– Politikken som føres opprettholder ikke bare nåværende oljeforvaltning, men den koronasubsidierer nye, risikable eventyr i Barentshavet, skriver kronikkskribenten. Bildet viser en rigg på oppdrag for Equinor i Barentshavet.

Foto: Ole Jørgen Bratland / Equinor

Norge - en internasjonal klimahykler

 • Lea Justine Nesheim
  Lea Justine Nesheim
  Fagansvarlig for Natur og Ungdoms oljearbeid
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn og Utenriksminister Ine Eriksen Søreide skriver den 4. september om Norges rolle som internasjonal klimadiplomat.

De viser til at vi har troverdighet ved å være en fossilprodusent som er i gang med en storstilt grønn omstilling. Hvilken omstilling?

Politikken som føres opprettholder ikke bare nåværende oljeforvaltning, men den koronasubsidierer nye, risikable eventyr i Barentshavet. Fossilindustrien er på vei inn i områder med enda mer sårbar og verdifull natur, i hardere og tøffere vær og sjø, og lenger fra land enn vi noen gang har vært. Dette til tross for at de nåværende feltene i drift i Barentshavet ikke går med overskudd. Det satses skattepenger på oljefunn som skal utvinnes i mange tiår framover, lenge etter at ikke bare Norge, men hele verden skal være i nullutslipp.

Ved å satse på økt produksjon, satser vi også på at markedet for olja skal opprettholdes. Norge viser verken vei eller tar del i verdens omstilling vekk fra olja. Vi tjener heller penger på at andre land kjøper utslippene fra oss, smykker oss med byråkratiske titler og glorifiserer FNs grønne klimafond.

Vi påstår å være i gang med en storstilt grønn omstilling, og titulerer oss som verdensledende klimadiplomat, samtidig som vi skiller olje fra klima.

Slik jobber en ekte klimahykler.

Her kan du lese mer om

 1. Klimapolitikk
 2. Barentshavet
 3. Klimaendringer
 4. Klimautslipp
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Norge - en internasjonal klimahykler

 2. Norge - en internasjonal klimadiplomat

 3. Ber om store endringer i olje-bistand

 4. Annonsørinnhold

 5. EU-sjefen foreslår skjerpet klimamål: Vil kutte 55 prosent innen 2030

 6. Krangler om hvem som sinker grønne investeringer