Mot verste børsdag noensinne for XXL

Resultatskuffelse gir aksjesmell i sportskjeden, der papirverdiene til grunnlegger Øyvind Tidemandsen faller med over 400 millioner kroner.


<p><b>AKSJESMELL:</b> Etter de skuffende resultatene for andre kvartal barberes papirverdiene i XXL-aksjen.</p>

AKSJESMELL: Etter de skuffende resultatene for andre kvartal barberes papirverdiene i XXL-aksjen.

Det er en børsdag av det mindre hyggelige slaget for XXLs aksjonærer fredag, etter at sportskjeden har servert markedet skuffende finansielle resultater.

Da handelen åpnet på Oslo Børs klokken ni ble kursen sendt rett i kjelleren. Med et fall på 19 prosent fredag ettermiddag bærer det mot det største fallet siden sportskjeden gikk på børs i oktober 2014.

Kursfallet barberer bort aksjeverdier for 1,8 milliarder kroner.

– Vi må ha et langt perspektiv på den aksjekursen. Men det er ikke noen ting som går nedover som er morsomt. Det er bedre og hyggeligere når det går opp. Men jeg synes selvfølgelig det er slitsomt på vegne av investorene, sier XXL-sjef Fredrik Steenbuch til E24, etter at han har presentert tallslippet.

E24+ (for abonnenter): XXL-resultatene som skuffet markedet, kan være et forvarsel

Aksjeverdier barberes

Verst går det utover papirverdiene til grunnlegger Øyvind Tidemandsen. XXL-gründeren, som i sin tid også var med på å bygge opp blant annet Elkjøp, er fortsatt den desidert største aksjonæren i sportskjeden.

Selskapet Dolphin Management, der Tidemandsen har aksjemajoriteten, sitter på 33,7 millioner aksjer, som utgjør en eierandel på nær en fjerdedel i XXL. Med dagens fall er verdien av denne posten redusert med over 400 millioner kroner.

Også andre topper i sportskjeden får merke nedturen. Selskapet Stamina, deleid av Fredrik Steenbuch, er ifølge aksjonærregisteret tiende største aksjonær med 2,6 millioner aksjer – en post som har blitt vel 30 millioner kroner mindre verdt siden børsslutt torsdag.

Da oppkjøpsfondet EQT tok XXL på børs skjedde det til en kurs på 58 kroner. Toppen på over 110 kroner ble nådd høsten 2016, men deretter har det gått nedover til dagens kurs på 55 kroner.

saken fortsetter under

 <p><b>KURSFALL:</b> Siden noteringen på 58 kroner i oktober 2014 har XXL-kursen vært i over 110 kroner, men deretter har gått nedover med et foreløpig bunnpunkt på under 55 kroner fredag.</p>

KURSFALL: Siden noteringen på 58 kroner i oktober 2014 har XXL-kursen vært i over 110 kroner, men deretter har gått nedover med et foreløpig bunnpunkt på under 55 kroner fredag.

– Solgte varene for billig

Den kraftige reaksjonen etter resultatslippet skyldes spesielt at lønnsomheten var skuffende, ifølge Kepler Cheuvreux-analytiker Christian Olsen Nordby.

– XXL har måttet konkurrere hardt for å forsvare markedsandelen sine og de har måttet selge varene for billig. Dermed sliter selskapet med marginene, sa Nordby til E24 tidligere fredag.

Selv medgir XXL-sjefen at innsatsen for å holde salgsvolumet oppe gikk for langt.

– Når du ser at kundene forsvinner setter du ned prisene for å dra til enda mer. Men da dro vi nok til litt hardere enn vi trengte. Sånn er retail, noen ganger treffer du planken, andre ganger bommer du litt. Og det gjorde vi.

Analytikerne hadde sett for seg et brutto driftsresultat (EBITDA) på 236 millioner kroner av en omsetning på 2,39 milliarder kroner, ifølge estimater hentet inn av SME/TDN.

Fasiten viste imidlertid et EBITDA på 185 millioner og en omsetning på 2,33 milliarder kroner.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå