Går til motsøksmål mot omstridt Morgan Kane-gründer

Sjefen i Morgan Kane-selskapet WR Entertainment ber om rettslig beskyttelse etter Ryan Wiiks søksmål.


<p><b>FÅR STØTTE:</b> Tasmin Lucia-Khan (t.v.), konsernsjef får full støtte av aksjonær Britt Fossum: – Denne heksejakten som Wiik startet mot Tasmin satte sinnene i kok hos mine venninner og meg selv. Heldigvis er hun en utrolig sterk kvinne, for det er ikke mange som hadde taklet et slikt grusomt og usaklig søksmål. Selv ikke en mann, sier Fossum til E24.</p>

FÅR STØTTE: Tasmin Lucia-Khan (t.v.), konsernsjef får full støtte av aksjonær Britt Fossum: – Denne heksejakten som Wiik startet mot Tasmin satte sinnene i kok hos mine venninner og meg selv. Heldigvis er hun en utrolig sterk kvinne, for det er ikke mange som hadde taklet et slikt grusomt og usaklig søksmål. Selv ikke en mann, sier Fossum til E24.

Etter at det i mai ble kjent at den omstridte Morgan Kane-gründeren i WR-Entertainment, Ryan Gunnar Wiik, hadde gått til søksmål mot selskapets konsernsjef, slår Tasmin Lucia-Khan nå tilbake.

Hun har nå bedt retten om en såkalt «Anti-SLAPP»-forføyning i delstatsdomstolen i California for Los Angeles-fylke. Det melder selskapet i en børsmelding.

WR-Entertainment eier filmrettighetene til Morgan Kane-bøkene og selskapets formål er å få filmatisert bøkene. Det har imidlertid brutt ut full krangel og rettslig konflikt mellom dagens ledelse og flertallet av aksjonærene på den ene siden, den tidligere styrelederen James Cardwell og gründer Gunnar Ryan Wiik på den andre.

På aksjonærlisten står både en rekke lidenskapelige Morgan Kane-fans og kjente navn som Norwegian-sjef Bjørn Kjos og skipsreder Arne Blystad, mens tidligere finansdirektør i Norwegian Frode Foss er styreleder.

Begge sider er fundamentalt uenige i hendelsesforløpet, og både Tasmin Lucia-Khan og Gunnar Ryan Wiik har gjentatte ganger avviser anklagene motparten har kommet med.

Se VGs dokumentar om WR-Entertainment: Balladen om Morgan Kane

Lov skal bistå mot grunnløse søksmål

Anti-SLAPP-loven i California er ment å beskytte en person eller selskap som er saksøkt gjennom såkalte SLAPP-søksmål (Strategi Lawsuit Against Public Participation). Dette er beskrivelsen av et søksmål som tas ut av en person eller selskap som ikke forventer å få noe erstatning fra den de saksøker, men som er ment for å få personen eller selskapet som saksøkes til å tie i offentligheten eller gi opp en rettslig kamp i frykt for rettslige konsekvenser.

Gunnar Ryan Wiik, gründer i WR-Entertainment, avbildet på vei ut av generalforsamlingen 22. juni 2017. Selskapets formål er å få filmatisert Morgan Kane-bøkene.
Gunnar Ryan Wiik, gründer i WR-Entertainment, avbildet på vei ut av generalforsamlingen 22. juni 2017. Selskapets formål er å få filmatisert Morgan Kane-bøkene.

Californias Anti-SLAPP-lov er ment å gi personer eller selskaper som mener de blir utsatt for et grunnløst søksmål muligheten til å få rettens samtykke til at de ikke kan inkriminere seg selv ved å bruke ytringsfriheten sin eller å utføre embetet sitt.

WR-Entertainment sier at motsøksmålet under Anti-SLAPP-loven er tatt ut spesifikt mot påstandene om ærekrenkelse som Ryan Gunnar Wiik har anført i sitt søksmål mot Tasmin Lucia-Khan.

Wiik mener Lucia-Khan ærekrenker han gjennom å diskutere anklagene mot han om bedrageri av aksjonærene og selskapet.

Lucia-Khan må nå overbevise retten om at Ryans søksmål mot henne hindrer eller begrenser henne og selskapet fra å ytre seg eller utføre sine lovmessige plikter i selskapet.

Lucia-Khan håper retten vil avvise anklagen om ærekrenkelse som Wiik har gjort i søksmålet, slik at hun ikke kan bli holdt rettslig ansvarlig for uttalelser hun har kommet med i forbindelse med selskapets etterforskning av gründeren.

Gunnar Ryan Wiik er anklaget for å ha tilegnet seg aksjer i selskapet som ikke tilhører han, og han har ikke lenger en daglig rolle i selskapet. Wiik har på sin side saksøkt selskapet med krav om minst 90 millioner kroner i etterbetalinger av lønn og han har også saksøkt Lucia-Khan personlig for injurie og for å ha forført og lurt ham.

– Både konsernsjefen og selskapet mener Wiiks søksmål mot henne både er ondsinnet og grunnløst, og at det var designet for å skremme og ydmyke konsernsjefen, samt hindre svindeletterforskningen mot Wiik, skriver selskapet i meldingen torsdag.

I begjæringen til retten i Los Angeles ber Lucia-Khan også at Wiik må dekke kostnadene til dette motsøksmålet.

I en epost til E24 torsdag kveld sier Wiiks advokat Neville Johnson at han mener Kahns siste trekk er et forsøk på vinne saken i folket.

– Wiik forventer å komme seirende ut, ettersom påstandene hennes er falske, sier Johnson.

Domstol i Norge frøs Wiiks aksjer

I starten av september ble det kjent at Oslo byfogdembete opprettholder forføyningen som fryser Gunnar Ryan Wiiks aksjer i WR-Entertainment frem til domstolen i California har avgjort søksmålet som selskapet har tatt ut mot Wiik.

Selskapet mener Wiik har tilegnet seg 18 millioner aksjer i WR-Entertainment på ulovlig vis, og til tross for at Wiiks advokater tok saken videre etter den første aksjefrysen som Oslo tingrett besluttet i sommer, fikk de ikke gehør nå i høst.

Ryan Wiik har hele tiden avvist anklagene om bedrageri fra selskapets nåværende ledelse og flere av aksjonærene. Hans advokat, Ole Tokvam, uttalte til E24 etter kjennelsen at de ikke gir opp kampen:

– Kjennelsen fra Oslo byfogdembete var overraskende. Vi har nå gjennomgått kjennelsens premisser og vår oppfatning er at kjennelsen er bygget på feil bevisbedømmelse, og vurderingene er dermed basert på et feil faktisk grunnlag. Rettens juridiske konklusjoner blir derfor også uriktige. Vi er derfor gitt i oppdrag å utarbeide og inngi anke til Borgarting lagmannsrett, og ser frem til en ny avgjørelse, sa Tokvam.

Få nyhetene først!

Last ned minE24 i App Store eller Google Play for mobil og nettbrett.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå