Det grønne skiftet

Greta Thunberg har søkt om å varemerkeregistrere navnet sitt

Miljøforkjemperen Greta Thunberg skrev på Instagram at hun ønsker å registrere sitt navn og «FridaysForFuture» for å hindre misbruk. Samtidig skriver hun at familien har opprettet en stiftelse.

PONTUS LUNDAHL / TT News Agency
  • Hanna Ghaderi
Publisert:

Torsdag la Greta Thunberg ut et Instagram-bilde hvor hun skrev at det fortsatt er flere som forsøker å misbruke navnet hennes ved å utgi seg for å være Thunberg selv, eller representanter for henne til kommersielle formål uten samtykke.

– Det skjer for eksempel ved markedsføring, salg av produkter og folk som samler inn penger i meg og bevegelsens navn. Derfor har jeg søkt om å registrere navnet mitt, Fridays For Future, Skolstrejk för klimaet og så videre, som varemerker.

Les også

Thunberg ut mot norsk oljeutbygging – får svar fra Listhaug

– Må ikke brukes til kommersielle formål

I tillegg til at varemerkeregistreringen skal hindre misbruk av navnene for kommersielle formål, fører registrering av varemerkene til at Thunberg kan iverksette «nødvendige tiltak mot mennesker eller selskaper» som forsøker å bruke bevegelsen eller Greta selv til formål som ikke er godkjent.

– Jeg kan forsikre deg om at jeg og de andre streikerne ikke har noen interesse for varemerker, men dessverre må det gjøres. Fridays For Future er en global bevegelse grunnlagt av meg. Det tilhører alle som deltar i det, fremfor alt de unge. Det kan, og må ikke brukes til individuelle eller kommersielle formål.

– Vær så snill og vær klar over at dette skjer, og vær mistenksom dersom du blir kontaktet av «meg» eller noen som sier de «representerer» meg. Jeg beklager til alle som har blitt kontaktet eller misledet av disse handlingene, skriver hun.

Kan beskyttes fra «snyltere»

– Utgangspunktet er at man får en enerett som er lettere å håndheve overfor andre dersom man registrerer varemerket sitt, sier Knut Bolstad, seksjonsleder Design- og Varemerkeavdelingen i Patenstyret til E24.

– I denne perioden på fem år så har hun mulighet til å lettere håndheve det for alt det er registrert for, og stoppe andres bruk av samme eller ord som kan forveksles. Med andre ord spørs det på hva Thunberg registrerer varemerket for, men ved å inlemme flere varer og tjenester beskytter hun seg fra andre som vil benytte seg av det, eller «snylte».

Les også

Ingen «Thunberg-effekt» i lagmannsretten: Leteboring i Barentshavet bryter ikke med Grunnloven

Opprettet stiftelse

– Sammen med familien min oppretter vi en stiftelse. Den er allerede registrert og eksisterer, men er enda ikke i gang. Den er strengt tatt ideell, skriver Thunberg.

Hun legger til at donasjoner, pengepremier og inntekter fra bøker skal håndteres i stiftelsen.

– Det er bare noe som er nødvendig for å håndtere penger på en helt gjennomsiktig måte.

Thunberg trekker videre frem at de må betale skatt før pengene kan gis bort til spesifiserte formål og veldedighetsorganisasjoner.

– Dette tar mye tid og arbeid, og når grunnlaget er satt vil jeg fortelle deg mer. Stiftelsens formål er å fremme økologisk, klimatisk og sosial bærekraft samt mental helse.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Det grønne skiftet
  2. Greta Thunberg
  3. Bærekraft

Flere artikler

  1. Lite kompetanse om bærekraft i styrer: – Det er litt oppsiktsvekkende

  2. – Kan ikke kalle deg ESG-investor hvis du investerer i olje

  3. Finansgiganten Pimco om grønn bølge: – Olje er langt unna å bli verdiløse eiendeler

  4. Annonsørinnhold

  5. Nå vil oljeselskapene elektrifisere: – Viktig for bransjens legitimitet

  6. Storebrand-sjefen om fossilselskaper: – Er en del av fremtiden