Musks plan gir tidenes villeste børsexit

Aldri før har et selskap blitt tatt av børs til prisen Tesla-sjefen snakker om.


<p><b>SVEVER HØYT:</b> Tesla-sjef Elon Musk.</p>

SVEVER HØYT: Tesla-sjef Elon Musk.

Elon Musks plan, ifølge han selv, er å fjerne Tesla fra børs ved at aksjonærer fristes med 420 dollar per aksje.

Det vil verdsette hele Tesla til 72 milliarder dollar ekskludert gjeld, langt mer enn dagens markedsverdi – også etter børsraketten Musk satte i gang med sin omdiskuterte tweet tirsdag. Tesla endte handledagen opp 11 prosent.

Gitt at alt går slik Musk skisserer – og det mangler ikke på analytikere som rynker nesen – er det duket for det største tilbakekjøpet av et selskap fra børs i historien. Med god margin.

Rømte markedet før finanskrisen

Dagens rekord er fra 2007, da TXU Corperation ble kjøpt ut av markedet for 31,8 milliarder dollar (se faktaboks).

Som mange andre skygget selskapet banen under opptakten til finanskrisen.

Musk sitter allerede på 20 prosent av Tesla-aksjene, og trenger altså ikke å skaffe til veie hele summen elbilselskapet verdsettes til ved en børsexit.

Men det resterende beløpet vil uansett være rekordhøyt.

Analytikerne strides om prisen

Analytikere strides om verdsettelsen. Flere mener Musks pris på 420 dollar per aksje er helt hinsides.

– Vi tror ikke på at det fundamentale i Tesla støtter opp under en verdsetting i nærheten av 420 dollar per aksje, skriver analytiker Jeffrey Osborne i et klientnotat gjengitt av Yahoo.

Selv synes han bare Tesla er verdt halvparten, og har 200 dollar som kursmål.

Andre mener Musk kan få problemer med å friste aksjonærer som deler Musks hårete fremtidsvisjon – og ser enda større oppside på sikt.

– Vi tror ikke Tesla-aksjonærer ser på 420 dollar per aksje som en tilstrekkelig premium for en børsexit-transaksjon, fremholder Ben Kallo i Baird Wealth Management, et privat investeringsfond, ifølge Bloomberg.

... men «alle» stiller ett spørsmål

Da er det større enighet å spore rundt følgende spørsmål: Hvordan skaffer Musk pengene?

Tirsdag hevdet Musk at «finansieringen er sikret» for en børsexit til prisen han oppgir. Han ga ikke detaljer.

CNBC var raske med å ta en ringerunde til diverse Wall Street-banker, men ingen av disse hadde bidratt – og hadde heller ikke hørt om et slikt finansieringsopplegg.

Fra offisielt Tesla-hold ble Musks exitplan utdypet tirsdag kveld, men da med Musks argumenter for å forlate børsen – ikke hvordan det muliggjøres.

«Wall Street lurer på hvordan», fastslår Bloomberg i en overskrift onsdag.

– Med Tesla ute av stand til å ta opp mer gjeld, lurer på vi hvem som vil finansiere en potensiell tilbakekjøpsavtale og ende opp som ny storaksjonær, fremholder analytiker Phillippe Houchois i investeringsbanken Jefferies.

Mener Musk må dele detaljer raskt

– Om han har fått «funding» så er det fra noen med mer penger enn IQ, sa investeringsprofil og Tesla-shorter Jan Petter Sissener til E24 tirsdag.

Dersom Musk ikke snart deler mer konkrete detaljer om opplegget, ser analytikerne i Bernstein betydelig nedsiderisiko for Tesla-aksjen.

– Investorer vil trolig begynne å tvile på Musks kredibilitet, skriver de.

Enkelte medier fortsetter å spekulere i om det hele kan være en gigant-bløff fra Musk for å gi markedsverdien en boost – og straffe Sissener og andre shortere som vedder på kursnedgang.

I så fall risikerer Musk trøbbel, mener juseksperter.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå