Regjeringen øker strømstøtten til 90 prosent fra 1. september

Regjeringen vil holde igjen eksport dersom fyllingsgraden i vannmagasinene blir for lav. Og fra 1. september, en måned tidligere enn planlagt, øker strømstøtten til 90 prosent.

Mandag møter Støre NHO og LO for å diskutere strømkrisen og strømstøtte til næringslivet.
Publisert:

Vedvarende høye strømpriser har økt presset på regjeringen.

Husholdninger krever økt støtte, næringslivet vil få på plass en strømstøtte til bedrifter og opposisjonen vil at Støre skal avbryte Stortingets sommerferie for å ta hurtigere grep i strømkrisen.

Søndag kveld melder Støre til NRK at regjeringen flytter strømstøtten på 90 prosent frem en måned. Det betyr at husholdninger vil få dekket 90 prosent av prisen over 70 øre fra 1. september, i stedet for 1. oktober.

– Det blir et litt større avtak på regningen i september. Dette gir en forsikring når prisen går over 70 øre, da blir 90 prosent støtte, sier statsminister Jonas Gahr Støre til NRK.

Møter NHO og LO mandag

Regjeringen varsler også at de vil komme med et verktøy for å sikre at magasinfyllingen i Norge ikke blir for lav, ifølge Støre. Dersom den blir for lav, vil de holde tilbake eksporten. Detaljer rundt hvordan regjeringen skal få til dette kommer ikke Støre med noen detaljer på.

Også arbeidslivet skal få støtte, lover statsministeren. Men han vil ikke gå inn på hvor mye de vil få enda.

– Vi ønsker å høre med LO og NHO. De har oversikt over hvordan bedriftene har det. Dette er et sammensatt bilde, så jeg ønsker å være treffsikker på hvordan vi lager en ordning som faktisk treffer, sier han til NRK.

NHO-sjef Ole Erik Almlid sa til E24 fredag at han mener strømstøtten bare er et plaster på såret. Han krever saksbehandling «raskere enn vi noen gang har sett» for å få bukt med strømkrisen.

– Jeg er glad for at Statsministeren igjen bekrefter at de jobber med en strømstøtte til bedriftene. Strømsituasjonen har gått fra vondt til verre siden NHO først krevde en strømordning i slutten av januar, formidler kommunikasjonssjef Unni Strømstad i en e-post på vegne av Almlid.

Almlid mener det derfor er bra at statsministeren og regjeringen har tatt initiativ til et møte med arbeidslivets parter i morgen for å diskutere situasjonen.

– Vi har tett og god dialog med LO om hvordan dette kan løses. Det er avgjørende med strømtiltak for bedriftene.

Almlid mener regjeringen også må fikse det underliggende problemet og sikre større kraftproduksjon i Norge.

– Vi trenger mer vannkraft og landvind på kort sikt, og havvind på lang sikt.

Les også

Strømprisen stiger til ny årstopp på Østlandet og Vestlandet

Les også

Strømprisene tynger bryggerier: Varsler dyrere øl

Les også

Disse strømtiltakene vurderer regjeringen nå

Publisert:
Gå til e24.no

Det grønne skiftet

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet

Her kan du lese mer om