Det grønne skiftet

Kan kutte 10 prosent av Norges CO2-utslipp: BKK med milliardplan for landstrøm i Nordsjøen

BKK og Cape Omega vil bygge et nett av kraftkabler til mellom 11 og 26 milliarder for å elektrifisere feltene i Nordsjøen, skriver bransjebladet Upstream. Prosjektet kan kutte norske CO2-utslipp med rundt 10 prosent.

ELEKTRISK MILLIARDPLAN: BKK og Cape Omega ønsker å elektrifisere en rekke felt i Nordsjøen gjennom et prosjekt til opptil 26 milliarder kroner, skriver bransjebladet Upstream. Dette er Oseberg feltsenter, som etter planen skal være et knutepunkt for det nye kraftnettet.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Prosjektet kalles «Serene» og skal kunne forsyne rundt 20 olje- og gassinstallasjoner med kraft, ifølge bransjebladet Upstream.

Ideen er å bygge en strømkabel med stor kapasitet til Oseberg-feltet i Nordsjøen, og kabler videre til ulike felt. Første fase til 11 milliarder kroner kan være ferdig i 2024. Andre fase til syv milliarder og en tredje fase til åtte milliarder kan være ferdige i 2028. Søknadsprosessen starter ifølge Upstream denne uken.

Store CO2-kutt

Prosjektet vil kunne kutte rundt fem millioner tonn CO2-utslipp årlig, skriver Upstream. Det tilsvarer en tredjedel av CO2-utslippene på sokkelen eller en drøy tidel av Norges totale utslipp.

Equinor, Wintershall Dea og Aker BP skal ifølge Upstream være interessert. Planen er at selskapene garanterer en viss bruk av kraft og betaler en avtalt leie til Cape Omega og BKK, som faller etter hvert som flere felt kobler seg på.

– Løsningen er kostnadseffektiv fordi alle brukere vil dele kostnaden, sier Cape Omega-sjef Gisle Eriksen til Upstream.

Med alle tre faser vil prosjektet kreve 1.400 megawatt strømkapasitet. BKK opplyser til E24 at første fase rundt Oseberg-feltet vil kunne gi et årlig strømforbruk på rundt 2,3 terawattimer (TWh). I andre fase vil prosjektet kunne forbruke rundt fem TWh årlig, og med full elektrifisering på alle installasjonene kan forbruket bli rundt 11 TWh.

Til sammenligning produserte Norge i fjor totalt 145 TWh strøm.

STORE PLANER: I dette området i den nordlige delen av Nordsjøen ønsker BKK og Cape Omega å bygge ut et kraftnett som vil koste 11 milliarder i første fase alene, og som skal kunne elektrifisere opptil 20 felt, og dermed kutte store klimautslipp, ifølge Upstream.

Disse eier BKK og Cape Omega

Vestlandets største kraftselskap BKK er 43,44 prosent eid av Statkraft og 37,75 prosent eid av Bergen kommune, og resten er eid av en rekke kommuner i Hordaland og Sogn og Fjordane.

Norske HitecVision solgte infrastrukturselskapet Cape Omega til forvalteren Partners Group i april, en avtale som verdsatte Cape Omega til 1,2 milliarder euro (12,2 milliarder kroner).

Cape Omega eier mye infrastruktur på norsk sokkel, inkludert rundt 16 prosent av det norske gassrørsystemet Gassled, rundt 18 prosent av gassbehandlingsanlegget på Nyhamna, 33 prosent av gassrøret Polarled og dessuten andeler i felt som Brynhild, Oselvar og Enoch.

Gjennom å bruke av strøm fra land i stedet for gasskraft med CO2-utslipp på plattformene sparer oljeselskaper seg for store kostnader i den særnorske CO2-avgiften og CO2-kvoter gjennom EUs kvotehandelssystem.

Den norske CO2-avgiften ligger på mellom 432 og 491 kroner per tonn CO2-utslipp for 2020, og skal øke med fem prosent årlig fremover. Selskapene betalertiden koster rundt 250 kroner tonnet.

Publisert:
Gå til e24.no

Det grønne skiftet

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innenfor det grønne skiftet

Her kan du lese mer om

 1. Det grønne skiftet
 2. Elektrifisering
 3. Eviny
 4. Nordsjøen
 5. Kabler
 6. Norsk sokkel
 7. Utslipp

Flere artikler

 1. Milliardprosjekt kan kutte en tidel av Norges CO2-utslipp: – Utrolig spennende

 2. Staten går glipp av avgiftskroner: Så mye kan oljebransjen spare på CO₂-kutt

 3. Kraftig økt andel landstrøm på sokkelen: – Det er en «drive» på dette nå

 4. Regjeringens CO₂-grep blir dyrt: Equinor venter ekstraregning på 3,4 milliarder i 2030

 5. Nå vil oljeselskapene elektrifisere: – Viktig for bransjens legitimitet