Det grønne skiftet

Veddemålene mot Tomra-aksjen øker i høy fart: – Svært sjeldent

Shortere har fattet interesse for den pressede Tomra-aksjen. – Svært sjeldent at man ser at shortinteressen på kort tid øker så mye i et såpass stort selskap som Tomra, sier finansanalytiker Odd Weidel i Sparebank 1 Markets.

Tomra-sjef Stefan Ranstrand på selskapets hovedkontor i Oslo

Alister Doyle / X90137
  • Anders Nybakken Kvale
Publisert: Publisert:

Det norske børseventyret Tomra er i motvind om dagen.

Noe av luften har gått ut av pantesystemselskapets aksje med et fall på 30 prosent fra toppnivået i juni, og flere analytikere har nå snudd i synet på panteaksjen, med kutt i kursmålene og anbefalinger om å selge den.

Samtidig øker veddemålene i markedet på aksjen skal falle, såkalt shortsalg, i høy fart, ifølge Sparebank 1 Markets’ ferske oversikt over nordiske shortposisjoner tirsdag.

Les også

Investorduo har tjent millioner på Børsens mest pressede offshorerederier

– Svært sjeldent

Ifølge meglerhusets finansanalytiker Odd Weidel økte antallet Tomra-aksjer lånt ut til shorting til 2,2 prosent sist uke.

– Det er svært sjeldent at man ser at shortinteressen på kort tid øker så mye i et såpass stort selskap som Tomra, som har vært børsnotert lenge, understreker han.

Weidel peker imidlertid på at veddemålene mot Tomra-aksjen har vært «kunstig lave» til nå. Det til tross for at den har skutt i været de siste årene og blitt omtalt av eksperter som en av de mest overprisede på Oslo Børs.

– Man kan argumentere for at det naturlig at et så stort konsern hvor det er mye trading i aksjen skal ha en viss shortinteresse, påpeker analytikeren.

Tomra har tirsdag en markedsverdi på 31,5 milliarder kroner.

Plassert i «skrekkportefølje»

Tomras eventyrlige børsoppgang har i flere år bidratt til å gjøre den til et toppvalg blant de såkalte ESG-aksjene (Environmental, Social and Governance) på Oslo Børs.

Sparebank 1 Markets’ analytiker innen fornybar energi, Jonas Meyer, mener det ikke er noe ESG-sektoren, som tilsier at shortinteressen i Tomra skal øke nå.

Han peker imidlertid på at Tomra sist uke ble plassert i analyseselskapet CFRA Researchs «skrekkportefølje» i Europa.

CFRA viser til at Tomras lagerbeholdning har økt samtidig som ordrereserven har falt, drevet av et 15 prosent fall i salget av sorteringsmaskiner.

I tillegg er de bekymret for at kundefordringene øker og at selskapets viseadministrerende direktør Volker Rehrmann solgte en betydelig del av sine Tomra-aksjer etter halvårsrapporten.

Kursmålene barberes

Det pekes på at den økte shortinteressen skjer mens en rekke meglerhus slakter Tomras børsutsikter, samt understreker at aksjen er dyr.

Meglerhuset DNB Markets nedjusterte mandag kursmålet sitt på Tomra-aksjen til 220 kroner, fra tidligere 300 kroner, ifølge TDN Direkt.

Også ABG Sundal Collier gjorde endringer. Tomra-aksjen ble nedgradert av meglerhuset til salg med et kursmål på 150 kroner.

Meglerhuset viste til at svakt ordreinntak innen «sortering» gir negativ vekst fremover. Det ser videre ingen forbedring på kort sikt og mener estimatene er for høye, skriver TDN Direkt.

Les også

Største veddemål mot Hydro-aksjen på to år

– For høye forventninger

DNB Markets-analytiker Eivind Veddeng sa til TDN Direkt fredag at Tomra-aksjen fortsatt er dyr.

– Det som tynger aksjen, etter mitt syn, er for høye konsensusforventninger for fjerde kvartal og videre inn i 2020. Aksjen har svært høye inntjeningsmultipler med høye forventninger og nå fallende estimater, som er en uheldig kombinasjon for en så dyr aksje, la han til.

Les på E24+

Er Tomra-aksjen overpriset? Svaret ligger begravet i diamanter, blåbær og gummibjørner

Danske Bank opprettholder en hold-anbefaling, men nedjusterer kursmålet til 220 kroner fra 274 kroner. Meglerhuset peker på økte investeringer og lavere ordreinngang, ifølge TDN Direkt.

Tomra har tidligere guidet en årlig vekst i inntjening på 10 prosent og en ebita-margin på 18 prosent i perioden 2018–2023.

Danske Bank har ikke troen på dette og viser til betydelige investeringer dette året, og at gevinsten av inntreden i nye markeder vil materialisere seg først etter 2020, ifølge TDN Direkt.

Tomra legger frem sine tall for årets tredje kvartal 21. oktober.

Publisert:
mail

DET GRØNNE SKIFTET

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet

Her kan du lese mer om

  1. Det grønne skiftet
  2. Sparebank 1 Markets
  3. Tomra Systems
  4. Fornybar energi

Flere artikler

  1. Svensk forvalter har tapt 50 millioner på Tomra-veddemål i år

  2. Veddemålene mot SAS- og Norwegian-aksjen tårner seg opp

  3. Spekulanter kvitter seg med veddemål mot Tesla-aksjen

  4. Bratt Tomra-fall de siste månedene: – Fremdeles høyt priset

  5. Sissener går mot Tesla-strømmen: – Ingen tvil om at det koster penger å være short Tesla i år