– Det trege markedet for sportsutstyr er urovekkende

Pareto Securities jekker ned kursmålet på XXL-aksjen og reduserer sportsbutikkjedens estimater noe etter fredagens svake resultater. <p><b>KURSFALL:</b> XXL-aksjen har falt tungt på Oslo Børs de siste årene.</p>

KURSFALL: XXL-aksjen har falt tungt på Oslo Børs de siste årene.

Sportsutstyrskjeden XXL falt 11 prosent på Oslo Børs fredag til kurs 26,04 kroner etter at selskapet på morgenen la frem tall for andre kvartal som viste svakere inntjening og omsetning enn forventet på forhånd og sammenlignet med året før.

Pareto Securities-analytikerne Gard Aarvik og Carl-Emil Kjølås Johannessen, som hadde ventet langt bedre resultater, gjentar etter resultatfremleggelsen en kjøpsanbefaling på XXL-aksjen, men senker kursmålet til 33 kroner, ifølge en fersk analyse. 

På den negative siden peker analytikerne blant annet på at XXL-tallene viste at den sammenlignbare omsetningen falt med 11,1 prosent i perioden. 

– Selv om vi synes marginene og driftsutgiftene er på et sunt nivå, synes vi utviklingen i de sammenlignbare inntektene er alarmerende, skriver analytikerne. 

XXL selv forklarer nedgangen med et tregt sportsutstyrsmarked. 

– Vi reduserer kursmålet for å reflektere våre lavere estimater, men vi argumenterer likevel for at XXL er godt posisjonert i dette markedet, påpeker meglerhuset. 

Les også: Taper 86 millioner på aksjesalg til oppkjøpsfond

Forventer svakere 2019-resultater

Pareto Securities mener XXL tross et vanskelig marked adresserer sine nåværende utfordringer på en gode måte. 

– Vi inkluderer fortsatt at resultatet per aksje vil bevege seg mot 3,8 kroner i 2021 på konservative salg og marginforventninger, forklarer analytikerne. 

I fjor var dette resultatet på 1,68 kroner. 

Dette er blant endringene meglerhuset gjør i sine estimater for 2019 etter kvartalsrapporten: 

  • Forventet omsetning reduseres med tre prosent til 9,62 milliarder kroner.
  • Justert driftsresultat (ebitda) tas ned med åtte prosent til 1,2 milliarder kroner.
  • Resultatet per aksje ventes å bli på 2,04 kroner i år, ned fra tidligere 2,34 kroner.

Også estimatene for 2020 og 2021 reduseres noe, ifølge analysen. 

Positive til fallende varelagre

Selv om meglerhusets analytikere er optimistiske med tanke på grepene XXL selv melder om, frykter de fortsatt at det svake sportsutstyrsmarkedet vil legge en demper på tiltakenes mulighet til å «virkelig skinne».

– Vi synes det trege sportsutstyrsmarkedet er urovekkende, påpekes det. 

«XXL er skuffet over omsetningsutviklingen og jobber med å finjustere balansen mellom inntekter og marginene sammen med en kontrollert nedjustering av inventarnivået», skriver selskapet i kvartalsrapporten

Sportsutstyrsbutikken skal ifølge rapporten «kjempe mer aggressivt på pris», samt øke investeringene i markedsføring, og da særlig innen netthandel. 

Sportskjeden sikter også på å åpne fire-fem nye butikker i år, og skalere ned størrelsen på flere varehus. 

Pareto Securities-analytikerne understreker at de synes XXLs nåværende finansielle situasjon er «oppløftende», og er fornøyde med å se at varelagrene falt med 114 millioner i kvartalet. 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå