– Nær en perfekt storm

Tirsdag svekkes kronen mot en rekke store valutaer.

<p><b>PERFEKT KRONESTORM:</b> Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets mener det ikke bare er oljeprisfallet som svekker kronen kraftig tirsdag.  </p>

PERFEKT KRONESTORM: Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets mener det ikke bare er oljeprisfallet som svekker kronen kraftig tirsdag.  

– Det er nær en perfekt storm.

Det sier valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets om utsiktene for kronen i en desember måned som igjen ser ut til bli preget av kraftige svingninger.

Tirsdag er det blant annet store bevegelser i euro mot norske kroner – som er det største såkalte valutakrysset for kronen (se faktaboks).

På det høyeste er det blitt kjøpt eller solgt euro til 9,6072 kroner tirsdag. Det er omtrent 23 øre mer enn ved handelsstart.

Østnor forteller at flere og flere har kastet seg inn i valutamarkedet tirsdag.

– De første fem til ti ørene opp var det lite handel. Men når vi kom opp mot 9,50 mot euro – den siste dytten – var det betydelig volumer bak. Og det kom på tross av at kommersielle aktører (for eksempel eksportbedrifter, journ.anm.) kjøpte kroner, sier Østnor.

Valuastrategen opplyser at kronen både mandag og tirsdag har vært på sitt sterkeste ved handelsstart, før den har svekket seg jevnt ut trutt gjennom dagen.

Mot både dollar og pund er kronen svekket med om lag 15 øre, og koster tirsdag ettermiddag henholdsvis 8,7804 og 13,1515 kroner.

Déjà vu

Østnor har tidligere ventet at kronen ville bli betydelig svakere når vi gikk mot slutten av året. Det kan se ut til at han får rett.

Spørsmålet er om desember blir like stormfull som i fjor.

– Igjen sitter vi i desember og ser kronen stikke av gårde. Jeg er ikke den eneste som har en følelse av déjà vu, sier Østnor.

Valutamarkedet har god hukommelse. Det husker tidligere topper og bunner, og dette har en tendens til å gjøre seg gjeldende i kursutviklingen.

16. desember i fjor svekket kronekursen seg over 65 øre mot euro, en uhørt stor bevegelse.

Historiebøkene kan ikke vise til en lignende bevegelse i perioden kronekursen har blitt styrt av markedet. 9,8872 kroner måtte man på det meste ut med for en euro.

– Det er 9,90 (kroner for en euro, journ.anm.) «alle» har i bakhodet nå, sier Østnor.

– Tror du vi vil se tilsvarende bevegelser nå som vi så i desember i fjor?

– Spør du meg om et ja eller nei, svarer jeg nei. Men jeg vil ikke sette pengene mine på det. Desember er en lunefull og vrien måned.

<p><b>SVEKKET:</b> Kronen har gått litt ned mot euro, men er likevel kraftig svekket tirsdag. Når denne grafen stiger betyr det at kronen svekkes, og at du må betale mer for euro.</p>

SVEKKET: Kronen har gått litt ned mot euro, men er likevel kraftig svekket tirsdag. Når denne grafen stiger betyr det at kronen svekkes, og at du må betale mer for euro.

Under 40: – Et sjokk

Oljeprisen falt tirsdag under 40 dollar fatet for første gang på nær 7 år.

Oljeprisene har vært under press siden Opec-møtet på fredag hvor Opec-landene ikke kom med tiltak for å få ned overproduksjonen av olje.

– Det er klart at når vi går tilbake mot finanskrisetilstander er det et sjokk for oljemarkedet. Det ser ikke bra ut for øyeblikket – det er lite å rope hurra for, sa sjefanalytiker for olje Thina Margrethe Saltvedt i Nordea Markets til E24 tidligere tirsdag.

Ikke bare oljedrevet

Kronekursen har vært tett koblet til utviklingen i oljeprisen helt siden fallet startet i fjor høst.

Men Østnor mener at det ikke bare er oljeprisfallet de siste dagene som tynger utviklingen i kronekursen. Han peker blant annet på:

** Sentralbanksjef Mario Draghi i Den europeiske sentralbanken (ESB) besluttet torsdag forrige uke å forlenge den storstilte seddelpressen med et halvt år. Men det var åpenbart at markedet hadde sett for seg betydelig mer fra ESB, noe som sendte euroen kraftig sterkere.

** Norges Bank vil torsdag neste uke presentere sin rentebeslutning. Nå er det blitt større forventninger i markedet om at Norges Bank kan komme til å kutte sturingsrenten, etter svake signaler fra både Regionalt nettverk og norsk industri.

** Norges Bank avslutter sine månedlige kronekjøp fredag. At det forsvinner en aktør som kjøper kroner, gjør ikke akkurat utsiktene for en sterkere krone lysere.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå