Vekstfrykt senket Wall Street – største børsfall siden januar

Stigende uro for den globale økonomien etter dystre nøkkeltall fra Europa bidro til at børsene i USA avsluttet uken i rødt.


<p><b>NEDTUR:</b> USA-børsene avsluttet uken i rødt. Illustrasjonsfoto.</p>

NEDTUR: USA-børsene avsluttet uken i rødt. Illustrasjonsfoto.

De amerikanske børsene har steget mye så langt i år, men på ukens siste handelsdag falt aksjemarkedet både i Europa og USA.

På Wall Street ble børsdagen den verste siden januar etter ny runde med dystre nøkkeltall fra europeisk industri.

Ved stengetid var dette utviklingen:

  • Dow Jones ned 1,77 prosent
  • Nasdaq Composite ned 2,50 prosent
  • S&P 500 ned 1,90 prosent

Dermed har de tre indeksene hatt sitt største prosentvise fall på én dag siden 3. januar.

Bank-aksjene ledet an nedgangen på Wall Street fredag. Citigroup falt 4,58 prosent, Bank of America falt 4,19 prosent, mens Goldman Sachs og Morgan Stanley falt henholdsvis 2,88 og 3,27 prosent.

Også teknologigigantene falt fredag, med både Facebook, Amazon, Netflix, Alphabet og Apple i rødt.

Frykt for global økonomi

Frykten for at den globale økonomien er i ferd med å bremse inn sies å være blant de viktigste driverne for nedgangen.

Den såkalte rentekurven er blitt negativ for første gang siden før finanskrisen i USA, noe som blir sett på som et varsel om økonomiske nedgangstider.

Utviklingen på Wall Street kommer etter et tydelig fall på de europeiske børsene tidligere på dagen, etter at en rekke nøkkeltall kom inn svakere enn ventet.

Tidligere på dagen falt børsene i Frankfurt, London og Paris mellom 1,6 prosent og 2 prosent, tynget den seneste oppdateringen av innkjøpssjefsindeksen (PMI) for eurosonen.

Den viste at aktiviteten i industrien fortsetter å falle, men i et enda større tempo enn før. Fallet i nye ordre var det største siden 2012.

Fra før er det stor usikkerhet om tilstanden i verdensøkonomien. Veksten i spesielt Europa og Kina bremser, handelskonfliktene er fortsatt uløste og Storbritannia skilsmisse fra EU er fremdeles kaotisk.

Rentefall

Samtidig får renteutviklingen oppmerksomhet. Den amerikanske tiårige statsrenten nådde toppen på 3,2 prosent i november, men var fredag nede i 2,43 prosent.

Samtidig var tremånedersrenten høyere, på 2,45 prosent, hvilket innebærer at den såkalte rentekurven er kommet til det punktet der den forutser resesjon, eller nedgangstider i økonomien.

Den tyske tiårige statsrenten var samtidig under null for første gang siden 2016. Det betyr at investorer er villige til å betale for at den tyske stat skal låne deres penger.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå