Vistin Pharma dropper oljespekulasjon

Øystein Spetalens Vistin Pharma slutter med energihandel etter å ha tapt over 101 millioner kroner.


<p> Investor Øystein Spetalen kontrollerer Vistin Pharma. Han kjøpte seg sist uke ytterligere opp i selskapet gjennom Saga Tankers. </p>

 Investor Øystein Spetalen kontrollerer Vistin Pharma. Han kjøpte seg sist uke ytterligere opp i selskapet gjennom Saga Tankers. 

Det Øystein Spetalen-kontrollerte selskapet Vistin Pharma har gjennomført en strategisk gjennomgang av energihandelsatsingen, og har besluttet å legge ned virksomheten, ifølge en melding tirsdag. 

Vistin Pharma var tidligere et rent farmasiselskap, men utvidet virksomheten da det tilbake i mars i fjor fikk oljeekspert Torbjørn Kjus med på laget i en sentral rolle for å bygge opp et energifokusert spesialfond. 

Torsdag kom imidlertid den overraskende beskjeden om at Kjus slutter i Vistin Pharma.

Tapte 101 millioner kroner

Med Kjus ute, gikk styret i Vistin sist uke i gang med å evaluere strategien for tradingvirksomheten, og hvordan de inngåtte oljekontraktene skal håndteres.

– Vi opprettholder de oljekontraktene vi allerede har inntil videre, sier finansdirektør Gunnar Mannum til E24.

Selskapets oljeveddemål har så langt har gitt et urealisert tap på 101,3 millioner kroner.

Totalt har Vistin betalt inn 163,5 millioner kroner som sikkerhet hos sin motpart i handelen.

I meldingen skriver Vistin at det vil stoppe kontraktene, som går ut i 2020, når det er til aksjonærenes beste.

– Grunnen til at vi ikke realiserer derivatene er at vi tror det vil gi en bedre avkastning fremover å beholde dem. Og så vil vi fortløpende vurdere dem underveis, sier finansdirektør Mannum.

– Markedet har vært volatilt

Veddemålene til selskapet ble tatt for å utnytte prisforskjeller som antas å oppstå når nye utslippsreguleringer for skipsfarten trer i kraft i 2020.

– Vi har fortsatt tro på det caset, påpeker Mannum. 

Det Vistin i realiteten har gjort er å inngå en kontrakt for salg av et oljeprodukt, samtidig som man kjøper et annet. Dermed blir det i sum prisforskjellen som avgjør utfallet.

Mannum sa at de innbetalte 163,5 millioner kronene per 31. desember utgjør et marginkrav på 20 prosent av eksponeringen samt tapet per samme dag.

– Har tapsrisikoen vist seg å være større enn dere forutså i vår?

– Det vil jeg ikke si noe om. Men markedet har vært volatilt, sier Mannum.

I oktober i fjor solgte Vistin sin opioid- og tablettvirksomhet, hvoretter det ble en ren leverandør av legemiddelet metformin. Det fortsetter nå med den virksomheten.

– Vi kommer med kvartalsrapport i februar og har ingen kommentar til virksomheten før det, men den går bra, sier Mannum. 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå