Ordfører om Aker-satsing: – Kommer til å bety enormt mye for Narvik

Narvik-ordfører Rune Edvardsen er i fyr og flamme over Aker-konsernets storsatsing i kommunen. – Vi tror på en ny rallartid, sier han.

ANNONSERTE STORSATSING: F.v. Aker-sjef Øyvind Eriksen, Narvik-ordfører Rune Edvardsen og Nordkraft-sjef Eirik Frantzen.
 • Lage Bøhren
Publisert: Publisert:

Byggingen av Ofotbanen på slutten av 1800-tallet la grunnlaget for et kraftig oppsving i økonomisk aktivitet i Narvik, med tusenvis av anleggsarbeidere, også som kjent som rallare, i sving i regionen.

Den 43 kilometer lange jernbanestrekningen mellom Narvik havn og riksgrensen mot Sverige åpnet for mottak og utskipning av malm fra svenske jerngruver.

Tirsdagens annonsering fra Aker Horizons om en omfattende nysatsing på grønn industri i kommunen, får ordfører Rune Edvardsen (Ap) til å dra frem superlativene.

– Vi har tro på en ny rallartid i Narvik. Etableringen av Ofotbanen og LKAB (svensk gruveselskap, red.anm.) la grunnlaget for Narviks rike industritradisjon. Når vi nå ser fremover de neste 100 årene, tror vi denne satsingen fra Aker vil bety enormt mye for Narvik-regionen, med tanke på alt fra bosetting, trivsel og arbeidsplasser, sier Edvardsen.

Les også

Aker Horizons vil satse på batterier og datasenter i nord

– Ikke avhengig av subsidier

Mens Aker Horizons-sjef Kristian Røkke la frem selskapets planer for media og investorer i Oslo tirsdag, var selskapets styreleder og Aker-sjef Øyvind Eriksen på plass i Narvik.

Blant Aker Horizons mest umiddelbare planer er å drive batteriproduksjon, og selskapet har i denne forbindelse kjøpt industritomter for 200 millioner kroner og investert 90 millioner i selskapet Narvik Batteri.

I tillegg har Aker-konsernet inngått en intensjonsavtale med kraftselskapet Nordkraft om en investering på 200 millioner kroner i sistnevntes datasenterprosjekter i Narvik.

– I hvilken grad vil prosjektene dere planlegger være avhengig av offentlig støtte?

– Utgangspunktet vårt er at vi skal utvikle investeringsgrunnlaget for ulike industrimuligheter som ikke er avhengig av offentlige støtteordninger, sier Eriksen til E24.

Blant andre muligheter konsernet ser på, er produksjon av utslippsfri hydrogen og stål, samt fangst og lagring av CO2.

– Her snakker vi om investeringer på flere milliarder kroner, men vi har ikke konkretisert nivået mer enn det. Dette er også virksomheter som skal stå på egne ben, uten subsidier, sier Eriksen.

Les også

Aker Horizons vil etablere fornybarfond og hente nesten 10 mrd.

Trekker frem flere fordeler

Aker-sjefen trekker frem flere grunner til at industrikonsernet har siktet ut Narvik som satsingsområde.

– Narvik har en unik industritradisjon og kultur. Det er også et knutepunkt for logistikk, med en god og isfri havn, jernbane og godt veinett. Rikelig tilgang til grønn kraft med konkurransedyktige priser er også en stor fordel, sier Eriksen.

Edvardsen mener selv det er vanskelig å se betydningen av den nye satsingen på kort sikt.

– Aker er kjent for å lage gode miljøer rundt seg, og det gleder vi oss til. Så må vi også gjøre vårt for at Narvik oppfattes som et attraktivt sted å flytte til, både for de med kompetanse innen høyteknologi og de med vanlig fagarbeiderkompetanse, sier Edvardsen.

Publisert:
Gå til e24.no

Det grønne skiftet

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet

Her kan du lese mer om

 1. Rune Edvardsen
 2. Øyvind Eriksen
 3. Aker
 4. Nordkraft
 5. Narvik
 6. Kristian Røkke
 7. Aker Horizons

Flere artikler

 1. Aker Horizons vil satse på batterier og datasenter i nord

 2. Her kjører flest elbil: – Utenkelig for meg å kjøre en fossilbil nå

 3. Betalt innhold

  Det lukter et aldri så lite industrielt mageplask av Akers Herøya-exit

 4. Aker Horizons vil etablere fornybarfond og hente nesten 10 mrd.

 5. Røkkes vind- og hydrogensatsing barbert med 12 milliarder fra toppen