Her åpner Yara milliardanlegg i Texas

Gjødselsselskapet Yara har åpnet et milliardanlegg for ammoniakkproduksjon i Texas, som drives på gunstig priset hydrogen fra annen petrokjemisk industri.


<p><b>NY FABRIKK:</b> Her åpner Yara-sjef Svein Tore Holsether og representanter fra BASF det nye milliardanlegget for ammoniakkproduksjon i Freeport, Texas.</p>

NY FABRIKK: Her åpner Yara-sjef Svein Tore Holsether og representanter fra BASF det nye milliardanlegget for ammoniakkproduksjon i Freeport, Texas.

Det var i 2015 at Yara kunngjorde at selskapet ville bygge gigantfabrikken i Freeport, Texas.

Onsdag markerte selskapet at anlegget er ferdig og klart til produksjon av rundt 750.000 tonn ammoniakk per år.

Det norske selskapet har bygget ut ammoniakkfabrikken i kompaniskap med den tyske industrikjempen BASF.

Anlegget koster rundt 600 millioner dollar (4,66 milliarder kroner), heter Yara Freeport LLC, og er 68 prosent eid av Yara og 32 prosent av BASF.

I en pressemelding trekker Yara spesielt frem at dette anlegget er mer kostnadseffektivt enn andre anlegg av samme type.

Ammoniakkfabrikker bruker som regel gass til å produsere hydrogen som brukes i ammoniakkproduksjonen. Ved Freeport-anlegget bruker man i stedet hydrogen fra petrokjemiske anlegg i nærheten, så man slipper det første steget i produksjonen.

– Sammen med våre partnere i BASF har vi bygget en storskala ammoniakkfabrikk som ikke bare hever standarden hva gjelder sikkerhet, effektivitet og kvalitet, men også skaper en industriell symbiose ved å bruke et biprodukt som råstoff for ammoniakkproduksjon, sier Yara-sjef Svein Tore Holsether.

Da byggingen startet i 2015 sa selskapene at prosjektet ville skape 550 jobber under byggingen, og at anlegget ville gi 35 permanente jobber hos BASF, som skal drive det.

Praxair skal levere hydrogen

Det norske selskapet har tidligere signert en langsiktig avtale om leveranser av hydrogen og nitrogen med selskapet Praxair Inc. Råstoffprisen er knyttet til gassprisene i USA, som vanligvis er langt lavere enn europeiske gasspriser.

BASF skal bruke sin del av ammoniakken til å produsere polyamide 6, som brukes til å lage teppefiber, emballasje og fóringsrør til ledninger og kabler, skriver Yara i en pressemelding.

Yara vil selge sin ammoniakk til industrielle kunder og landbrukssektoren i USA.

Det er også bygget en ammoniakktank i havnen ved Freeport, og BASF har oppgradert sin terminal og sine rørledninger for å kunne eksportere ammoniakk fra FReeport-anlegget.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå