Freyr får syv milliarder til batterisatsing: – Enorme mengder kapital der ute

Batteriselskapets noteringsplaner i New York og milliardfinansiering sender aksjeverdiene til værs. På fire måneder er børsverdien tidoblet.

SIKRER PENGER TIL BATTERIFABRIKK: Fra venstre: Torstein Dale Sjøtveit, konsernsjef Tom Einar Jensen.
Publisert: Publisert:

Batteriselskapet varslet fredag forrige uke at det vil ta bakveien inn på New York-børsen.

Det skjer gjennom en sammenslåing med et allerede børsnotert spesialforetak – en avtale som også sikrer Freyr 7,3 milliarder kroner i kapital.

Freyr har planer om å etablere storskala battericelleproduksjon i Mo i Rana, hvor de vil produsere batterier med kapasitet på opptil 43 gigawattimer innen 2025.

Nå har selskapet fått med seg store internasjonale investorer og skal bli børsnotert i New York, etter planen i andre kvartal i år.

Det gjør at Freyr har finansiering til å fullføre planene som er lagt frem til 2025, ifølge Freyr-sjef Tom Einar Jensen.

Les også

Freyr vil noteres i New York og sikre 7,3 milliarder

– Enorme mengder kapital

– Vi ser at denne prosessen har gitt oss en veldig bredde i kapitalmarkedet, og gir oss sterk tillit til at det er enorme mengder med kapital der ute, som ser etter fornuftige, bærekraftige og lønnsomme prosjekter av denne typen, sier han til E24.

I et hett kapitalmarked har døren stått vidåpen for nye grønne prosjekter i det siste. Store aktører satser også tungt på fornybar energi, deriblant Kjell Inge Røkkes Aker-gruppe.

Mange nye selskaper som driver med sol, vind og hydrogen har også blitt notert på Oslo Børs.

Freyr tar imidlertid veien til New York-børsen.

– Kombinasjonen av tilgang til dette volumet av kapital og ikke minst den verdsettingen disse investorene var villige til å akseptere – den kombinasjonen gjør oss i stand til å akselerere planene våre, sier Jensen.

Les også

Nye direktører i Freyr: Aker-topp Jan Arve Haugan blir driftsdirektør

Børsverdiene til værs

Avtalen setter en verdi på 12 milliarder kroner på det nye sammenslåtte selskapet.

Dagens aksjonærer i Freyr er forespeilet å sitte med en eierandel på 30 prosent, tilsvarende en verdi på 3,6 milliarder kroner.

I markedet har verdiene skutt enda mer fart.

Freyr-aksjen er registrert på den såkalte OTC-listen, og steg hele 43 prosent fredag. Det priser hele selskapet til 4,1 milliarder kroner.

Så sent som i oktober var Freyr priset til rundt 400 millioner kroner.

– Hittil har jeg vel fått 47 tekstmeldinger i dag med smilefjes og tommel opp. Det oppsummerer vel det, sier Jensen om tilbakemeldinger fra aksjonærene.

Han er selv medeier i selskapet Edge Global, som sitter med Freyr-aksjer priset til 360 millioner med dagens kurs.

Les også

Kjemper om Equinors, Hydros og Panasonics batterifabrikk: – Hadde vært enormt viktig

Oversiktsbilde fra Mo i Rana, hvor Freyr planlegger sin batterifabrikk.

Fra fossil energi til batteri

Etter at selskapet ble presentert for investorer verden rundt har nå Freyr fått inn investorer fra Europa, Asia og USA, ifølge Jensen.

Dette inkluderer flere store fond, råvaregiganten Glencore, men også Koch Strategic Platforms.

Koch-familien står bak et av USAs største privateide konglomerater, som er tungt inne i fossil energi og har finansiert grupper som kjemper mot klimatiltak.

– Koch er en stor global industriaktør, som har tilstedeværelse over hele verden. De er interessert i vårt potensial, selvfølgelig inkludert vår grønne profil. Vi ser det som utelukkende positivt at kapital som tidligere har vært fokusert på å utvikle fossile ressurser, nå refokuseres til det grønne skiftet, sier Jensen.

– Det beste er jo om vi får fossil kapital til å investere i grønn verdiskapning, og ikke konkurrerer om den kapitalen som allerede er dedikert til det grønne skiftet, sier han.

Les også

20–30 aktører snuser på batterifabrikk: – Responsen så langt har vært formidabel

Kan investere 20 milliarder

Kapitalinnhentingen på 850 millioner dollar, rundt 7,3 milliarder kroner, gjør at Freyr har finansiering til å fullføre planene som er lagt frem til 2025, ifølge Jensen.

– Det gjør at vi kan bygge opp mot 43 gigawattimer med kapasitet i Norge i løpet av den perioden.

Han sier at minst 35 gigawattimer av dette skal produseres inne i Mo Industripark i Mo i Rana, hvor selskapet har planer om storskala battericelleproduksjon.

Ifølge Jensen vil investeringsbeslutningene tas stegvis. Med pengene som er hentet har Freyr en samlet investeringsramme på 20 milliarder kroner.

– Det første som skjer er at vi bestiller utstyr til vår første fabrikk. Den investeringsbeslutningen kan vi fatte i løpet av noen uker. Så vil vi sette i gang den produksjonen i løpet av første halvår neste år.

Planen er at neste investeringsslutning for en større fabrikk kommer i andre halvår i år, med produksjon tidlig i 2023. Deretter vil Freyr investere videre i takt med markedsutviklingen.

Publisert:
Gå til e24.no

Det grønne skiftet

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet