Tyrkisk renteøkning gir lirahopp

Sentralbanken trosser Erdogan og hever styringsrenten fra 17,75 til 24 prosent.


<p><b>TYRKIA HEVER RENTEN:</b> Og landets valuta følger etter.</p>

TYRKIA HEVER RENTEN: Og landets valuta følger etter.

– Oi, oi. Dette var mer enn ventet, sier valutaanalytiker Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets til E24.

En renteøkning var øynet av markedet på forhånd, men styrken i sentralbankens grep tar eksperter på sengen.

I en rundspørring fra Bloomberg ventet økonomer at sentralbanken ville heve renten til 21 prosent, tre prosentpoeng lavere enn fasit.

– Dette sender et tydelig signal om at sentralbanken nå vil gå hardere til verks for å stabilisere valutaen og økonomien. Og det tas godt imot i markedet, sier Borgen Gjerde.

Trosser presidentutspill

Tyrkias sentralbank begrunner renteøkningen med at nylige nøkkeltall viser en «signifikant rebalanserende trend» i den økonomiske aktiviteten, samtidig som de varsler at de vil spille en mer aktiv rolle i å sikre prisstabilitet.

Da budskapet nådde markedet klokken 13.00 norsk tid, skjedde dette:

Det gjenstår å se hvor sint sentralbanken nå har gjort Tyrkias president.

Sjefanalytiker Erik Bruce påpeker at Tyrkias president har lenge stukket kjepper i hjulene for renteøkninger som kan bremse den harde landingen for landets valuta.

Erdogan på gli?

– Markedet har mistet troen på at sentralbanken opererer uavhengig, fastslo Nordea-sjefanalytiker i onsdagens morgenrapport.

Senest torsdag gikk Erdogan hardt ut mot høyrente-pengepolitikken, som han kalte et «verktøy for utnyttelse», ifølge Bloomberg.

Men DNBs valutaanalytiker påpeker at man ikke kan vite hva som har skjedd i kulissene.

– Det virker jo som at sentralbanken har fått fritt spillerom til å gjøre det de mener er nødvendig. Det kan også hende at Erdogan har begynt å innse at dette er veien Tyrkia må gå for å hindre at alt går av skaftet, sier Borgen Gjerde.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå