Trumps Syria-trussel ryster markedet

Oslo Børs faller og oljeprisen skyter i været etter Donald Trumps seneste Twitter-utspill.


<p><b>PÅ TWITTER</b>: USAs president Donald Trump truet Syria og indirekte Russland på Twitter onsdag. Her under et møte med sine militære rådgivere i Det hvite hus mandag.</p>

PÅ TWITTER: USAs president Donald Trump truet Syria og indirekte Russland på Twitter onsdag. Her under et møte med sine militære rådgivere i Det hvite hus mandag.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt betydelig etter at Donald Trump tvitret en dårlig tilslørt trussel om å bombe mål i Syria tidlig onsdag ettermiddag.

– Vær forberedt, Russland, for missilene vil komme, skrev presidenten på Twitter rundt klokken 13.

Han la til at missilene ville være «fine og nye og "smarte"».

Twitter-meldingen kom etter at russiske myndigheter tidligere i dag sa at de vil skyte ned alle amerikanske raketter over syrisk territorium, hvis det skulle skje et angrep.

Verdensmarkedene responderte umiddelbart, og Oslo Børs var intet unntak. Klokken 12.57 gikk twittermeldingen fra Trump ut, og ble raskt plukket opp av diverse nyhetskilder verden over.

På det tidspunktet lå Oslo Børs og vaket rundt nullpunktet for dagen. Klokken 13.09 begynte bevegelsene, og klokken 13.31 nådde hovedindeksen dagens laveste punkt med 825,61 poeng.

Nå har det hele tatt seg noe inn, men hovedindeksen er ned 0,37 prosent for dagen – til 826,78 poeng.

Sender Wall Street ned i førhandelen

Også amerikanske futures-kontrakter falt bratt umiddelbart etter meldingen.

Dow Jones Industrial Average var ned noen få poenger, men etter Trumps utspill falt de med 220 poeng og er dermed ned 0,9 prosent for dagen.

S&P futures er ned 0,95 prosent, mens Nasdaq futures faller 0,95 prosent.

Samtidig skyter oljeprisen opp rundt 50 cent til 71,81 dollar. Nordsjøoljen er dermed opp 1,21 prosent for dagen.

Oljeprisen har steget gjennom hele formiddagen, etter at Russlands ambassadør i Libanon fortalte lokale medier at Russland vil skyte ned amerikanske missiler på vei mot Syria.

Den nye spenningen rundt Syria har vært gitt som forklaring på at oljeprisen har steget kraftig de siste dagene.

Amerikanske tiårsrenter faller fra 2,8 prosent klokken 12 norsk tid, til 2,77 prosent klokken 13.30. Fallet skjedde omtrent samtidig med at nyheten om Trumps utspill kom.

«Stans våpenkappløpet?»

En talskvinne for det russiske utenriksdepartementet responderte på Trumps twittermelding med å si at «smarte missiler burde fly mot terrorister, ikke en lovlig regjering», ifølge CNBC.

40 minutter etter den opprinnelige meldingen fulgte USAs president opp med å skrive at landets forhold til Russland «er verre enn det noen gang har vært, og det inkluderer den kalde krigen».

– Det er ingen grunn til det. Russland trenger oss til å hjelpe dem med økonomien, noe som ville være veldig enkelt å gjøre, og vi trenger at alle nasjoner arbeider sammen. Stans våpenkappløpet?, skriver Trump.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå