Verste dag på Oslo Børs på nesten tre år

Et kraftig fall i oljeprisen samtidig med Opec-toppenes møte torsdag har resultert i at Hovedindeksen på Oslo Børs har sett sin verste dag siden februar 2016.


<p><b>KRAFTIG FALL:</b> Oslo Børs har hatt en mørk dag torsdag.</p>

KRAFTIG FALL: Oslo Børs har hatt en mørk dag torsdag.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt 3,75 prosent torsdag. Det er det største fallet registrert siden 8. februar 2016, da indeksen falt 4,39 prosent.

Også på resten av verdens børser ser det stygt ut. Wall Street står overfor nok en dag med kraftig fall, og den Europeiske samleindeksen ESTOXX50 er ned 2,66 prosent.

Starten av børsåret 2016 var det verste siden slutten av nittitallet, og den verste noensinne for Oslo Børs. Sammenligningen er dermed ikke noe å ta lett på.

Kraftig fall i oljeprisen

Prisen på et fat nordsjøolje lå ved stengetid på Oslo Børs på 59,53 dollar, ned 3,18 prosent for dagen.

Siden Oslo Børs stengte onsdag har oljeprisen falt 4,7 prosent, noe som i sin tur har bidratt til de kraftige utslagene i Hovedindeksen i dag.

Av årsaker til dagens oljeprisfall pekes det på Opec-møtet i Wien, der oljetoppene skal ha blitt enige om å kutte i produksjonen.

Det har ikke blitt sluppet detaljer om hvor mye og hvor lenge de skal kutte, og ifølge CNBC vil dette ikke offentliggjøres før kartellet har inngått avtale med alle samarbeidslandene, inkludert Russland.

Analytikerne venter at Opec vil kutte opp mot 1 million fat daglig for å bremse fallet i oljeprisen, som har falt jevnt og trutt siden oktober.

Samtidig har president Donald Trump vært ute og tvitret at verden ikke vil se høyere oljepriser, noe som legger ekstra press på Opec og setter dem litt i en skvis. Dette skaper uro i oljemarkedet.

Siden midten av året har Opecs totale oljeproduksjon steget med 4,1 prosent til 33,31 million fat per dag.

Oljetradere peker også på at prisene presses ned av uroen i finansmarkedene, i frykt for at etterspørselen kan svekkes.

Dagens mest omsatte aksjer

Dagens mest omsatte aksje er ikke overraskende Equinor, som torsdag falt 3,73 prosent.

Dagens helt klare taper er imidlertid Norwegian Air Shuttle, som etter labre trafikktall ser et fall på nesten 15 prosent. Det tilsvarer den verste dagen siden 2004.

Slik gikk det med de andre, store selskapene på Oslo Børs torsdag:

  • Marine Harvest falt 3,47 prosent
  • Aker BP falt 6,17 prosent
  • Norsk Hydro falt 3,63 prosent
  • Subsea 7 falt 5,17 prosent
  • Borr Drilling falt 9,16 prosent
  • Yara falt 4,40 prosent
  • PGS falt 9,23 prosent

E24 Børs: Følg utviklingen her!

Av Hovedindeksens 63 komponenter var det bare Kongsberg Automotive som endte dagen i pluss.

Rødt verden over

I USA er frykt for en eskalerende handelskrig med Kina blant faktorene som sender de toneangivende indeksene ned også torsdag.

Dow Jones er litt før klokken 17 ned 2,02 prosent, eller rundt 500 poeng, noe som betyr at indeksen har mistet over 1.000 poeng siden børsåpning tirsdag, som var siste handelsdag ettersom markedet var stengt onsdag.

Nasdaq Composite faller 1,36 prosent, mens S&P 500 faller 185 prosent.

Dagens fall har også antagelig rot i pågripelsen av finansdirektøren i Huawei i Canada dagen i forveien. Arrestasjonen fryktes å være slutten på det som har blitt kalt en våpenhvile i handelskrigen mellom USA og Kina.

Landene ble ifølge Det hvite hus enige om at USA skulle utsette sin planlagte tolløkning fra 10 til 25 prosent på kinesiske varer med 90 dager. Markedene er nå ikke så sikker på om dette er realistisk.

Også i Asia falt alle de store indeksene med mellom 1,7 og 2,5 prosent natt til torsdag norsk tid.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå