Nysnø får USA-partner: – Norge langt framme i skoene
USA-fondet Energy Impact Partners etablerer seg i Norge for å jakte grønne investeringer med Nysnø og Trønderenergi. Nysnø-sjef Siri Kalvig håper norske erfaringer fra et avansert kraftnett kan bli internasjonal business.
Nysnø-sjef Siri Kalvig håper norske erfaringer fra et avansert kraftnett kan bli internasjonal business. Nysnø og Trønderenergi blir med i et partnerskap med amerikanske Energy Impact Partners som skal samarbeide om investeringer i ny teknologi innen omstilling av energisektoren.
Energy Impact Partners forvalter rundt 1,2 milliarder dollar og investerer særlig i teknologiselskaper innen energisektoren.
Nå etablerer det amerikanske venturefondet seg i Norge. EIP skal samarbeide om grønne investeringer med blant andre Nysnø, Trønderenergi, en rekke store europeiske og amerikanske kraftselskaper og Singapores statsfond GIC.
Sammen skal de forsøke å finne frem til teknologiselskaper som kan bidra til å drive det grønne skiftet.
– EIP har allerede kontorer i Köln og London, og nå oppretter de også kontor i Norge, sier leder Siri Kalvig i Nysnø Klimainvesteringer til E24.
Rapporter: Klimakutt krever svært mye kraft
Kan sikre internasjonale kunder
EIP og Nysnø kom i kontakt gjennom felles investeringer i det norske selskapet eSmart systems, som leverer løsninger for inspeksjon av kraftlinjer.
– EIP har et stort nettverk av amerikanske nettselskaper som nå kjøper eSmarts produkter. Norske selskaper må nå ut til kunder internasjonalt slik at de kan ta i bruk norsk teknologi, sikre inntekter til Norge og få ned utslippene, sier Kalvig.
– For oss representerer EIP særlig et internasjonalt nettverk av kunder som kan ta i bruk ny klimateknologi, legger hun til.
Utenom Nysnø, Trønderenergi og Singapores statsfond GIC, består samarbeidet av finske Fortum, det tyske Oldenburg-baserte kraftselskapet EWE, det australske energiselskapet AGL og bilutleieselskapet Enterprise.
Med i samarbeidet er også de amerikanske energiselskapene Xcel Energy og Southern Company samt nettoperatøren National Grid som blant annet driver kraftnett i Storbritannia og USA.
Vil ha grønn vekst etter coronakrisen: – Det Norge lever av, går ut på dato
– Norge langt fremme i skoene
Kalvig mener en årsak til at Nysnø, Trønderenergi og Norge er interessant for utenlandske fond, er at Norge har kommet langt med elektrifisering og har en høy andel fornybar energi i kraftsystemet.
Selv om rundt halve energiforbruket i Norge fortsatt er fossilt (143 TWh i 2017, ifølge Statnett), så har strømmen i Norge lenge vært nesten 100 prosent fornybar.
Norsk kunnskap kan være nyttig når andre land skal forsøke å bli like grønne, mener Kalvig.
– Grunnen at en internasjonal aktør som EIP etablerer seg her er blant annet at Norge har kommet langt på elektrifisering, digitalisering og styring av elnettet. Der er Norge langt fremme i skoene, sier Kalvig.
– EIP skal sammen med Nysnø og Trønderenergi lete etter spennende selskaper. EIP har lang erfaring som cleantech-investor og har jobbet mye med amerikanske selskaper, og de har mange internasjonale kontakter, sier hun.
SSB: Klimakutt kan koste husholdninger og selskaper 7,6 milliarder kroner i 2030
Dette vil de satse på
Nysnø har blant annet investert penger i solcelleselskapet Otovo, hydrogenselskapet Zeg Power, nettovervåkningsselskapet eSmart Systems, sensorselskapet Disruptive Technologies og solcelleprodusenten Norsun.
Samarbeidet med EIP skal fortsette i den samme retningen.
– Vi sikter oss blant annet inn på grønn mobilitet, digitalisering av energisektoren og hydrogen- og batteriteknologi. Alt som er relevant for en energisektor i stor endring, sier Kalvig.
Hun peker på at andre land har andre utfordringer i sin kraftmiks enn Norge, med mange forskjellige energikilder. Ved å samarbeide med mange aktører, blir det lettere å finne ut om Norges erfaringer med høy fornybarandel kan utnyttes.
– I Nysnø må vi finne ut hva som rører seg internasjonalt. Det er kjempeviktig for å vite hvor trendene går, og hvor Nysnø og norsk teknologi kan bidra. Nå sitter vi rundt bordet med alle disse store aktørene, sier Kalvig.
– Covid-19 setter EUs grønne omstilling på prøve
Trønderenergi følger Europas skifte
Trønderenergi skal være investert i EIP, men skal i utgangspunktet ikke investere i konkrete selskaper. Kraftselskapet håper at samarbeidet kan hjelpe dem til å følge med på hva som skjer i den europeiske energiomstillingen.
– Poenget for oss er å lære hva som skjer i energisektoren i Europa, sier Trønderenergis konsernsjef Ståle Gjersvold til E24.
Ståle Gjersvold er konsernsjef i Trønderenergi.
– EIP skiller seg fra andre ventureselskaper ved at de har jevnlige gjennomganger av ulike selskaper og lager makroanalyser. Det er noe vi kan lære mye av, sier han.
Han er enig i at erfaringene fra det norske kraftsystemet kan være nyttige for andre land.
– Norges kraftsystem er blant de mest avanserte i Europa. Vi har etablert kraftbørser og ble tidlig deregulert, sier han.
Skaper titusenvis av havvind-jobber: – En av vår tids største muligheter
Satser på nye løsninger
Samtidig pågår det en stor omstilling i Europa, og mange land har kommet lenger enn Norge innen desentraliserte løsninger, påpeker TrønderEnergi-sjefen.
– Vi tror det også vil bli viktig i Norge på sikt. Får du for eksempel inn et plusshus eller et nabolag som leverer mer energi enn de bruker, så får det følger for systemet. Energiselskapene må tilpasse seg en slik fremtid, sier Gjersvold.
Trønderenergi har satset på vindkraft, og jobber nå med å foredle kompetansen fra kraftbransjen ved å tilby tjenester som elbillading. Selskapet jobber også med kunstig intelligens for å forutse vann- og vindkraftproduksjon.
– Slike satsinger har ført til at vi har ansatt opp mot 50 personer bare det siste året. Dette tilfører ny kompetanse i organisasjonen, og vi er trygge på at det har vært riktig å gjøre, sier Gjersvold.