Norsk næringsliv satser på hydrogen i India

Det norske fornybarselskapet Greenstat oppretter et datterselskap i India. Målet er å få norsk industri inn på det indiske markedet.

Sturle Pedersen skal lede arbeidet med å få norske bedrifter inn på det indiske hydrogenmarkedet.

Greenstat
  • Ådne Lunde (Bergens Tidende)
Publisert:

Målet med Greenstat Hydrogen India PVT LTD i Delhi er å åpne dører for norsk industri i et voksende marked for hydrogen i India. De har fått 700.000 kroner fra Innovasjon Norge, og ansatt Sturle Pedersen til å lede satsingen i Asia.

Torsdag ble satsingen lansert av olje- og energiminister Tina Bru og begge lands ambassadører.

Bru pekte i sin tale på potensialet hydrogen har som energibærer, men hun minnet også om at teknologien trenger modning, og ikke minst at det må være trygt å ta drivstoffet i bruk.

Olje- og energiminister Tina Bru ønsket norsk industri lykke til med hydrogen i India på video.

Rask utbygging

«Indiske myndigheter har bestemt at de skal bli ledende på hydrogen og vil i årene fremover tilrettelegge for rask utbygging og store investeringer».

Dette skriver Greenstat i et notat, der de også skriver at landet skal investere rundt 300 milliarder kroner årlig i fornybar energi og hydrogen for å klare denne målsettingen.

En rekke norske selskaper er med i en hydrogengruppe som ifølge Greenstat skal tilby komplette løsninger på det indiske markedet.

Lederen for satsingen i India, Sturle Pedersen, peker på at fornybar kraftproduksjon, og i første rekke sol men også vind, er i enorm vekst i India. Denne kraften må lagres, og da er hydrogenproduksjon svaret.

– Vi danner et konsortium med erfaringer og kunnskap fra hele energikjeden, som kan tilby hele løsningen fra a til å. Vi har fått kontakter på rekordtid, og er inne i to prosjekter allerede, sier Pedersen.

– Annerledes i India?

– Det har vært mye snakk om hydrogen i Norge uten at det har skjedd så mye i praksis. Hva får dere til å tro at det skal være annerledes i India?

– Det handler om volum og storskala. Markedet i Norge har ikke vært stort nok til å skalere opp. Dessuten har myndighetene ikke klart å få på plass et regelverk som har gitt aktørene forutsigbarhet.

– Vil dette være annerledes i India?

– India er verdens tredje største energimarked. Flere land i Asia som Japan og Sør Korea er kommet langt når det gjelder hydrogen. Inderne har sagt de skal hente inn dette forspranget. Vi møter en stor vilje til å få dette til å fungere, sier Pedersen.

Han tror også at norske bedrifter kan være med å gi innspill slik at industrien får et regelverk, og den forutsigbarheten som trengs i India.

Her kan du lese mer om

  1. Hydrogen
  2. Greenstat
  3. Tina Bru
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. En god vert får ny industri

  2. Tror høye kostnader bremser «grønt» hydrogen

  3. Nye enheter for batterier, sol og vind: Hydro satser på fornybar vekst

  4. Annonsørinnhold

  5. Vil satse på hydrogenbåt til oppdrett: – Det går en del diesel

  6. EU fremskynder gassens død