Snart kan Tesla være mer verdt enn Ford

Den 114 år gamle biltraveren kan fortsatt se Elon Musk i bakspeilet. Men med den siste tidens veksttakt kan Tesla snart suse forbi.


<p>STERK VEKST: Tesla-sjef Elon Musk kunne presentere fremgang da kvartalsresultatet ble lagt frem forrige onsdag.</p>

STERK VEKST: Tesla-sjef Elon Musk kunne presentere fremgang da kvartalsresultatet ble lagt frem forrige onsdag.

Mandag står elbilprodusenten med en markedsverdi på 41,56 milliarder dollar, mens Ford verdsettes til 49,20 milliarder dollar.

Det tilsvarer henholdsvis 346,84 og 410,64 milliarder kroner.

Det betyr at Tesla fortsatt må vokse nesten 20 prosent for å matche den tradisjonsrike Michigan-bilprodusenten som ble startet av Henry Ford i 1907.

Men det kan skje raskt.

Oppdatering etter Wall Street-åpning: Tesla-aksjen faller 3,95 prosent til 247,36 dollar. Det gir en markedsverdi på 39,89 milliarder dollar.

 <p><b>LANGE TRADISJONER:</b> Henry Ford etablerte Ford Motor Company i Michigan i 1903, og revolusjonerte produksjonsmetodene for biler med populære T-Ford. I 2017 er det Tesla som vokser på innovasjon.</p>

LANGE TRADISJONER: Henry Ford etablerte Ford Motor Company i Michigan i 1903, og revolusjonerte produksjonsmetodene for biler med populære T-Ford. I 2017 er det Tesla som vokser på innovasjon.

Feit ordrebunke

Da selskapet la frem sin kvartalsrapport forrige onsdag, lot investorer seg umiddelbart begeistre av at Tesla doblet salgsinntektene i fjerde kvartal, forbedret en fortsatt rød bunnlinje, og sitter på en feit ordrebunke for levering av Model X og S fremover.

Dessuten: Nye Model 3, som etter planen starter produksjon i juli, har allerede fått 300.000 bestillinger verden over, meldte Tesla.

I etterhandelen etter fremleggelsen skjøt aksjen fart, noe som ville ha priset selskapet til 44,9 milliarder dollar.

Men da analytikerne fikk summet seg, var ikke alle like entusiastiske, og etter børsåpning torsdag forrige uke, falt aksjen med 6 prosent.

Før den fredag klatret 0,39 prosent til 257 dollar.

2013: Ford var 10 ganger større!

Men uavhengig av de nye kvartalstallene har Tesla uansett lenge holdt stø kurs mot å bli USAs fremste bilkjempe. Så langt i år er aksjen opp 20 prosent, mens Ford har steget fem prosent.

Ting går raskt: For bare fire år siden var Ford ti ganger større enn Tesla målt i markedsverdi.

For så nylig som ett år siden var Michigan-produsenten fortsatt dobbelt så stor, viser en gjennomgang fra CNN Money.

Må innfri tross sterkere konkurranse

Når Tesla nå prises nær Ford, har investorene riktignok tatt høyde for at Elon Musk innfrir på hårete vekstplaner.

Det vises tydelig i bilsalget så langt: Ford solgte 6,7 millioner kjøretøyer globalt i 2016, mot «bare» 76.000 for Tesla.

Mens Tesla håper å ha en storselger i ermet med nye Model 3, som blir den første «billig-Teslaen» etter premiumbilene Model X og S, får de også tøffere konkurranse fra de etablerte bilprodusentene

Også fra Ford – som januar annonserte at de investerer 4,5 milliarder dollar i elbilproduksjon innen 2020.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå