Største opptur på Wall Street siden 2011

Det har vært en brutal start på uken, både for aksjer og analytikere verden over. Onsdagen har gitt en roligere børsdag og ender med amerikansk jubel.

<p><b>LETTET:</b> Meglere på gulvet i hjertet av New York-børsen kan endelig smile etter seks begredelige dager.</p>

LETTET: Meglere på gulvet i hjertet av New York-børsen kan endelig smile etter seks begredelige dager.

Mandagen ble blodrød verden over. Tirsdag ga en opptur i Europa, men nedtur i USA da markedet bråsnudde i sluttminuttene.

Onsdag ble igjen mørk i Europa, men endelig løsnet det i New York.

Rekordstort børsrally

Dagens børsrally er det største siden 30. november 2011.

Hovedindeksene står slik i det klokkene har ringt for handelsstopp på Wall Street:

** Dow Jones er opp 3,95 prosent til 16.285,51 poeng. Alle 30 aksjene på indeksen står i solid grønt.

** Teknologitunge Nasdaq er opp 4,24 prosent drevet av flere tekno-giganter som alle stiger i dag.

** Den brede S & P 500 er opp 3,90 prosent til 1940,51 hvor kun 7 prosent av aksjene måtte tåle en ny nedtur.

Dagens vinner på S & P 500 er oljeserviceselskapet Cameron International Corp. som det i dag ble lagt inn bud på fra Schlumberger. Aksjen er opp hele 41,11 prosent og har reversert en sterk negativ avkastning i år før nyheten ble sluppet.

Rallyet er ledet av flere toneangivende teknologiselskaper hvor Intel ledet lenge an med 5,53 prosent opp før Apple steg forbi med 5,72 prosent i grønt. HP er opp 5,33 prosent, Microsoft er opp 5,65 prosent og IBM er opp 4,19 prosent.

Positive makrotall

I dag kom ordrestatistikken for varige gods som viser en solid opptur på 2 prosent fra juni til juli hvor hovedbulken av veksten kom fra transportsektoren.

Forbrukertilliten og nyboligsalget har også vært overraskende positive den siste tiden, noe som styrker sannsynligheten for en renteøkning når den amerikanske sentralbanken møtes 16 og 17. september, selv om Kina kan sette en stopper for dette.

Den siste tids børsnedgang har sannsynligvis lite å si for renteavgjøreslen.

– Børsmarkedet må bevege seg mye og holde seg på det nivået for at det har noe å si for den amerikanske økonomien, sa presidenten for sentralbanken i New York, William Dudley til reportere onsdag ifølge MarketWatch.

Dagens jubelscener på meglergulvet kan gi ny tro på at rentehevingen vil komme.

Europeisk nedtur

Hovedindeksene i Europa klarte ikke å gjenta gårsdagens opptur og er alle solid ned. Den siste tiden har ødelagt for store deler av avkastningen så langt i år.

Både Tyskland og Frankrike åpnet opp

** Tyske DAX er ned 1,29 prosent og faller igjen under den psykologiske grenseverdien på 10.000 til 9997,43 poeng. Siden årets topp i april har DAX rast nesten 20 prosent og har nå en årsavkastning på snevre 1,96 prosent.

** FTSE 100 i London var verst i Europa i dag, ned 1,68 prosent til 5979,20 poeng. I august har britene sett kun 3 dager med grønne tall og indeksen er ned 11,92 så langt i den siste sommermåneden.

** Franske CAC 40 sank 1,40 prosent til 4501,05 poeng. Frem til børsen begynte å falle hadde indeksen en årsavkastning på rundt 20 prosent. Nå er det kun 5,75 prosent igjen.

** Russlands marked kommer verst ut om vi ser ett år tilbake i tid. Dagens nedgang på 0,51 prosent er ikke til å skremmes av, men en nedgang på 40,46 prosent siden samme tid i fjor må bekymre Putin.

Lysglimtet i dag må være japanske Nikkei som steg 3,20 prosent onsdag og klarte å motstå nedgangen ellers i Asia. Indeksen har, som andre markeder hatt en brutal rekke med seks dager i rødt som gir en samlet nedgang på nesten 10 prosent siden onsdag i forrige uke.

Både Hongkong og Singapore fikk en ny dag i rødt etter en ørliten opptur tirsdag.

Kina fortsatt i fokus

Onsdagen startet med at kinesiske myndigheter varslet at de ville sprøyte inn 180 milliarder kroner inn i det finansielle systemet.

Uroen i Kina har sådd tvil om kinesiske myndigheter vil klare å kontrollere en overpriset marked i en mer saktegående økonomi.

Tidligere i uken har Kina kuttet renten og lettet på kapitalkravene.

Det førte til en roligere børsmarked som i dag «bare» endte ned 1,27 prosent. Bare er rett betegnelse ettersom mandagen bød på et fall på 8,5 prosent og tirsdagen førte til en ytterligere 7,63 prosents nedtur.

På én uke har Shanghai-indeksen rast 25,85 prosent.

Les nettmøtet med Kina-ekspert Ole André Kjennerud her.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå