Oljefondet går til angrep på Volkswagens hovedeier

Yngve Slyngstad truer med salg av Oljefondets Volkswagen-aksjer.


<p><b>FORVALTER:</b> Administrerende direktør Yngve Slyngstad i Norges Bank   Investment Management under presentasjonen av kvartalsrapporten for tredje kvartal i fjor.</p>

FORVALTER: Administrerende direktør Yngve Slyngstad i Norges Bank   Investment Management under presentasjonen av kvartalsrapporten for tredje kvartal i fjor.

I et intervju med søndagsutgaven av Frankfurter Allgemeine kritiserer Oljefond-sjef Yngve Slyngstad eierstrukturen i Volkswagen.

Gjennom holdingselskapet Porsche Automobil Holding kontrollerer Porsche-Piech familien 50,37 prosent av Volkswagens stemmeberettigede aksjer, selv om de bare eier 31,5 prosent av det totale antallet aksjer i selskapet.

Den kan familien gjøre fordi Volkswagen har to aksjeklasser med forskjellig stemmetyngde.

– Jeg tror ikke familien ønsker å endre strukturen. Vi har ikke inntrykk av at de ønsker å lytte til bekymringene til andre Volkswagen-aksjonærer, sier han ifølge Bloombergs referat.

– Dette kan ikke være en rollemodell for Tyskland, sier han.

Oljefondet eier, ifølge den tyske avisen, 1,2 prosent av aksjene i Volkswagen.

Fondet omtalte sitt forhold til Volkswagen i rapporten «Ansvarlig forvaltning» som ble lagt frem i torsdag.

«Norges Bank Investment Management har i lengre tid vurdert at styringsstrukturen i Volkswagen er kompleks og problematisk,» skriver Oljefondet rapporten.

Truer med salg

«Vi har derfor valgt å følge opp selskapet tett og har etterspurt bedre styringsstruktur. Alternativet hadde vært å selge aksjene i selskapet grunnet vår vurdering av dårlig styringsstruktur og få utsikter til bedring,» heter det videre.

Oljefondet forventer i lys av utslippsskandalen forventer at selskapet nå endrer lederstrukturens standard, blant annet ved å innføre likebehandling av aksjonærene og innsetter tilstrekkelig uavhengige styremedlemmer.

Oljefondets ledelse har også tidligere kritisert eierstrukturen og styringen av Volkswagen. Ifølge «Ansvarlig forvaltning»-rapporten har Oljefondet hatt dialog knyttet til styringen av selskapet siden 2008.

Selskap i krise

Men nå kritiserer Slyngstad styringen av et selskap i krise.

Den tyske bilprodusenten forsøker å gjenopprette sin troverdighet etter at det i fjor ble kjent at selskapet har jukset med utslippsdata fra dieselbiler.

Fredag ble det kjent at Volkswagen har gått til det høyst uvanlige skritt å utsette både offentliggjøringen av årsregnskapet for 2015 og den årlige generalforsamlingen.

Utsettelsen blir av Bloomberg sett på som en indikasjon på at Volkswagen fortsatt ikke har full oversikt over de økonomiske konsekvensene av diesel-skandalen.

Volkswagen har allerede satt av 6,7 milliarder euro, blant annet til dekning av kostnader knyttet til reparasjoner av 11 millioner biler rundt omkring i hele verden.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå