– At vi er olje- og gassprodusent gjør oss faktisk mer interessante og relevant som klimadiplomat, mener kronikkskribentene. Bildet viser Sverdrup-feltet på Utsira-høyden i Nordsjøen

Jon Ingemundsen
Kommentar

Norge - en internasjonal klimadiplomat

Norge tar internasjonalt lederskap i klimaspørsmål. Det skjer på nesten alle områder, enten det dreier seg om klimaforhandlinger, teknologiutvikling eller klimafinansiering.

 • Ine Eriksen Søreide (H) og Sveinung Rotevatn (V)
  Henholdsvis utenriksminister og klima- og miljøminister
Publisert:

Hilde Øvrebekk skriver 1. september at Norge bør ta på seg en rolle som klimadiplomat. Vi er helt enige. Dette er nemlig en rolle Norge har bekledd i mange år.

Det er på grunn av denne rollen at Erna Solberg ble invitert til å snakke på FNs klimatoppmøte i høst og at Sveinung i kraft av å være norsk klima- og miljøminister er valgt til president i FNs miljøforsamling.

Det er derfor Norge inntar nøkkelroller i klimaforhandlingene og bidrar til å forhandle frem løsninger, spesielt under det historiske klimatoppmøtet i Paris i 2015. Det er derfor det kommer svært mange delegasjoner til Norge for å lære om våre virkningsfulle klimatiltak.

At vi er olje- og gassprodusent gjør oss faktisk mer interessante og relevant som klimadiplomat. At vi er en fossilprodusent som er i gang med en storstilt grønn omstilling, gjør at vi kan snakke med stor troverdighet som spørsmålene og dilemmaene som følger av klimapolitikken.

Etter at det ble nytt flertall i 2013 har klimapolitikken blitt skjerpet kraftig. Nå går utslippene ned. Foreløpige tall for 2019 viser at utslippene nå er lavere enn i 1990. Vi ligger an til å nå klimamålet for 2020, noe som ble sett på som en umulighet i 2013. Og Norge tar et globalt ansvar for å kutte klimagassutslipp som langt overgår utslippene i Norge. Vi bevarer regnskog, vi er en av de største giverne til FNs grønne klimafond og fremmer fornybar energi internasjonalt.

Slik jobber en ekte klimadiplomat.

Her kan du lese mer om

 1. Klimaendringer
 2. Klimapolitikk
 3. Klimautslipp
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Norge - en internasjonal klimahykler

 2. Norge - en internasjonal klimahykler

 3. EU fremskynder gassens død

 4. Annonsørinnhold

 5. Norsk lobbykampanje i Brussel: Frykter diskriminering av gass

 6. Betalt innhold

  Disse «brune» aksjene kan kuppes før de blir «grønne»