Det grønne skiftet
Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet
Grønn ammoniakk til drivstoff kan bli et nytt norsk industrieventyr, tror Yaras ammoniakksjef, Magnus Ankarstrand.
– Vi er en av verdens største produsenter av ammoniakk, og vi har infrastruktur verden over som alt i dag kan forsyne skipsfarten med ammoniakk, sier Ankarstrand.
BT/E24 skrev onsdag at Wärtsilla neste år skal teste ammoniakk i en forbrenningsmotor på Stord.
Gjødselprodusenten Yara ser mot karbonfri ammoniakk til transportsektoren og skipsfarten som et stort nytt forretningsområde. I dag går selskapets store produksjon av ammoniakk direkte inn i gjødselproduksjonen.
Sjefen for Yaras nye satsing på utslippsfri ammoniakk, «Yara Clean Ammonia», peker på at selskapet alt i dag driver global ammoniakkhandel og -transport med en markedsandel på 20 prosent.
Den norske gjødselgiganten har en produksjonskapasitet på 8,5 millioner tonn ammoniakk i 17 fabrikker. Alt dette er såkalt grå ammoniakk, det vil si naturgass som blir omdannet til ammoniakk med store utslipp av CO₂.
Når selskapet nå har organisert satsingen i en egen enheten kalt «Yara Clean Ammonia», er det både for å kutte egne utslipp i gjødselproduksjonen, men også for å levere karbonfri ammoniakk til andre sektorer.
Onsdag holdt Magnus Ankarstrand et innlegg på en industrikonferanse i Porsgrunn.
Der var budskapet at det globalt er det mulig å bytte ut grå ammoniakk i produksjonen av mineralgjødsel. Dette vil bidra til en betydelig dekarbonisering av landbruket.
Dessuten:
Ammoniakk blir laget av hydrogen, og det er to veier til å gjøre det uten utslipp av klimagassen CO₂:
Enten kan hydrogen fremstilles ved såkalt elektrolyse med fornybar energi. Det gir såkalt grønt hydrogen.
Alternativt kan hydrogen lages ved omdanning av naturgass. Da må CO₂ fanges i lagres i prosessen, og resultatet blir blått hydrogen.
Ankarstrand forteller at Yara satser langs begge spor.
Selskapet vil bygge om ammoniakkanlegget sitt i Porsgrunn til å produsere grønt hydrogen. Samtidig satser selskapet på blått hydrogen i ammoniakkproduksjonen i Nederland. Yara har også et mindre prosjekt i Australia der de skal produsere Ammoniakk med fornybar kraft fra solceller.
– Det er viktig å huske at Yara har en lang historie med produksjon av grønt hydrogen. Vi sluttet med elektrolyse i 1993, så dette er kjent teknologi for oss.
Ammoniakksjefen forteller at det lenge har skjedd lite, men at det de siste årene har vært en rivende teknologiutvikling. Det avgjørende er å få effektiviteten på elektrolysørene opp og kostnaden ned.
– Foreløpig er kostnaden pr. kilo for blått hydrogen mer konkurransedyktig, men dette vil variere etter lokale forhold. I USA, for eksempel, er gassprisene lave, samtidig som det er gode muligheter for billig lagring av CO₂. Lagring av CO₂ gir dessuten en skattefordel på 45 dollar for hvert tonn CO₂ som blir lagret.
– Hvilke virkemidler må til her hjemme for å stimulere til utslippskutt?
– Det viktigste for å skape en verdikjede for bærekraftig ammoniakk er høyere CO₂ -avgifter som gjør grønne alternativ mer konkurransedyktige, sier Ankarstrand.
Han peker dessuten på behovet for investeringsstøtte og et tidsavgrenset opplegg for å dekke inn kostnadsdifferansen mellom for å balansere risikoen for industrien.