Volvo Cars kan bli tatt på børs høsten 2018

Geely kjøpte Volvo for 1,5 milliarder dollar i 2010. Nå ryktes det at det kan bli verdsatt til opp mot 30 milliarder dollar når selskapet eventuelt blir notert på børs. 


<p><b>SKAL KANSKJE BØRSNOTERES:</b> Volvo Cars skal kanskje børsnoteres allerede til høsten, ifølge anonyme kilder til Bloomberg.</p>

SKAL KANSKJE BØRSNOTERES: Volvo Cars skal kanskje børsnoteres allerede til høsten, ifølge anonyme kilder til Bloomberg.

Ifølge Bloomberg har Geely hentet inn Citigroup, Goldman Sachs og Morgan Stanley for å jobbe med en eventuell børsnotering av bildelen av Volvo.

Kildene som nyhetsbyrået bygger historien på er anonyme. Ifølge disse kildene ikke tatt noen endelig avgjørelse, men salget kan skje så tidlig som i høst. 

Selskapene skal ha hatt møter både i Sverige og Hong Kong denne måneden for å diskutere om Volvo skal noteres på begge børsene i de respektive byene. 

Diskusjonen om en pris har pågått en stund, og intervallet ligger ifølge Bloomberg mellom 16 milliarder dollar i nedre sjikt, og opp til 30 milliarder dollar i motsatt ende. Forskjellen i kroner er mellom 130 til 240 milliarder kroner.

Verdiøkning

Geely, som i praksis er helt styrt av milliardæren Li Shufu, kjøpte Volvo Cars i 2010.

Da Li Shufu kjøpte Volvo Cars fra Ford i 2010, ga han ifølge The Economist 1,5 milliarder dollar for selskapet. Den gang ble det sett på som en stor risiko, ikke minst fordi Volvo tapte 1,3 milliarder dollar året før. 

Dersom selskapet børsnoteres til høsten, og den antatte verdsettingen stemmer, betyr det en enorm verdiøkning for Volvo Cars.

Bilprodusenten har imidlertid vokst betydelig i årene de har vært eid av Geely. Selskapet har slått salgsrekorder i fire år på rad, økt fortjenesten kraftig og økt antall ansatte med flere tusen personer. 

I første kvartal i år rapporterte Volvo om en nedgang i profitten på 1,8 prosent. USA var hoveddriver bak salgsvekst, mens Kina fremdeles er Volvos største marked tett fulgt av Sverige og USA. 

Var uaktuelt for en måned siden

Senest i slutten av april uttalte Geely at de ikke var det minste interessert i å børsnotere Volvo enda. 

– Volvo Cars befinner seg i en veldig bra situasjon hva gjelder virksomhet og den finansielle helsen, så vi er ikke ivrige på å gjøre en børsnotering, sa finanssjef i Geely, Daniel Li, ifølge Sveriges Radio

Det har lenge vært spekulert i om selskapet skal børsnoteres, og det har foreløpig ikke virket å være nært forestående - selv om Li påpekte at de var åpne for at det kunne skje en gang i fremtiden.  

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå