Det grønne skiftet

Mener Equinor unndrar seg klimadugnaden

Equinor og oljebransjen planlegger utslipp på 1990-nivå i 2030, mens norske utslipp skal kraftig ned. SV frykter at det kan kreve «ville avgiftsøkninger» for vanlige folk og industrien.

ETTERLYSER KUTT: SV ved Torgeir Knag Fylkesnes (t.h.) ønsker at Equinor og Eldar Sætre skal ta en enda større del av regningen for Norges klimakutt mot 2030.

NTB scanpix
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Equinor planlegger å kutte utslippene sine fra produksjonen av olje og gass med 40 prosent innen 2030, ved å skifte ut gasskraften på plattformer på sokkelen med landstrøm.

Likevel mener SV at Equinor tar en for liten del av den norske klimadugnaden. Hvis ikke oljebransjen kutter enda mer, kan det i verste fall føre til høyere avgifter for andre, mener nestleder Torgeir Knag Fylkesnes i SV.

– Når Equinor løper fra ansvaret sitt, da må industrien og vanlige folk ta ansvaret. Da snakker vi om helt ville avgiftsøkninger, og det ville ikke blitt akseptert av folk flest, sier Fylkesnes til E24.

Les også

Venter på regjeringens klimatiltak: Uklart om det blir dyrere bensin og kjøtt

Norge har lovet å kutte de totale utslippene sine med 40 prosent fra 1990 til 2030, men oljebransjens planer legger opp til utslipp på samme nivå i 2030 som i 1990. Det kan bety at andre sektorer må kutte mer, mener SV, som har lagt frem en alternativ kuttplan til Equinor.

SV påpeker at Equinors kuttmål tar utgangspunkt i utslippene i 2005, noe som betyr at 40 prosent kutt utgjør rundt fem millioner tonn CO₂-ekvivalenter. Hadde Equinor derimot brukt 1990 som startpunkt, ville selskapet ha måttet kutte langt mer, ifølge SV (se faktaboks).

Regjeringen har sagt at Norges 2030-klimamål skal oppfylles sammen med EU. Det er fortsatt uklart hvor mye av utslippskuttene som faktisk vil skje i Norge.

Regjeringen har bedt flere etater utarbeide kuttforslag i en plan kalt Klimakur 2030. Arbeidet skal resultere i en ny klimaplan som kommer i løpet av 2020.

ETTERLYSER KUTT: SV ønsker at Equinor skal ta en enda større del av regningen for Norges klimakutt mot 2030. Equinor la frem nye planer for klimakutt den 6. januar, ved norgessjef Arne Sigve Nylund (t.v.), konsernsjef Eldar Sætre og direktør for landanleggene Grete Birgitte Haaland.

Heiko Junge / Scanpix

– Ambisiøse planer

Equinor mener at selskapet har realistiske og ambisiøse kuttplaner, og opplyser at det tar utgangspunkt i 2005-utslippene fordi EU gjør det samme for sine kvotepliktige bedrifter (se faktaboks).

– I 1990 var aktivitetsnivået på norsk sokkel et helt annet, sier kommunikasjonssjef Bård Glad Pedersen i Equinor til E24.

Equinors felt og anlegg slipper ut rundt 13 millioner tonn CO₂-ekvivalenter i dag, og dette skal ifølge Pedersen ned med rundt fem millioner tonn til 2030. Så skal utslippene halveres igjen innen 2040 og falle til nær null i 2050, påpeker han.

– SV mener dere gjør mindre av den nasjonale dugnaden enn dere ville ha gjort hvis dere hadde kuttet fra 1990-nivå?

– Vi har tatt utgangspunkt i hva som er mulig å få til av kutt ved hvert felt og hvert anlegg, og har jobbet med dette i et år. Vi mener at vi har lagt frem ambisiøse planer, sier Pedersen.

– Jublet på feil grunnlag

SV mener at oljebransjen bør gjøre enda mer, og Fylkesnes tror det kan bli vanskelig å få politisk aksept for en høy klimaregning til vanlige folk og industrien.

– Jeg tror ingen partier vil overleve et valg på å skjerme oljenæringen så mye som Equinor legger opp til her, og så skal vanlige folk og industrien ta et mye større ansvar. Jeg tror ikke det vil fly politisk, og jeg tror ikke det flyr internt i NHO en gang. Jeg tror mange har jublet på feil grunnlag, sier han.

Les også

Norges klimaplan kommer i 2020: – Må komme en reell omstilling

– Hva slags konsekvenser frykter du for vanlige folk?

– At deler av kraftkrevende industri får store problemer med å fortsette, at avgifter på transport vil gå i taket, og at det vil kunne føre til økte forskjeller ved at prisene går mye høyere opp enn nødvendig, sier Fylkesnes.

Les også

I 2020 kommer Norges nye klimaplan: Slik gikk det forrige gang

Publisert:
mail

DET GRØNNE SKIFTET

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet

Her kan du lese mer om

 1. Det grønne skiftet
 2. CO2
 3. Equinor
 4. Klima
 5. Elektrifisering
 6. Audun Lysbakken
 7. Torgeir Knag Fylkesnes

Flere artikler

 1. Equinor-styret avviser klimaforslag: – Trenger en dytt fra aksjonærene

 2. Klimaoppgjør hos flere oljegiganter: – Et paradigmeskifte

 3. Dette er Solbergs klimaplan

 4. Nå kommer regjeringens store klimaplan: – Kommer nok til å bli ståhei

 5. Tar ikke ansvar for kundenes utslipp: – Det er helt uaktuelt