Utsatt Huawei-forbud gir comeback for skadeskutte europeiske teknologiaksjer

Huawei-bråket ga den svakeste børsdagen for europeiske produsenter av databrikker på over fire måneder. Etter nyheten om at USA utsetter forbudet i 90 dager, ser det betydelig lysere ut tirsdag.

Sent mandag ble det kjent at et amerikansk forbud mot å eksportere teknologi til Huawei er utsatt i 90 dager for å tillate programvareoppdateringer og andre juridiske forpliktelser.

Da hadde svartelistingen allerede rukket å senke teknologiaksjer. Ikke bare i USA, men også i Europa, hvor indeksen som følger teknologiaksjer falt 2,8 prosent.

Ifølge Reuters er det tyngste fall på over fire måneder.

Forbud rammer også europeiske selskaper

Det ble kjent at Google avvikler sitt samarbeid med Huawei, verden nest største produsent av smarttelefoner. Også de tre store prosessorprodusentene Intel, Broadcom og Qualcomm avslutter samarbeidet.

Ifølge avisen Nikkei Asian Review bestemte også den tyske brikkeprodusenten Infineon å stanse forsendelser til Huawei midlertidig. Både Infineon og STMicroelectronics skal diskutere forbudet og hva de skal gjøre videre denne uken.

Advokater avisen har snakket med viser til at også selskaper som bruker en viss mengde amerikansk teknologi i produktene sine er underlagt de nye bestemmelsene.

Etter utsettelsen som ble kjent mandag, stiger de skadeskutte teknologiaksjene i Europa.

Teknologi-comeback

Stoxx-indeksen som følger sektoren er opp 1,41 prosent tirsdag formiddag, soleklart mest av de store sektorindeksene.

Den østerrikske databrikkeprodusenten AMS er opp 2,77 prosent, STMicroelectronics stiger 2,05 og tyske Infineon klatrer 0,21 prosent.

Vendingen i handelskrigen gir også en lettere dag for produsenter og leverandører innen bilindustrien, ifølge Reuters. Stoxx-indeksen som følger disse startet dagen opp 1,1 prosent, og var opp 0,31 prosent like etter klokken 11.

USAs president Donald Trump har avgjort at Huawei utgjør en sikkerhetsrisiko på grunn av sine bindinger til kinesiske myndigheter og har erklært deres produkter uønsket i USA.

Forbudet er uendret, men er altså utsatt i 90 dager.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå