Syria forbyr crossiant

Det sprø bakverket er erklært forbudt etter sharialoven i en domstol i Aleppo, nord i Syria.

<p><b>KULINARISK KOST:</b> Ingen vet med sikkerhet hvor bakverket kommer fra, men crossianten er for første gang nevnt i franske ordbøker i 1863.<br/></p>

KULINARISK KOST: Ingen vet med sikkerhet hvor bakverket kommer fra, men crossianten er for første gang nevnt i franske ordbøker i 1863.

Crossianten blir ifølge domstolen forbundet med kolonitiden, og er herved forbudt i byen, skriver The Australian.

Syria, som har vært styrt av Baath-partiet siden 1963, er i utgangspunktet en sekulær stat.

Men borgerkrigen som brøt ut for to år siden, har radikalisert deler av befolkningen og åpnet for mer radikal islam, og dette har åpnet for flere nye lover.

Fatwaen som erklærer crossianten «haram», eller ulovlig etter islamsk lov, sier bakverkets halvmåneform er forbundet med Europas seier over muslimer, skriver den arabiske avisen Asharq al-Awsat.

Det verserer flere historier om hvordan crossianten ble til. Én av disse er knytt til et slag der Det ottomanske rikets hær ble hindret av bakere i å angripe Wien.

Ifølge legenden skal fienden ha forberedt seg på å angripe byen midt på natten en gang i 1683, men ble oppdaget av byens bakere, som allerede var oppe.

Crossianten skal ha blitt til for å minnes seieren, og fikk halvmåneformen som et minne om ottomanernes flagg.

Til tross for denne legenden er det ingen som med sikkerhet vet hvordan crossianten ble til. Den er første gang nevnt i franske ordbøker i 180 år senere - i 1863.

<p><b>HALVMÅNE:</b> Det ottomanske flagget slik det ble seende ut fra midt på 1800-tallet. Før dette hadde stjernen åtte armer i stedet for fem.<br/></p>

HALVMÅNE: Det ottomanske flagget slik det ble seende ut fra midt på 1800-tallet. Før dette hadde stjernen åtte armer i stedet for fem.


På forsiden nå