Blytungt børsfall i USA

Resesjonsvarsel i USA og Storbritannia, samt svake nøkkeltall, førte til at Dow Jones-indeksen på Wall Street endte med årets største fall. 


<p><b>BLYTUNGT</b>: Wall Street har hatt en tung onsdag etter urovekkende signaler fra obligasjonsmarkedet og de store økonomiene.</p>

BLYTUNGT: Wall Street har hatt en tung onsdag etter urovekkende signaler fra obligasjonsmarkedet og de store økonomiene.

De tre nøkkelindeksene på Wall Street startet handelen med et tydelig fall, og fallet økte i størrelse onsdag kveld.

Nedgangen kommer etter en rekke dystre signaler fra store økonomier.

Samme dag har utviklingen i obligasjonsmarkedet utløst bekymringer for en kommende resesjon.

Slik så det ut ved stenging av børsene i USA:

  • Dow Jones ned 3,05 prosent – årets største fall
  • S&P 500 ned 2,93 prosent
  • Nasdaq Composite ned 3,02 prosent

Fryktindeksen stiger

Både den britiske og den amerikanske rentekurven har invertert i løpet av ettermiddagen.

Fenomenet, som i dette tilfellet innebærer at renten på tiårige statsobligasjoner faller under renten på de toårige, har varslet hver eneste resesjon de siste 50 årene.

En resesjon defineres gjerne som nedgang i bruttonasjonalprodukt (BNP) i minst to kvartaler på rad.

Bankaksjene tynget mest, mye fordi det blir vanskeligere for bankene å tjene penger med lavere renter. Bank of America og Citigroup falt henholdsvis 4,69 og 5,29 prosent gjennom dagen. Goldman Sachs og J.P. Morgan Chase var samtidig ned 4,19 og 4,14 prosent.

Vix, bedre kjent som fryktindeksen, stiger 26,37 prosent, viser tall fra Infront. Indeksen måler forventet turbulens på den brede S&P 500-indeksen på kort sikt.

Les også: (+) Bloomberg-kommentar: Hvordan investere og tjene penger gjennom den neste resesjonen

Investorer er bekymret for tilstanden i økonomien og har flyktet til trygge og langsiktige havner, noe som har sendt amerikanske statsrenter med 30 års løpetid ned til rekordlave nivåer onsdag, skriver CNBC.

Gullprisen, som også ses på som en trygg havn i tider med markedsuro, stiger 1,5 prosent. 

Dystert i Tyskland

På formiddagen kom det også dystre nøkkeltall fra Tyskland, som viste at Europas største økonomi krympet med 0,1 prosent i andre kvartal.

– Bunnlinjen er at den tyske økonomien vakler på kanten av resesjon, sa Andrew Kenningham fra Capital Economics til Reuters tidligere på dagen.

Før dette viste tall fra Kina at landets industriproduksjon hadde sin svakeste vekst på 17 år i juli.

Det europeiske aksjemarkedet reagerte med bratte fall, der alle de største børsene endte kraftig i minus. Det inkluderer Oslo Børs, der Hovedindeksen var ned 2,39 prosent, som er årets hittil største nedgang.

Nedgangen onsdag visker ut optimismen fra tirsdag, da USA meldte at landet utsetter ny tollavgift på enkelte kinesiske varer

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå