Greta Thunberg og 15 andre barn med brev til Erna Solberg: – Hold oljen og gassen deres i bakken

Greta Thunberg og 15 andre barn mener Norge bryter barns rettigheter ved å øke oljeproduksjonen. I et brev krever de stans i Norges leting etter og utvinning av olje og gass.

Amerikanske Alexandria Villaseñor (t.v.) og svenske Greta Thunberg er del av en gruppe på 16 barn fra hele verden som har skrevet brev til Erna Solberg. De mener at Norge bryter barns rettigheter ved å øke oljeproduksjonen i en tid hvor globale utslipp må ned.
Det grønne skiftet
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

– Mitt budskap til Norge, Canada og alle verdensledere er at de må gjøre noe med klimaet nå. Unge vil minne dem om at det haster, sier amerikanske Alexandria Villaseñor (14) til E24.

Siden desember i fjor har hun skulket skolen og klimastreiket utenfor FN-bygningen i New York hver fredag. Nå er 14-åringen på klimamøte i Madrid. Hun mener verdenslederne må holdes ansvarlige for det hun omtaler som en klimakrise.

Villaseñor og den kjente svenske klimaaktivisten Greta Thunberg er med i en gruppe på 16 klimaengasjerte barn fra hele verden som nå går hardt ut mot Norge og krever at Norge tar klimaansvar og stanser oljeletingen.

Det gjør de i et brev til statsminister Erna Solberg som sendes ut tirsdag.

«Hold oljen og gassen deres i bakken. Å utvide produksjonen deres i Nordsjøen vil låse inn tiår med klimautslipp, og setter barns universelle rettigheter til liv, helse og kultur i fare», skriver barna i brevet.

Les også

Equinor-sjefen om klimaprotestene: – Minner oss på hvor viktig dette er

Mener Norge bryter barns rettigheter

Barna anklager Norge for å bryte FN-konvensjonen om barns rettigheter ved å øke olje- og gassproduksjonen i en periode hvor verden er nødt til å redusere sine utslipp for å nå de globale klimamålene.

Utslippene fra norsk olje og gass er ifølge SSB opp 73 prosent siden 1990 og utgjør en fjerdedel av Norges utslipp, påpeker barna. De skriver at kjempefeltet Johan Sverdrup i Nordsjøen ifølge New York Times vil løfte Norges oljeproduksjon fra 1,3 millioner fat per dag nå til 1,8 millioner fat per dag i 2021.

«Norge må ta ansvar for barn overalt. Det må bruke sitt internasjonale lederskap innen klima til å gjøre noe nasjonalt. Det må demonstrere hvordan en stor produsent og eksportør av fossile brensler kan omstille seg bort fra disse forurensningskildene, og brøyte vei slik at andre fossilavhengige økonomier kan følge etter», skriver de 16 barna.

Les også

Rapport: Klimaomstillingen går for sakte

Les også

Rystad Energy tror oljetoppen nås om mindre enn ti år

Les også

MDG angriper Norges nye pengebinge

– Må avslutte letingen

De 16 barna mener at Norge må stanse letingen etter olje og gass og fase ut eksisterende felt.

«Det (Norge, journ.anm.) må avslutte letingen etter og utnyttelsen av nye olje- og gassreserver, og lage en plan for raskt å fase ut eksisterende produserende felt. Det må slutte å prioritere kortsiktige økonomiske gevinster i stedet for fremtiden for egne barn og barn over hele verden», skriver de.

Det har ikke manglet på advarsler og rapporter om behovet for å kutte fossil energi. Planlagte investeringer i olje- og gassproduksjon de neste fem årene kan «låse inn» global oppvarming på over 1,5 grader, og Norge er blant landene som venter størst kapasitetsøkning, ifølge en fersk rapport fra Global Gas & Oil Network med støtte fra blant andre Naturvernforbundet.

I november advarte Cicero og flere andre aktører i en rapport om at verden samlet sett planlegger å produsere mer enn dobbelt så mye fossil energi som det er rom for innen klimamålene i 2030.

Les også

Repsol setter mål om nullutslipp i 2050: – Equinor må endre sine planer

Michael Hausfeld er styreleder i advokatfirmaet Hausfeld.

– Bare begynnelsen

De unge talspersonene klaget i september inn G20-landene Tyskland, Frankrike, Brasil, Argentina og Tyrkia til FN for ikke å overholde barns rettigheter, ved å ikke gjøre nok for å stanse skadelige klimaendringer. Nå er det Norge og Canadas tur til å få kritikk, selv om barna ikke går til noen rettslige skritt mot dem.

Det er det internasjonale advokatfirmaet Hausfeld som tirsdag sender brevet til Norges statsminister på vegne av barna. Firmaets styreleder Michael Hausfeld påpeker at Norge og Canada signaliserer at de ønsker å være ledende i klimaspørsmål, men samtidig øker begge land sin produksjon av olje og gass.

– Denne typen brev og andre handlinger er bare begynnelsen for land som handler på måter som bare kaster ved på bålet for en allerede brennende planet, sier Hausfeld til E24.

Les også

Storebrand om olje-lobbyisme mot klimakrav: – Kan ikke få trenere

Opprørt av enorm skogbrann

Villaseñor forteller at hennes klimaengasjement våknet da hun var i hjembyen Davis i California i 2018 og ble syk av røyken fra den verste skogbrannen i Californias historie.

– Det gjorde meg syk og forverret astmaen min. Foreldrene mine måtte sende meg hjem tidlig til New York, der vi bodde da. Etter det var jeg superopprørt. For unge i dag er klimakrisen blitt den nye normalen. Vi må evakuere hjemmene våre på grunn av skogbranner, flommer eller orkaner, sier hun.

14-åringen påpeker at Norge også ligger an til å bomme på sine egne klimamål, og viser til tall fra Climate Action Tracker.

– Norge er allerede i ferd med å bomme på sine mål om utslippsreduksjoner for 2020 og 2030 med dagens politikk. Norge bør endre politikk for å sikre at de når de målene, og venne seg av med fossil energi, sier hun.

Les også

Kull- og oljebruken må kuttes drastisk: – Mulig, men svært krevende

– Ansvar for å slukke brannen

Hittil har ett av Norges argumenter for å fortsette oljeletingen vært at verden etterspør olje og gass, og at det uansett er kundene (de som importerer norsk olje og gass) som står for det meste av forurensningen gjennom sin bruk av disse produktene.

Barna syns derimot at Norge bør gå foran og gi et signal om at oljen skal fases ut, i stedet for å vente på at andre slutter å bruke olje.

– Dette vil bli krevende for land som Norge og Canada?

– Klimakrisen påvirker oss alle. Vi kan ikke tenke på hva som er politisk mulig, vi må tenke på hva som kreves for å ha en levelig planet. Vi må fokusere på det som må skje, sier Villaseñor.

Hausfeld påpeker at Norge har en mulighet til å vise lederskap i klimapolitikken.

– Hvis alle aksepterer at det er en klimakrise, og at det er som disse unge sier at «huset vårt brenner», så har vi et ansvar for å slukke brannen, og ikke bare puste i flammene, sier han.

– Hvis ingen vil lede, vil ingen heller følge etter og gjøre det som er nødvendig, legger han til.

Les også

Krever handling etter klimarapport: – En nasjon av petroholikere

Avviser manipulasjon

Hausfeld sier at det er barna selv som står bak kampanjen, og avviser hentydninger til at barn som Greta Thunberg lar seg styre eller manipulere av voksne til å kreve global klimahandling.

– Jeg tror ikke at noen med fornuftig grunn kan stille spørsmål ved det at du har unge over hele verden som er fiksert på klimakrisen og hva den betyr for dem og deres fremtid, sier Hausfeld.

– Ingen får dem til å gjøre noe de ikke ser selv. De sier at det er deres rett å ha en planet som kan opprettholde liv, og at ulike nasjoner må svare på dette, sier han.

I brevet til Erna Solberg sier de 16 barna at alle land, også Norge, må bidra til å fase ut fossil energi.

«Nasjonale lover har som mål at Norge skal bli et lavkarbonsamfunn innen 2050, med utslipp som er 80–95 prosent under 1990-nivå. Likevel fortsetter Norge å produsere og selge fossil energi, og bidrar til å hindre verden i å nå netto nullutslipp innen midten av århundret», skriver barna.

– Ungdommens utålmodighet er berettiget, og min viktigste oppgave er å sørge for at Norge klarer å kutte utslipp i et mye større tempo framover, sier klima- og energiminister Ola Elvestuen i en kommentar til Dagsavisen.

Les også

Venter halvert norsk produksjon i 2050: Equinor-sjefen advarer mot tvungen oljebrems

Publisert:
Gå til e24.no

Det grønne skiftet

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet

Her kan du lese mer om

 1. Det grønne skiftet
 2. Greta Thunberg
 3. Klima
 4. Klimaendringer
 5. Klimapolitikk
 6. Klimastreik
 7. Klimautslipp

Flere artikler

 1. Sveinung Rotevatn svarte Greta Thunberg: – Vi vil ikke stoppe oljeproduksjonen over natten

 2. Greenpeace om norske oljeplaner: – Like urealistisk som julenissen

 3. Ber Norge lytte til storbankens klimaadvarsel

 4. Verdens CO₂-utslippsbudsjett skrumper: Norge vil fortsette med oljeleting

 5. – Ingen energiselskaper vil være upåvirket