Det grønne skiftet

Nordea merker bærekraft-rush: – Vi oversvømmes av grønnvasking

Nordea-avdeling med 1.000 milliarder kroner under forvaltning har sett pengestrømmen i bærekraftige fond bli mangedoblet.

Torsten Østensen, sjef for Nordeas private banking-avdeling i Norge.

Asgeir Aga Nilsen/E24
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Kjøp av grønne, bærekraftige fondsprodukter vokser «eksplosivt», fra et lavt nivå, ifølge Torsten Østensen, sjef for Nordeas private banking-avdeling i Norge.

Denne deler av banken forvalter rundt 1.000 milliarder kroner for velstående kunder i de nordiske landene. De er alt fra privatpersoner med formue fra seks millioner og oppover til investeringsselskaper, stiftelser og legater.

Store pengestrømmer flyter mot bærekraft i Europa, en trend som også Nordeas rike kunder har kastet seg på.

 • Bankens tall for Norge viser at kjøpene av fond med en bærekraftsprofil steg med 470 prosent i november fra november i fjor.
 • For hele året ligger kjøpene i grønne fond an til å stige med 35 prosent fra 2018, mens kjøpene er tidoblet de siste tre årene.

– Det er et stort skifte, sier Østensen til E24.

– Det er markedsdrevet. Kundene spør etter det. Vi konstaterer at samfunnsutviklingen går den veien og vi må være der hvis vi skal være relevante fremover, sier han.

Les på E24+

Børsprofil: Bonheur møter tre hindre innen havvind

– Oversvømmes av grønnvasking

Etterspørselen etter grønne investeringer har økt kraftig i takt med fokuset på bærekraft og klima. Men faren for å bli lurt øker også, advarte nylig Finanstilsynet.

– Det er alltid fristende både for kapitalforvaltere og utstedere å markedsføre produktene de har som grønne uten å kunne belegge dette, og på den måten misbruke den tilliten investorene gir, sa tilsynsdirektør Morten Baltzersen.

Risikoen for såkalt grønnvasking i finansmarkedene, altså at verdipapirer markedsføres som bærekraftige uten at dette er tilstrekkelig dokumentert, har økt, ifølge tilsynet. Det kan igjen føre til feilprising av verdipapirer.

Les også

Fransk finanskjempe setter sluttdato for kull

– Vi oversvømmes av grønnvasking. Det er en risiko også vi har, at vi er for opptatt av at vi er bærekraftige i det vi gjør. Det må være edruelighet i det man gjør, og det man gjør må kunne dokumenteres, ellers blir det grønnvasking, sier Østensen i Nordea.

Han mener forskjellige rangeringer av bærekraft, deriblant i mediene, kan være misvisende i noen tilfeller og føre til feilinvesteringer.

– Grønnvasking er kanskje en av de største utfordringene knyttet til bærekraft, sett fra investors ståsted. Og vi har ingen etablert standard enda. Det er mye synsing og populisme, og det er skummelt, sier Østensen.

Les også

Rekordhøye grønne investeringer: – Det er helt enormt

Øker forvaltningskapitalen

Rating- og analysebyrået Morningstar har gjennomgått bærekraftige fond i Europa, deriblant kapitalstrømmer og avkastning. Byrået fant 2.232 slike fond.

Rapporten viser at fondene hadde rekordhøye 595 milliarder euro under forvaltning etter første halvår 2019, et tall som økte videre til 626 milliarder euro etter tredje kvartal.

Morningstars gjennomgang av avkastningen viser følgende:

63 prosent av fondene havnet i den øverste halvdelen i sin fondskategori siste år. 59 prosent var i den øverste halvdelen siste fem år, som indikerer at fondenes bærekraftsprofil ikke går ut over avkastningen, skriver ratingsbyrået.

Morningstar fremholder imidlertid flere utfordringer med å identifisere og kategorisere slik fond, deriblant mangel på informasjon i prospekter og investordokumenter.

Les også

Ønsker mer kapital til sol og vind: Zero utfordrer banker og forvaltere

– En risiko uansett

– Det går mye penger inn i bærekraft. Hvordan er risikoen for feilprising og feilinvesteringer?

– Det er en risiko vi har uansett hva vi går inn i. Det forandres ikke nødvendigvis så mye av at vi legger til bærekraft som et tilleggsmoment, sier Østensen.

Sammenlignet med de andre nordiske landene er imidlertid de norske kundene minst opptatt av bærekraft, ifølge Nordea-toppen.

Mens over halvparten av private banking-kundene i Finland ønsker å fokusere på bærekraft er tallet 38 prosent blant kundene i Norge, viser bankens undersøkelser.

– Jeg tror de fleste kundene starter med moral og etikk. Og så hjelper det at vi kan etterfylle med dokumentasjon om at bærekraftige produkter gir meravkastning, sier Østensen.

Investorenes interesse for fornybar energi er også stor, ifølge Nordea-toppen.

– Og så er det stor uenighet om hva man tror på fremover. Det er bare å se på vindkraft. For et år siden ville alle ha vindkraft, og i dag vil ingen ha det.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Det grønne skiftet
 2. Nordea
 3. Fond
 4. Bærekraft

Flere artikler

 1. Finansgiganten Pimco om grønn bølge: – Olje er langt unna å bli verdiløse eiendeler

 2. Finanstilsynet ser økt fare for grønnvasking av investeringer

 3. Grønne aksjer drar fra våpen, tobakk og alkohol på børs

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Fossile investeringer vil bli dyrere

 6. Carlsberg-sjefen advarer mot grønnvasking: – Enten endrer du deg, eller så er du død om ti år