Varslet børsexit sendte Tesla-aksjen i turbogir

Klokken 18.48 tirsdag trykket Elon Musk på send-knappen. Den halsbrekkende tweeten skapte full forvirring – og sendte Tesla-aksjen til himmels.


<p><b>SKAPTE FULL FORVIRRING:</b> Tesla-sjef Elon Musk refses av juseksperter for å først ha kunngjort planene om børsexit på Twitter. De mener han kan ha brutt loven.</p>

SKAPTE FULL FORVIRRING: Tesla-sjef Elon Musk refses av juseksperter for å først ha kunngjort planene om børsexit på Twitter. De mener han kan ha brutt loven.

Musks utspill – at han vurderer å ta selskapet av børs ved å kjøpe det tilbake for 420 dollar per aksje – førte til at Tesla føk opp åtte prosent i turbofart på Wall Street.

Prisen Musk skisserte, innebar nemlig at selskapet ville verdsettes for ti milliarder dollar mer, en prisøkning på 17 prosent.

Den umiddelbare børsjubelen ble fulgt av tvil. Bløffer Musk? Er det hevn mot Jan Petter Sissener og andre shortere som vedder på kursnedgang? Er twitter-kontoen hans hacket?

Investorene valgte å sette Tesla-aksjen i svak revers.

Vil tenke mer langsiktig

Da meldingen deretter kom om at Tesla-handelen var stanset, var forvirringen komplett.

Men så sendte Tesla ut en pressemelding. Jo da, Musk mener alvor. Han er lei «ville» kursutslag i børsmarkedet.

Han tror Tesla vil driftes mer stabilt og «mindre disruptivt» som et privat, unotert selskap.

– Å være avhengig av kvartalsmessige sykluser setter et enormt press på Tesla for å ta beslutninger som kan være riktige kortsiktig, men muligens gale på lang sikt, skriver han.

Like før stengetid ble Tesla-handelen åpnet igjen. Aksjen endte dagen opp elleve prosent.

Sår tvil om Musk har pengene

I sin opprinnelige tweet hevder Musk at han har «sikret» finansieringen som kreves for å kjøpe Tesla ut av børs for 420 dollar per aksje, noe som vil prise hele elbilselskapet til rundt 71 milliarder dollar.
I pressemeldingen som fulgte, utdyper Musk at han selv sitter på 20 prosent av Tesla-aksjene i dag – og at dette ikke vil forandres nevneverdig dersom selskapet tas av børs.
Men flere spør seg hvor Musk egentlig får penger fra til å ta hele Tesla av børs.
CNBC tok en ringerunde til investeringsbanker på Wall Street tirsdag, og ingen av disse hadde hørt om et finansieringsopplegg.
Det er riktig nok ikke gitt at alle får snusen i en mulig avtale, men den amerikanske TV-kanalen påpeker at børs-exiten – gitt prisen Musk skisserer – vil bli en av de største noensinne.
– Om han har fått «funding» så er det fra noen med mer penger enn IQ, sier investeringsprofil og Tesla-shorter Jan Petter Sissener til E24 tirsdag kveld.
Han kaller for øvrig Musk en «syk og desperat mann» som er «fullstendig useriøs», men også «gal nok» til å forsøke seg på børs-exiten.
Musk er på sin side selv klar på at shortere som Sissener er blant grunnene til at han vil vekk fra børs.
– Som den mest shortede aksjen i aksjemarkedets historie, betyr det å være børsnotert at et stort antall mennesker har grunn til å angripe selskapet, skriver Musk i brevet til ansatte.

– Kan få rettslige følger

Men Musk kan ha brutt loven ved å først varsle om den mulige børsexiten på Twitter, ifølge Marketwatch.

Amerikansk finanslovgivning har i forskriften om «Fair Discolure» et krav om at selskaper må distribuere vesentlig informasjon på en måte som er utformet for at informasjonen skal nå offentligheten bredt, og ikke på en måte som er ekskluderende.

Selv om Musk er seriøs, noe flere har betvilt, kan det altså bli et problem at han først fortalte om intensjonene på sosiale medier.

Et lignende tilfelle fant sted da Netflix-sjef Reed Hastings publiserte brukertall på sin egen Facebook-profil i 2012. Den gang ble det opprettet en sak av USAs finanstilsyn SEC, men resultatet ble bare en advarsel om at investorer må bli bedt om å følge med på sosiale medier, dersom det er der informasjonen skal publiseres.

Det ser ikke ut til å ha vært tilfelle i denne saken, skriver Marketwatch.

Musk hevdet som nevnt i den første twittermeldingen at han har sikret finansiering til å ta selskapet av børs.

– Dersom dette er ønsketenkning som ikke fører noe sted, vil det bli en sak, sier Ira Matetsky, partner i advokatfirmaet Ganfer Shore Leeds & Zauderer til nettstedet.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå