Dropper milliardoppkjøp i USA

Konkurransemyndighetene i både Singapore og USA motsatte seg Wilhelmsens oppkjøp av Drew Marine Group. Nå dropper selskapene hele milliardfusjonen.


<p>Konsernsjef Thomas Wilhelmsen i Wilh. Wilhelmsen ASA skroter nå oppkjøpet av Drew Marine Group i USA. Arkivbilde.</p>

Konsernsjef Thomas Wilhelmsen i Wilh. Wilhelmsen ASA skroter nå oppkjøpet av Drew Marine Group i USA. Arkivbilde.

Rederikonsernet Wilhelmsen har blitt enige med Drew Marine om at de dropper oppkjøpet av Drew Marine Technical Services. Det var i april 2017 at Wilhelmsen meldte om oppkjøpet til 400 millioner dollar (den gang 3,4 milliarder kroner).

Årsaken til at oppkjøpet går i vasken er at amerikanske myndigheter, gjennom konkurransemyndigheten Federal Trade Commission, har fått medhold i sitt ønske om å blokkere oppkjøpet, ifølge en børsmelding.

Myndighetene i Singapore har også vært kritiske og kom i mai med et foreløpig nei.

– Vi er uenige med synet til amerikanske konkurransemyndigheter. Dette ville ha vært en viktig strategisk investering for konsernet, som vi mener ville ført til bedre tjenester og bedre priser for våre kunder. Vi er derfor skuffet over at vi ikke vil kunne gjennomføre denne avtalen, sier konsernsjef Thomas Wilhelmsen i en uttalelse.

Partene har blitt enige om at Wilhelmsen betaler Drew Marine et termineringsgebyr på 20 millioner dollar (164 millioner med dagens kurs).

Wilhelmsen bokfører dette i regnskapet for andre kvartal, som slippes på kvelden 9. august.

– De er hverandres største konkurrenter

Federal Trade Commission varslet allerede i februar at de påklaget fusjonen mellom Wilhelmsen og Drew Marine, som er henholdsvis verdens største og nest største leverandører av kjemikalier til vannbehandling og relaterte tjenester.

De kjøpte ikke Wilhelmsens argumenter om bedre tjenester og lavere priser, tvert imot. FTC påpekte i sitt foreløpige vedtak før rettsbehandlingen at de to selskapene «er hverandres største konkurrenter på flere konkurransemessige parametere som er viktige for kundene».

– I henhold til klagen gir den direkte konkurransen mellom Wilhelmsen og Drew betydelige fordeler til den globale skipsflåten i form av lavere priser og bedre tjenester, skrev FTC, som påpekte at de to selskapene sammen ville få en markedsandel på minst 60 prosent, mens nestemann på listen ville ha en markedsandel på under fem prosent.

Konkurransemyndigheten konkluderte dermed med at de mener fusjonen ville «være i strid med konkurranselovgivningen ved å betydelig redusere konkurransen i et viktig marked» for den globale skipsflåten.

Vannbehandling med kjemikalier og tilhørende tjenester er noe som brukes av hele skipsfarten, fra tank- og containerskip til tørrlastskip, cruiseskip og militære støttefartøy.

Kjemikaliene hindrer rust, renser ut urenheter og sørger for at en rekke systemer om bord på skipene fungerer best mulig, inkludert vannkjøling til skipsmotorer.

For å utfordre et sammenslått Wilhelmsen og Drew Marine, peker FTC på at en ny konkurrent ikke bare vil måtte få på plass global distribusjon av kjemikalieprodukter, men også sikre godkjenninger fra skipsutstyrsprodusenter, miljømyndigheter, og bygge opp et rykte for solid teknisk og kundevennlige leveranser.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå