SEB-sjeføkonom: Mediedekning av børsfallet er galskap

SEBs sjeføkonom er lite fornøyd med medienes dekning av det globale børsfallet.

Robert Bergqvist, sjeføkonom hos SEB, raljerte torsdag kveld mot medienes dekning av gårsdagens børsfall på Twitter. Ifølge økonomen bommer dekningen helt, og han anklager journalister og kommentatorer for ikke å skjønne hva som er driverne bak gårsdagens fall.

Ifølge Bergqvist kan pengepolitikken umulig være årsaken til børsfallet, siden rentene er historisk lave, og at tilgangen på penger sjelden har vært bedre. Han mener også at effekten av den pågående handelskonflikten overdrives.

Han mener en mulig forklaring på gårsdagens fall er at man har passert en konjukturtopp, men at de fundamentale forholdene peker på fortsatt vekst.

«Mine kontakter i selskapene er optimistiske», skriver sjeføkonomen.

Hvorfor faller børsene?

Det globale børsfallet denne uken har blitt knyttet til rentefrykt i USA, selv om årsakene kan være flere og sammensatte. Stigende renter og økte lånekostnader kan bidra til å dempe global vekst og bedrifters inntekter, selv om det fortsatt er svært billig å låne.

Det er normalt med korreksjoner etter langvarige oppturer i markedene. Før fallet denne uken var S&P 500-indeksen opp 70 prosent på de siste fem årene. Også i vår falt børsene betydelig, før oppgangen fortsatte.

Mange har spådd uro i markedene når de store sentralbankenes skal reversere mange års stimulans av økonomien. Dette har blitt sammenlignet med å «ta vekk punsjbollen», og kan bidra til å øke frykten for økonomisk nedtur.

Nytt fall på Wall Street

Etter onsdagens mareritt på New York-børsen var det ingen snuoperasjon i sikte torsdag. Fasiten viste betydelig fall, om enn ikke like kraftig som dagen før.

  • Dow Jones falt 2,13 prosent
  • Nasdaq Composite falt 1,25 prosent
  • S&P 500 stengte ned 2,06 prosent

Børsdagen begynte for så vidt rolig, med vinglete indekser som svingte på begge sider av null.

Ikke før mot slutten av handelsdagen tiltok fallet.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå