Dette har ikke skjedd på seks år

Den kinesiske valutaen er på sitt svakeste siden høsten 2010. Ekspert ser fem grunner til at yuan-fallet ikke er over.


<p><b>GAMLE HØYDER:</b> Ikke på seks år har den kinesiske valutaen vært like svak mot amerikanske dollar.</p>

GAMLE HØYDER: Ikke på seks år har den kinesiske valutaen vært like svak mot amerikanske dollar.

På den første handelsdagen etter en ukelang høytid i Kina, skjedde det.

For en amerikansk dollar måtte man ut med mer enn 6,70 yuan, nærmere bestemt 6,72 yuan.

Dette er sett på som et symbolsk viktig nivå, og det har vært forventninger om at Kinas sentralbank kunne komme til å forsvare valutaen dersom yuan nådde 6,70 mot dollar.

Det at ingen grep ble tatt i etterkant av svekkelsen, gjør at Asia-sjefanalytiker Amy Zhuang i Nordea Markets mener at nivået «ikke er en ubrytelig terskel sentralbanken vil forsvare for enhver pris».

Hun ser for seg at den kinesiske valutaen vil svekkes til 6,75 prosent om tre måneders sikt, men tror samtidig at sentralbanken vil stå rede til å ta grep dersom valutaen svekkes kraftig. 

Det skapte stor ståhei i finansmarkedet da kinesiske myndigheter i august i fjor besluttet å løsne sitt harde grep om kinesiske yuan (se faktaboks).

Kapitalstrømmer svekker yuan

 <p>Asia-økonom Ole André Kjennerud i DNB Markets</p>

Asia-økonom Ole André Kjennerud i DNB Markets

Asia-økonom Ole André Kjennerud i DNB Markets er ikke overbevist om at 6,70-nivået har noen større betydning ut over den rent symbolske.

– Jeg ser noen har hevdet dette er slags terskelbarriere, og at det åpner opp for at det kan gå mye ned. Men jeg vet ikke om det har noe større viktighet enn den symbolske verdien, sier seniorøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets til E24.

Kjennerud peker på både politiske årsaker og mer markedsmessige årsaker til svekkelsen i kinesernes valuta.

Fellesnevneren er at kapitalstrømmene har blitt mer negative. Det skyldes igjen oppkjøp i utlandet og tilbakebetaling av selskapenes valutagjeld, som har vært ønsket av myndighetene.

– Men fordi disse strømmene etter hvert har blitt så store har det dratt med seg en rekke spekulative strømmer. Og det har ikke vært ønsket av myndighetene at det spekuleres i kursen, sier han.

Allerede har Kina tatt grep for å forsvare yuanen.

– Spesielt i år har vi sett masse intervensjoner i valutamarkedet, som har gjort at kursen ikke har svekket seg mer og raskere. Enten er sentralbanken selv inne og kjøper yuan, eller så gir den direktiver, den ber kommersielle banker, om å kjøpe yuan, sier Kjennerud, som har en prognose om at yuan vil svekke seg til 6,90 mot dollar på 12 måneders sikt.

Fem årsaker

Svekkelsen kommer blant annet etter en bred styrkelse av verdens største og viktigste valuta, amerikanske dollar.

Forventningen om at USAs sentralbank, Federal Reserve (Fed), vil heve styringsrenten mot slutten av året, har nemlig økt.

Mot euro har ikke kinesiske yuan gått nevneverdig.

Sjefanalytiker Allan von Mehren i Danske Bank Markets legger ikke for mye mening i at nivået nå er brutt. Han skriver i et analysenotat at svekkelsen er «business as usual».

Han trekker frem fem årsaker til at han tror at en dollar vil koste 7,1 kinesiske yuan om 12 måneder.

** Den kinesiske veksten vil fortsette å avta de neste årene.

** Høy gjeldsgrad vil medføre at rentene i Kina vil være lave frem i tid. Lavere renter betyr isolert sett en svakere valuta.

** Amerikanske renter vil trolig stige, etter hvert som Fed fortsetter å heve styringsrenten.

** Kineserne har i økende grad investert utenfor Kinas grenser. Dette har medført at nettoinvesteringene er negativ, noe som virker svekkende på yuan.

** Risikoen for hard landing for kinesisk økonomi fortsetter å øke.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå