Vil ha «varselskilt» for spekulasjonsfond

Markedsføringen av de populære børsnoterte fondene med giring underspiller risikoen knyttet til investeringen, mener finansprofessor.

FOR DÅRLIG MERKET: Finansprofessor Espen Haug mener risikoen for børsnoterte fond (EFT-er) med giring bør merkes enda tydeligere.
FOR DÅRLIG MERKET: Finansprofessor Espen Haug mener risikoen for børsnoterte fond (EFT-er) med giring bør merkes enda tydeligere.

- Hvis de mener dette er for komplekst å forklare, så bør det ikke markedsføres til amatører, sier professor i finans, Espen Gaarder Haug, ved Handelshøyskolen ved UMB.

Han er kritisk til måten girede børsnoterte fond markedsføres på i Norge.

- Det er veldig viktig at de som utsteder de børsnoterte fondene er åpne på hva som er risikoen. Det jeg har sett på de girede fondene er nok for dårlig, si er Gaarder Haug til E24.

I Norge er denne typen fond lite utbredt, men to av fondene er svært populære på Oslo Børs. Handelsbankens fond XACT Derivat Bull og XACT Derivat Bear er ofte inne på listen over de ti mest omsatte verdipapirene på Oslo Børs (les mer i faktaboksen)

Taper på svingningene

De to fondene har siden oppstarten vært blant de hotteste produktene for hobbyspekulanter. I prospektet og på nettsiden til fondene blir risikoen knyttet til giringen forklart, men ifølge Gaarder Haug er det for lite info om risikoen et volatilt marked skaper.

- Girede fond taper på svingninger i markedet og dette kommer ikke klart frem i markedsføringen av disse.

- Hva tenker du på?

- Du taper på svingingene i markedet. Det er gjort studier som viser at forventet avkastning kan avvike betydelig fra det du forventer ut i fra den mangelfulle markedsføringen dersom du holder en giret ETF noe særlig over en uke. Dette er et produkt som kun egner seg til veldig korte holdingperioder, og det kommer dårlig frem, sier Haug.

Komplisert matematikk

Han mener innpakkingen av produktet som et fond i seg selv er problematisk.

- Når man handler en future får man med en gang inntrykk av at det er litt vankelig å forstå alt, men når du leser markedsføringen om de girede ETF-ene får du et falskt inntrykk av at det er langt enklere.

Professoren mener den konstante giringen med rebasering hver dag, gjør de girede ETF langt mer komplisert enn andre produkter.

- Det du har i en future er ganske enkelt matematikk og logikk. Vi snakker om matematikk på gymnasnivå. Men for å forstå modellen bak de girede ETF-ene snakker vi mer om matematikk på doktorgradsnivå, sier Gaarder Haug.

Til og med ekspertmiljøet har i dag liten kunnskap om fondene.

- Det er først nylig at de dyktige akademikerne og praktikere med gode mattekunnskaper har begynt å lage modeller for hvordan disse produktene fungerer i markedet. Beregning av verdi og risiko er ganske så komplekst for girede ETF-fond.

Uegnet for lang plassering

Han mener tilbyderne av fondene særlig må få bedre frem at en plassering i denne typen fond kun egner seg for investeringer med kort horisont.

- Bankene sier jo at dette gjelder for kortsiktig spekulasjon, men det synes jeg blir litt unøyaktig. Snakker de om dager, en uke, eller måneder, spør Gaarder Haug.

Mener informasjonen er god

Administrerende direktør Christian Dahl i Handelsbanken Kapitalforvaltning mener presentasjonen av fondene er gode.

- Vi kan være ydmyke nok til å si at det alltid kan bli bedre, men vi følger kravene i det europeiske markedet og den norske verdipapirlovgivningen, sier Dahl.

Han viser blant annet til selskapets egen nettside for de børsnoterte fondene. Siden inneholder presentasjon, eksempler og svar på vanlige spørsmål.

- Vi skriver blant annet om avkastningen over tid og effekten av daglige rebalansering, sier Dahl.

Ifølge Dahl har de fleste kundene erfaring fra handel med verdipapirer.

- Vi har en kundemasse på mellom 12 og 13.000 kunder som aktivt rullerer disse produktene. De aller fleste av disse er tradingkunder. Det er ikke langsiktige fondssparere som kjøper Bull og Bear.

Frykter for ryktet

Professoren Espen Gaarder Haug frykter markedsføringen av de girede spekulasjonsfondene kan skade renommét til samtlige børsnoterte fond, også kjent som EFT-er.

- Hvis fond som er uegnet for investorer flest, markedsføres aktivt uten at investorene blir tilstrekkelig informert om alle risikoelementer, kan det muligens gi et dårlig rykte til hele gruppen av ETF-er, sier Gaarder Haug og legger til at han synes det ville være svært uheldig.

- Mange ikke girede ETF-er er faktisk svært enkle å forstå og nyttig for mange brukere.

Skylder på råvarefonden

E24 skrev lørdag om fondsforvalter Peter Warren som mener girede råvarefond må ta skylden for torsdagens bratte nedtur i råvaremarkedet.

Warren mener fondene har ført til at for mange amatører får spekulere i råvarer.

Les mer her: - Som en usikret håndgranat

Synes du ETF-er vanskelige greier. Hiv deg med på Aksje-NM - enkelt og risikofritt.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå