AT&T får kjøpe mediekonsern – mot Trumps vilje

En dommer i USA gir grønt lys til AT&Ts oppkjøp av Time Warner – ved å avvise justisdepartementets søksmål. Avtalen er verdt 85 milliarder dollar.


<p><b>FORSØKT BLOKKERT:</b> Det amerikanske justisdepartementet forsøkte å blokkere AT&amp;Ts oppkjøp av Time Warner. Bildet viser Time Warner Center i New York.</p>

FORSØKT BLOKKERT: Det amerikanske justisdepartementet forsøkte å blokkere AT&Ts oppkjøp av Time Warner. Bildet viser Time Warner Center i New York.

Trump-administrasjonen har forsøkt å stanse fusjonen fordi den mener det vil skade konkurransen og svekke forbrukernes vilkår.

Men regjeringen klarte ikke på noen punkter å bevise sine påstander, ifølge kjennelsen fra den føderale dommeren Richard Leon. Han advarer tirsdag mot å forsøke å forsinke fusjonen og mener det vil forårsake uopprettelig skade på de to selskapene.

Les også: Google inntar TV-bransjen

Avtalen er verdt 85 milliarder dollar, nesten 685 milliarder kroner. Den ble offentliggjort for over et år siden og innebærer at Time Warner-selskaper som HBO og CNN blir del av AT&Ts enorme nettverk for bredbånd og kabel-TV.

«Svært tynn» bevisføring

– Jeg konkluderer med at myndighetene har feilet i å legge frem sterke nok beviser, sa dommer Richard Leon i retten, samtidig omtalen han bevisføringen «svært tynn», ifølge Reuters.

Kritikere har sagt at avtalen vil gi for mye makt over medieindustrien til ett enkelt selskap og gjøre AT&T i stand til å sikre seg viktig innhold fra konkurrenter eller heve prisene.

Dette er den første såkalte vertikale fusjoner som går gjennom. En vertikal fusjon er når to selskaper som driver innenfor to ulike felt går sammen i et nytt selskap, eksempelvis et infrastrukturselskap og et medieselskap. Det er ventet at det vil bli mange flere slike i tiden som kommer.

Mot budkrig om Murdoch-selskap

Allerede under valgkampen i 2016 lovet Trump å blokkere fusjonen, som vil få over 140 millioner abonnenter og en stor katalog med både TV-produksjoner, film og sport.

I kjølvannet av domstolens avgjørelse har amerikanske medier begynt å trekke paralleller til andre potensielle fusjoner. Disneys ønske om å kjøpe Twenty-First Century Fox, som blant annet står bak «Avatar»-filmene, og TV-seriene «The Simpsons» og «Modern Family», er blant de mest omtalte kjøpsplanene som kan sammenlignes med AT&T og Time Warners avtale.

Mandag ble det kjent at Comcast avventet beslutningen fra dommeren før de sannsynligvis vil legge inn et bud på Twenty-First Century Fox onsdag. Dette vil etter alt og dømme tvinge Disney til å gå inn i en budkrig om selskapet Rupert Murdoch i utgangspunktet har en avtale om å selge.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå