor, som utgår i 2022, om å drive tax-free-virksomhet.

– I TRN forbereder vi oss nå på å være med i en ny anbudsrunde. Vi går inn for å være en attraktiv partner for Avinor, også inn i fremtiden, sier han.

Vekst i telekom, eiendom og maskinutleie

Av virksomhetene som trekker opp konsernet teleselskapet eRate, eiendomsutvikling og -leie gjennom Vestaksen Eiendom, samt maskinutleie i selskapet Utleiesenteret. De to sistnevnte eier Stykket sammen med investor Rune Isachsen.

 – Hvis det er noe som jeg skal gi en ekstra honnør til, så er det Utleiesenteret, Vestaksen og eRate som har gjort det bra i 2018.

Saken fortsetter under annonsen.

Utleiesenteret, som driver med utstyrsutleie til bygg- og anleggsbransjen mer enn doblet omsetningen fra 146 millioner i 2017 til 379 millioner i fjor og fikk et resultat på 71 millioner etter skatt.

 – Maskinutleie og alle typer utleieobjekter til byggenæringen har hatt en vekst i 2018 og den veksten fortsetter inn i 2019 med meget gode resultater, forteller Voss.

I teleselskapet eRate, som driver konsulentvirksomhet, samt back-office-tjenester til mindre teleoperatører, ble omsetningen økt fra 266 millioner i 2017 til 368 millioner kroner i fjor. Resultatet ble på 10,7 millioner kroner etter skatt i fjor, i selskapet som Stykket eier 64 prosent av. 

I Vestaksen Eiendom, der Stykket driver utvikling og utleie av bolig- og næringseiendom, fikk Stykket et resultat på 21,2 millioner kroner etter skatt i fjor.

 – Vestaksen hadde et godt år, på grunn av en kombinasjon av bolig- og næringseiendomsutbygging. Resultatet i Vestaksen vil naturligvis svinge en del med ferdigstilling av prosjekter, men 2018 var et godt år, og så langt i 2019 det blir ikke så langt unna i år. Vi har ganske mange aktiviteter pågående som vil gi gode resultater, sier Voss.

Vurderer å fokusere mer spisset

I dag er Stykket Holding inne i relativt mange virksomheter, og konsernet er engasjert i selskapene det er inne i.
På spørsmål om hva som er veien videre for konsernet, forteller Voss at det ikke er usannsynlig at det vil bli fokusert mer spisset i fremtiden:
– Nå jobber vi for å gjøre selskapene vi har i porteføljen enda bedre. Vi vurderer porteføljesammensetningen, men for øyeblikket har vi ikke noen store prosjekter pågående.
– Hvis vi ser på krystallkulen vil det være naturlig at vi fokuserer noe mer enn det vi gjør i dag, uten at jeg skal si noe om hvilke selskaper vi spinner av og hva vi spinner til.
Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå