Kostnadene for fornybar energi fortsetter å falle

Kraft fra sol og vind blir stadig rimeligere. Installert kapasitet går opp – kostnadene går ned.

BILLIGERE FORNYBAR STRØM: Solkraft og vindkraft har blitt billigere.
Publisert: Publisert:

Det viser en ny rapport fra det internasjonale byrået for fornybar energi IRENA.

Hvert år gir byrået ut en oversikt over kostnader forbundet med produksjon av fornybar energi. Til sammen ser de på over 17.000 fornybarprosjekter fra hele verden.

I 2020 falt de falt de globale gjennomsnittskostnadene for elektrisitet med 16 prosent for termisk solkraft, 13 prosent for vindkraft på land, 9 prosent for havvind og 7 prosent for solkraft.

62 prosent av den totale kraftproduksjon i fjor hadde lavere kostnader enn det billigste alternativet for fossilt brensel, ifølge analysen.

IRENA anslår at eksisterende driftskostnader fra 800 gigawatt kullkraft nå er høyere enn ny sol- og vindkraft.

Byrået anslår at det er mulig å spare 271 milliarder kroner og 3 gigatonn CO₂ i året, ved å erstatte kullkraft med vindturbiner og solceller.

Les også

Ny rapport peker på massivt behov for grønne investeringer. Siri M. Kalvig mener Norge nå må gripe muligheten

Fra kull til sol

På 10 år har kostnadene for solenergi falt med 82 prosent. De viktigste driverne er, ifølge IRENA, at selve solcellepanelene har falt 90 prosent i pris, samtidig som andre systemkostnader er sterkt redusert.

Ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA) har 107 gigawatt med solkraft blitt installert i 2020.

Kullfyrte Polen er et av landene som blant annet har vendt seg mot solen. De satser på solenergi for avvikle kullkraft og møte EUs mål om utslippskutt.

For øyeblikket er rundt 70 prosent av Polens solcelleanlegg fortsatt små, og de består av utstyr med en gjennomsnittlig effekt på 8 kilowatt.

Men på fem år gikk Polen fra å ha bare 187 megawatt i solcellekapasitet til 3935 megawatt i 2020. Det skyldes delvis økningen i solceller på tak.

I fjor hadde Polen med sine 38 millioner innbyggere en vekst på 155 prosent i solsektoren. Til sammenligning var veksten på verdensbasis gjennomsnittlig på 22 prosent.

Krever enorme investeringer

IRENA har tidligere sett på hva som skal til for å få til en såkalt «dyp avkarbonisering» innen 2050, i tråd med 1,5-gradersmålet fra Parisavtalen. I praksis innebære det at nærmest alle menneskeskapte utslipp av CO₂ må opphøre.

Byrået anslår at det vil kreve investeringer i energi på opp mot 130 000 milliarder de neste tredve årene.

Ifølge beregningene vil det øke verdens samlede brutto nasjonalprodukt fram mot 2050 med 100 billioner dollar, sammenlignet med «business as ususal»-scenario. De mener også det vil skape flere titalls millioner jobber.

Les på E24+

Stadig flere produserer egen strøm. På et kontorbygg i Fyllingsdalen har de lagt 1000 kvadratmeter med solceller.

Publisert:
Gå til e24.no

Det grønne skiftet

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet