Fredagens børsfall sendte S&P i minus for året

Oppturen i oljeprisene og de europeiske børsene brydde det amerikanske aksjemarkedet seg lite om. Etter tre dager med fall er to av de tre viktigste indeksene igjen røde for året som helhet.


<p><b>TØFF UKE:</b> Etter en oppgang mandag gikk det bare én vei resten av uken på Wall Street – nedover. Bildet er tatt på New York-børsen torsdag.</p>

TØFF UKE: Etter en oppgang mandag gikk det bare én vei resten av uken på Wall Street – nedover. Bildet er tatt på New York-børsen torsdag.

De ferske jobbtallene, som endte svakere enn ventet, kombinert med vedvarende uro rundt Kina og USAs handelskonflikt, viste seg å legge en ny demper på stemningen i det amerikanske aksjemarkedet fredag.

Det begynte svakt i pluss en kort periode fra start, men optimismen forsvant raskt.

Når børsbjellene ringte inn siste handel på Wall Street fredag kveld norsk tid, markerte det også slutten på nok en turbulent og spesiell uke. Det startet så bra mandag med oppgang på mellom én og halvannen prosent på de tre store indeksene, men fra og med tirsdag gikk det bare nedover.

Markedene var stengt onsdag for å markere dødsfallet til tidligere president George H.W. Bush (Senior, journ.anm.), og etter et litt mindre fall torsdag endte indeksene slik fredag:

  • Dow Jones Industrial Average ned 2,2 prosent, eller 559 poeng til 24.388 poeng (ned 4,5 prosent for uken)
  • Nasdaq Composite ned 3,1 prosent, eller 219 poeng til 6,969 poeng (ned 4,9 prosent for uken)
  • S&P 500 ned 2,3 prosent, eller 63 poeng til 2.633 poeng (ned 4,6 prosent for uken)
– Jobbtallene var solide, men ikke fantastiske, men det er fortsatt nok til å holde farten i økonomien på riktig spor (...) men volatiliteten vil fortsetter ettersom investorene ikke er sikre på hvor mye veksten bremser opp og fordi man er bekymret for de amerikansk-kinesiske handelsrelasjonene, sier Kate Warne, investeringsstrateg hos Edvard Jones, ifølge CNBC.
Med fredagens fall er også S&P 500- og Dow Jones-indeksene i minus for 2018 samlet sett, henholdsvis 1,5 og 1,3 prosent, mens Nasdaq Composite tviholder på en liten avkastning på 1,0 prosent siden nyttår.

Flere store selskaper er solid ned fredag, og CNBC påpeker at både Apple og Alphabet (Google) har fått visket bort det siste de hadde av avkastning i år med fredagens fall.

  • Apple endte ned 3,6 prosent
  • Alphabet endte ned 2,9 prosent
Bankaksjer slet også, men flere energiaksjer unngikk den verste smellen takket være oljeprisoppgangen, men de fikk ikke noe oljeløft slik vi så på Oslo Børs fredag:
  • ExxonMobil endte ned 1,0 prosent
  • Chevron endte ned 0,3 prosent
  • Shell endte ned 0,1 prosent
Det var Opec-landene og Russlands enighet om et produksjonskutt på 1,2 millioner fat per dag som fikk oljeprisen til å skyte kraftig opp fredag.
Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå