Tar aksjegrep etter bratt børsfall

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea har ikke latt seg skremme av forrige ukes børsras i USA. Han kjøpte mer av favoritten da den falt.<p><b>KJØPTE SEG OPP:</b> Nordeas investeringsdirektør kjøpte mer av favorittaksjen.</p>

KJØPTE SEG OPP: Nordeas investeringsdirektør kjøpte mer av favorittaksjen.

Forrige uke ble en real berg-og-dal-bane på Wall Street. Både Dow Jones og S&P 500-indeksen falt over 10 prosent fra toppen 26. januar. Fra mandag 5. februar er Dow Jones ned 7,62 prosent. 

Robert Næss, Nordeas investeringsdirektør og forvalter av flere av bankens fond, er ikke skremt av nedgangen. 

Han forteller at det vanlige er at korreksjoner henger sammen med at underliggende selskaper gjør det dårligere, men at det generelt sett ikke er tilfellet nå.

– Som regel kommer korreksjoner i sammenheng med negative nyheter. Det er ikke vanlig at markedene faller når underliggende selskaper blir bedre – det passer ikke overens med korreksjon, sier Næss og legger til at de store taperne på Dow Jones-indeksen i hans øyne ikke er verdsatt på et avskrekkende høyt nivå. 

– Verdsettingen er hyggelig for ganske mange av dem, sier forvaltertoppen.

Synkende skip

Unntaket er kanskje «førsteplassen» General Electric. For det som i nesten 40 år var USAs største industrielle selskap målt etter markedsverdi, men som i november i fjor mistet førsteplassen til Boeing, startet nedgangen allerede før børsfallet den siste uken. 

Omtalen selskapet har fått de siste månedene har vært alt annet enn positiv, med bruk av ord som «sort hull» og «synkende skip»

– General Electric skiller seg litt ut. Her har estimatene gått ned til 16 ganger inntjeningen. De har slitt med underliggende inntjening en stund, så kanskje faller denne aksjen av en grunn, sier han. 

Næss' favoritt

På sjetteplass på listen over selskapene som er mest ned den siste uken finner vi en av Næss' favoritter. Den amerikanske farmasi- og detaljhandelskjeden Johnson & Johnson har i «alle år» vært en del av forvalterens portefølje. 

– Dette er kanskje et av verdens mest veldrevne selskaper, sier han. 

Fallet den siste uken har ført til at Næss har gjort store endringer i hvordan porteføljene hans vektes, og han har blant annet kjøpt litt mer i Johnson & Johnson, forteller han. 

– Det er lotto å tippe på hvilke aksjer som vil stige på kort sikt, men Johnson & Johnson er en aksje jeg vil anbefale. Det er ikke det at den er priset helt utrolig gunstig, men den har nå beveget seg til å være på den attraktive siden, fra å være litt dyr for et år siden, sier han. 

Han har i det siste generelt kjøpt litt mer i forsyningsselskaper (utility), fordi han ikke er enig i teorien han mener råder. 

– Man sier alltid at utility-aksjer er blant de mest rentesensitive. Altså at man ikke bør ha de selskapene når renten øker. Det tror jeg er feil og jeg synes ikke Johnson & Johnson er en bedrift som fortjener å falle.  

Ingen sympati for Chevron

Mindre sympati har han for oljeselskapene, som Chevron, den nest største Dow Jones-taperen. Olje- og energigiganten er ifølge Wikipedia aktiv i mer enn 180 land og har omtrent 62.000 ansatte på lønningslisten. 

Men på lik linje med mange andre oljeselskaper har Chevron de siste årene, som følge av lave oljepriser, vært nødt til å selge eiendeler og ta opp lån. 

For 2016 ble selskapet av Forbes rangert som verdens 28. største selskap, men falt kraftig på 2017-listene, til 359. plass.

De ferskeste nyhetene her til lands handler imidlertid om klimasøksmålet som byer i California har rettet mot Chevron, der selskapet krever at Statoil også skal betale om de blir dømt.

– Jeg finner ikke så mye sympati for oljeselskapene, jeg synes de har vært høyt priset lenge. De virker ikke fristende å kjøpe, sier Næss.  

Hyggelige tapere

Mange av de andre selskapene på «tapslisten» synes investeringsdirektøren imidlertid ser hyggelige ut, for å bruke hans egne ord.

Han nevner Intel, Caterpillar, Pfizer og Merck som veldrevne selskaper. Særlig det førstnevnte mener han har veldig god inntjeningsutvikling – aksjen er nå priset til 12 ganger inntjeningen.

Og selv om han ikke har sans for oljeselskaper, synes han også Exxon ser ut som et greit selskap. 

– Exxon er mer integrert og dermed ikke så utsatt for svingninger i oljeprisen, forklarer han. 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå