Det grønne skiftet

Vil bruke staten til å sikre industrivekst: – Det mangler en plan

Ap og SV mener staten må ta sterkere grep hvis industrien skal kunne doble sin eksportverdi innen 2030. – Det mangler en plan, sier SV.

SV-representant Torgeir Knag Fylkesnes.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Mandag la industrigruppen Prosess21 frem en omfattende rapport om hvordan den kan halvere utslippene og doble sin eksportverdi innen 2030.

I tre år har en rekke aktører lagt ned et stort arbeid gjennom dette gruppearbeidet, på oppdrag fra regjeringen. En sentral anbefaling er at staten og industrien bør inngå en avtale om en storsatsing på industrien.

Prosess21 peker også på mangler i dagens styring. For eksempel er det ikke god nok koordinering av departementene for å sikre industriens interesser blant annet i EUs Grønne giv og EUs regelutforming, mener gruppen.

– Det har vi visst lenge. Det har vært en voldsom handlingslammelse fra regjeringen i alle de syv årene den har styrt. Det har vært for dårlig koordinering og for svake virkemidler, sier stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes (SV) til E24.

Han sier at SV ønsker et eksportrettet skifte som skaper nye, bærekraftige arbeidsplasser for dem som i dag er sysselsatt innen olje og gass. Norsk oljeaktivitet er ventet å avta frem mot 2030.

– Det mangler en plan. En handlingsplan for hvordan vi skal løfte landbasert industri. I dag utgjør den landbaserte industrien 6–7 prosent av fastlands-BNP, men i 2040 bør dette være oppe i 20 prosent. Det er den eneste måten vi kan dekke opp det gapet vi vil få når oljeaktiviteten faller. Det kan bli en brutal overgang hvis vi ikke gjør noe, sier Fylkesnes.

Les også

Etterlyser grønn industriavtale med staten: Tror eksportverdien kan dobles

Stortingsrepresentant Espen Barth Eide (Ap).

– Må bli enige om noen mål

Stortingsrepresentant Espen Barth Eide (Ap) mener staten må ta grep for å sikre norske posisjoner innen for eksempel batterier eller hydrogen.

– Vi bør satse på rask industrialisering innen viktige, nye felt som battericelleproduksjon. Da må staten bli enige om noen mål sammen med industrien, som at vi skal skape verdier og arbeidsplasser, og at det skal skje rundt omkring i landet, sier han.

– Risikoen er at disse anleggene i stedet popper opp i Nederland eller Kina. Skal du lokke virksomhet hit, må du ha retningsgivende industripolitikk. Man må gjøre slik som Bratteli-regjeringen i sin tid gjorde med oljepolitikken, da Statoil ble opprettet og det ble norsk industrialisering, legger han til.

Eide peker på at landene rundt Norge nå er villige til å bruke mye penger på grønn omstilling, for eksempel innen havvind og hydrogen.

– Norge ligger veldig godt an, men vi trenger mer kraft, vi må legge mer til rette og vi trenger en stat som vil. Vi vet at andre stater går tungt inn i det grønne skiftet, med aktive, offentlige grep. Tyskland bruker for eksempel milliarder av euro av fellesskapets penger for å få fart på hydrogen, sier han.

Høyre har vært kritisk til Arbeiderpartiets planer om en mer aktiv stat. Høyre mener at næringslivet kan lede an i det grønne skiftet, godt hjulpet av statlige støtteordninger og strengere krav ved offentlige innkjøp.

Les også

Høyre kritisk til Aps planer om aktiv stat: Krangler om «Aker-eventyret»

Omstilling for «mange hundre» milliarder

Fylkesnes peker på at det kan være nødvendig å bruke mange hundre milliarder, og kanskje over 1.000 milliarder kroner, på å omstille den oljetunge norske økonomien til nye forretningsmuligheter.

– Dette handler ikke bare om en batterimilliard eller hydrogenmilliard. Det krever et mye større løft. SV ønsker en investeringsbank med 20 milliarder i kapital i 2021. Hvis man ser slik på det, så kostet det Norge store investeringer på 70-tallet før oljen begynte å dra inn penger for landet, sier han.

– Her snakker vi om at vi over tid må være villige til å bruke mange hundre milliarder for å innta nye posisjoner. Dette kan handle om gunstige avskrivningsregler for maskiner og teknologi eller gunstige lån der staten avlaster risiko, eller at staten går inn på eiersiden i et investeringsselskap, sier Fylkesnes.

Magnus Marsdal, leder for tankesmien Manifest og Grønn Industri 21-prosjektet.

– Mangel på tydelig politikk

Magnus Marsdal er leder for Grønn Industri 21-prosjektet, som favner om blant annet ingeniører, oljearbeidere og deler av miljøbevegelsen.

– Denne rapporten feller en nådeløs dom over regjeringens totale mangel på tydelig klima- og industripolitikk, sier Marsdal.

– Industriens tyngste aktører påpeker her at Norge står uten en statsråd med ansvar for helheten. De ser ingen minister med ansvaret for å koordinere den helt nødvendige satsingen på grønn industri, legger han til.

Manifest-lederen har også tidligere advart mot at Norge må finne på noe nytt fordi det vi lever av går ut på dato. Han tolker Prosess21-rapporten som et tegn på at norsk industri havner i bakleksen mens EU setter fart på omstillingen av sin industri.

– Det er liten tvil om at dette haster når 40 til 50 prosent av norsk vareeksport er varer verden forsøker å slutte med, sier Marsdal.

– Denne rapporten bør være en vekkerklokke for regjeringen. Det sier sitt når Prosess21 lanserer som «virkemiddel» at Norge får «politiske myndigheter med ønske om å etablere en norsk grønn industriell strategi», legger han til.

Publisert:
Gå til e24.no

Det grønne skiftet

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet

Her kan du lese mer om

 1. Det grønne skiftet
 2. Industri
 3. Arbeidsliv
 4. Politikk
 5. Omstilling
 6. Energi
 7. Espen Barth Eide

Flere artikler

 1. Mener industrivekst kan kreve mer vindkraft: – Her ligger noen utfordringer

 2. Vil at staten skal være pådriver i grønt skifte: – Kan forene den rødgrønne siden

 3. Etterlyser grønn industriavtale med staten: Tror eksportverdien kan dobles

 4. Kronikk: Under 30 år på å omstille oss fra vår fossilfyrte velstandsutvikling

 5. Vil utrede elektrifisering av ammoniakkproduksjon: – Et bra signal