Meglerhus: Yara treffes hardt av transportstreik i Brasil

Yaras volumer i Brasil ble negativt påvirket av streiken forrige måned, melder Nordea. De ser også høyere fraktkostnader for selskapet i tiden fremover.


<p><b>STREIK:</b> Brasilianske lastebilsjåfører la i forrige måned ned arbeidet, og fikk bred støtte i befolkningen før myndighetene kom dem i møte.</p>

STREIK: Brasilianske lastebilsjåfører la i forrige måned ned arbeidet, og fikk bred støtte i befolkningen før myndighetene kom dem i møte.

«Vi tror den nylige transportstreiken i Brasil, som førte til kraftig økning i transportprisene, vil treffe Yara hardt i andre kvartal», skriver Nordea Markets i sin morgenrapport onsdag.

Det var i forrige måned det brøt ut nasjonal streik blant lastebilsjåførene i Brasil. Streiken ble utløst av misnøye med drivstoffpriser, og har skapt store logistikkutfordringer i landet.

Nordea påpeker at Yara transporterte omtrent 2,2 millioner tonn varer i Brasil i andre kvartal i fjor.

«Basert på disse nivåene, og en reduksjon på 15 prosent grunnet to uker med blokkert transport, tror vi Yaras volumer vil bli redusert med 330.000 tonn år-over-år», skriver meglerhuset.

Den negative påvirkningen fra dette anslås til opp mot 20 millioner dollar, hvilket tilsvarer omtrent ti prosent av Nordeas estimat for Yaras driftsresultat i kvartalet.

Fortsatt utfordringer

Transportstreiken varte i elleve dager før landets myndigheter valgte å komme sjåførene i møte med høyere fraktpriser og lavere dieselkostnader.

Ifølge Reuters er imidlertid effektene av streiken fortsatt merkbare.

– Det er en stor mengde varer som venter på transport. Vi burde ha flyttet 450.000 tonn varer til havnene hver dag, men det gjør vi ikke, sier landbruksminister Blario Maggi til nyhetsbyrået.

Eiere av varer som soyabønner, mais og kjøtt skal være uenige med myndighetene om de nye fraktprisene, og flere skal nekte å hyre inn frakt.

Maggi bekrefter også at situasjonen har negativ påvirkning på kontraktssalg av årets avling med soya, siden handelshusene som distribuerer dette ikke klarer å kalkulere kjøpspriser grunnet usikre fraktkostnader.

Kostbart

Hos Nordea venter man at det sistnevnte kan bli høyere på permanent basis.

«Fremover forventer vi at lastebilkostnadene i Brasil vil være signifikant høyere enn tidligere, da myndighetene godtok nesten alle kravene fra lastebilsjåførene», skriver meglerhuset.

I tillegg til landbruksprodukter, rammes alt fra papir til stål.

Den brasilianske stålindustrien estimerer at streiken har kostet dem rundt 4,4 milliarder real, tilsvarende over én milliard dollar. Omtrent 3,3 milliarder av dette tilskrives ny minstesats på lastebilfrakt, melder Platts.

Yara-aksjen er mest omsatt på Oslo Børs onsdag formiddag. Kursen er ned 1,87 prosent til 351,9 kroner per aksje.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå