Asia-børsene svinger ned etter splittet valg i USA

Demokratene vinner flertall i Representantenes hus, noe som kan gjøre det vanskeligere for Donald Trump å utøve politikken sin. Republikanerne beholder Senatet. Markedene svinger.

I det resultatene tikket inn i mellomvalget i USA, var det stort sett oppgang på asiatiske børser.

Litt senere i handelen har imidlertid de fleste børsene snudd ned.

De foreløpige resultatene indikerer at Republikanerne ligger an til å vinne flertallet i Senatet, mens Demokratene kan ta en seier i Representantenes hus, ifølge amerikanske medier.

Det kan få konsekvenser for finanspolitikken i verdens største økonomi.

Et demokratisk flertall i Representanthuset vil gjøre det mye vanskeligere for president Donald Trump å få gjennom sin politikk.

Alle lovforslag kan stanses av Representantenes hus, som også har styringen over budsjettet.

Analytikere beskriver markedene i Asia som i «ventemønster», ifølge CNBC. De spår en dempet reaksjon i verdens markeder med dagens foreløpige utfall, mens en overraskelse der ett av partiene vinner kontrollen i Kongressen, kan gi større utslag.

Dollarkursen har svinget i løpet av natten, og i skrivende stund har den falt 0,16 prosent mot japanske yen siden midnatt.

Dollarindeksen til Dow Jones er ned 0,07 prosent.

  • Nikkei i Tokyo ned 0,28 prosent
  • ASX 200 i Sydney opp 0,37 prosent 
  • STI i Singapore opp 0,15 prosent
  • Kospi i Seoul ned 0,56 prosent
  • Shanghai Composite ned 0,39 prosent
  • Hang Seng i Hongkong ned 0,24 prosent

Demokratene vinner flertall i Representantenes hus

Demokratene har plukket opp nye plasser i Representantenes hus over hele landet.

Ifølge CNN mangler de nå bare fire plasser for å ha sikret seg flertall, og deres kandidater leder i ytterligere 16 kretser rundt om i landet der opptellingen er i gang.

I tillegg ligger de an til å vinne en rekke nye plasser i delstater på Vestkysten, blant annet California, der valglokalene ennå ikke er stengt.

Alle 435 plasser i Representantenes hus var på valg, og det trengs 218 for å få flertall. Demokratene hadde fra før 193, mens Republikanerne hadde 237. Fem plasser var ledige.

De fleste av de nye mandatene til Demokratene er fra forstedene til større eller mindre byer, som Denver i Colorado, Philadelphia og Pittsburgh og Miami.

I stor grad skyldes seirene at college-utdannede kvinner har forlatt Republikanerne i store skarer. Over halvparten at de nye demokratiske kongressrepresentantene er også kvinner.

Alle komiteene i Huset vil nå ledes av demokrater. Et demokratisk Hus kan også iverksette etterforskning av Trumps finanser og russisk innblanding i amerikanske valg, og Huset har myndighet til å innkalle vitner til høringer og kan trolig kreve å få utlevert Trumps skattepapirer, som han har nektet å gi fra seg.

Republikanerne beholder Senatet

Som ventet beholder Republikanere kontrollen over Senatet, melder amerikanske medier.

Det var riktignok Demokratene som snappet opp de første senatsplassene tirsdag kveld. Men det var først og fremst snakk om at partiet beholdt sikre plasser de allerede kontrollerte i den østlige delen av landet.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå