Teslas fremtid

Ett år etter lansering tjener Tesla penger på Megapack

Trodde du Tesla bare tjente penger på elbiler? Da må du tro om igjen.

FREDERIC J. BROWN / AFP
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Da Tesla la frem kvartalstall onsdag kveld var det selskapets fjerde kvartal på rad med overskudd som stjal de fleste overskrifter.

Det som i mindre grad har fått oppmerksomhet er at et noe ukjent virksomhetsområde har bidratt til overskuddet for aller første gang.

«Selv om det nylig ble lansert og fremdeles øker, genererte Megapack et overskudd for første gang i andre kvartal», skrev Tesla i kvartalsrapporten.

Det er ikke mye informasjon Tesla gir. Dette er faktisk det eneste selskapet skriver i rapporten om den økonomiske utviklingen til Tesla Megapack, som altså er navnet på virksomheten.

I tallmaterialet til rapporten har Tesla samlet virksomheten knyttet til produksjon og lagring av energi. Dermed er det ikke mulig å fortelle hvor stor andel av omsetningen Megapack står for.

Dette er illustrasjonen Tesla benyttet da selskapet i fjor lanserte Megapack.

Tesla
Les også

Milepæl for Tesla: Overskudd i fjerde kvartal på rad

Batterilagring

Tesla Megapack er rett og slett en storskala batteripark for lagring av energi, for eksempel ved produksjon av vindkraft eller solkraft.

I tillegg til batteriparken finnes lillebroren Powerwall i Teslas energilagringsvirksomhet. Sistnevnte har noen års fartstid, og er en lignende batteriinnretning som Megapack, bare i betraktelig mindre skala og ment til bruk i hjemmet.

– Det er høy etterspørsel for produktet og vi øker produksjonskapasiteten så fort vi kan, sa Drew Baglino, som er direktør for energiteknikk i Tesla om Megapack under telefonkonferansen etter tallslippet onsdag kveld, ifølge TechCrunch.

Les også

Gummihansker stiger mer Tesla

Energivirksomheten fikk coronaknekk

Som så mye annet har denne energivirksomheten sett under ett blitt påvirket av coronakrisen. I fjerde kvartal hadde energivirksomheten en omsetning på 436 millioner dollar, noe som ble redusert til 293 millioner dollar i første kvartal.

I andre kvartal opplevde Tesla en vekst i energisektoren. Omsetningen steg til 370 millioner dollar, en økning på én million dollar fra året før. Dermed er det tydelig at veksten er på vei tilbake, selv inntektene fortsatt ligger under de høyeste nivåene fra i fjor.

Det er særlig leveransene av solceller som preger resultatet. I andre kvartal ble det installert 27 megawatt, noe som er ned 7 prosent fra året før, eller 27 prosent fra første kvartal.

Når det gjelder energilagring økte selskapet leveransene fra 260 megawatt til 419 megawatt fra første til andre kvartal.

Her kan du lese mer om

 1. Teslas fremtid
 2. Tesla
 3. Powerwall
 4. Energi
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Tesla-analyse før kvartalstall: Må produsere 2,5 millioner biler i året for å forsvare markedsverdien

 2. – Hele Tesla-overskuddet skyldes uvanlig mye miljøstøtte

 3. Tesla leverte langt flere biler enn ventet i andre kvartal

 4. Annonsørinnhold

 5. Teslas «Battery Day»: – Vil bli ganske sinnssyk

 6. Veddet mot Elon Musks Tesla: Spekulantene har tapt 220 milliarder i år